Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

problemy z uruchomieniem zimnego silnika???

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich Szanownych i Szanowanych kącikowiczów BBM. Na wstępie odpowiem na potencjalne pytania- szukałem i czytałem o podobnych przypadkach na FAQ-u, ale żadne z tamtejszych porad nie skutkują... Przechodząc do meritum, otóż ZAWSZE ( od jakiś dwóch miesięcy) przy porannym rozruchu mojej bravki (1.2 16V, LPG- sekwencja, przejechane 92tyś. km) mam problemy z jej uruchomieniem (rozruch tylko i wyłącznie na benzynie, bo inaczej w sekwencji nie można).Po przekręceniu kluczyka w stacyjce słychać pracującą pompę paliwa i zapodającą noPB 95. Idąc dalej i znowu przekręcając kluczyk do skrajnego położenia samochód próbuje odpalić. Rozrusznik kręci normalnie, bravcia odpala z problemami, a następnie... chodzi jak traktor, telepie silnikiem i samochodem, aż żal tego słuchać. Obroty spadają do 500 i falują. Bravcia dławi się. Silnik pracuje tak, jakby jeden cylinder "nie grał". Dodam, że dzieje się tak tylko, kiedy jest zimny. Jeśli pogazuję mu chwilę (jakieś 30 sekund), to po tym czasie wchodzi na normalne obroty (800) i ani kichnie- cud nie maszyna. Zaś gdy jest ciepły pali od razu, jak złotko i nie ma z nim żadnych problemów, nie ma drgań, szarpań, ani falowania obrotów. Mówimy tutaj tylko i wyłącznie o pracy silnika na noPB. Świece, kable WN, filtr powietrza wymienione ok. 1 miesiąca temu. Byłem sprawdzić bravcię na komputerze. Jedyny błąd jaki wyskakuje, to "rozjechana" adaptacja sondy lambda. Sugestią mechanika był "zły wpływ instalacji gazowej na samochód". Wykasował błędy i kazał się przejechać bez załączania gazu. Wróciłem do warsztatu, znowu podpięcie pod komputer i... znowu "rozjechana" adaptacja sondy lambda. Następna sugestia mechanika: koniec sondy lambda lub katalizatora. Pojechałem na sprawdzenie emisji spalin. Wszystko jak najbardziej wzorcowe, przy niskich obrotach (800) i przy wyższych (2500). Kolejna sugestia: zapieczony wtryskiwacz. Demontuję kolektor ssący (bo tylko tak można się tam dostać), wymontowuję listwę z wtryskiwaczami i kręcę rozrusznikiem. Wszystkie wtryskiwacze elegancko (w odpowiedniej kolejności) tryskają paliwem (rozpylają mgiełkę). Nie widać niczego niepokojącego, jeśli chodzi o wtryski. Dla świętego spokoju duszy i sumienia, potraktowałem 20litrów noPB w zbiorniku środkiem STP. Przejechałem jednorazowo ok. 200km, cały czas depcząc bravci ostro po cylindrach. I co... Następnego ranka to samo, co wcześniej. Chodzi jak traktor i telepie całym samochodem. Powtórka z rozrywki. Kolejna sugestia (która powinna być jedną z pierwszych), to silnik krokowy (regulator obrotów biegu jałowego) i zabrudzona przepustnica. Rozbieram przepustnicę i czyszczę ją z nagaru (wg wskazówek FAQ, za co dziękuję kącikowiczom), następnie wykręcam silniczek krokowy i próbuję go wyczyścić. Rozmontowując go, delikatnie mówiąc wyłamałem zaczepy, ale to nic. Szczerze mówiąc, nie było w nim nic do czyszczenia. Sprawdzam na zimnym silniku przekręcając zapłon, czy silniczek wogóle chodzi i... chodzi, obraca "wyżłobienie na trzpień łopatki przepustnicy" o około 20stopni. Czyli silniczek sprawny. Nie wiem co dalej. Z uporem maniaka jeżdżę po mechanikach i dopytuję się o co może chodzić. Nikt nie jest mi w stanie podać konkretnego rozwiązania, a tym bardziej przyczyny problemu. Jedyne roziwązanie jakie przychodzi mi do głowy, to zakupić nowy regulator obrotów biegu jałowego (co nie gwarantuje powrotu bravci do zdrowie), lub sprzedać ją (tylko wówczas, gdy silnik będzie rozgrzany smile.gif) ). Proszę o pomoc, bo nie wiem co mam czynić... Dziękuję z góry za wskazówki i pozdrawiam.

Napisano

Witam kolegę 20.GIF

Proponuję pożyczyć od kogoś życzliwego silniczek krokowy i sprawdzić na zimnym silniku. Nie kupuj nowego silniczka , bo po co ładować się w koszty. Kasa może się jeszcze przydać gdy okaże się że to coś innego.

Na twoim miejscu zaglądnąłbym głęboko w oczy tym macherom od gazu. wpysk.gif Cosik mi się widzi że to oni coś naknocili przy instalacji

Napisano
  • Autor

Witam!

20.GIF

Sekwencję mam od 2,5 roku, a problem od ok. 2-óch miesięcy. Dla sprawdzenia i wykluczenia zgubnego wpływu instalacji gazowej, nie używam jej od miesiąca. Błędy wykasowane na komputerze, a problem nadal istnieje (pomimo nie używania LPG). A z pożyczeniem tego krokowca, to muszę pomyśleć. Ale silniczek sam w sobie pracuję, być może źle odczytuje temperaturę z czujnika temperatury zasysanego powietrza??? Hmm... Ale dziękuję za podpowiedź. blagam.gif

Napisano

Witaj w klubie walczacych z obrotami!. bokser.gif Czy zaobserwowales, ze problem ustepuje gdy temperatura spada ponizej 15 st C?. Czy pojawil on sie w niedlugim czasie po zalozeniu instalki LPG? Czy czuc przez chwile po ruszeniu spadek mocy? Jakiej firmy masz instalke?

klub walczacych z obrotami

P.S. Proponuje ufundowac nagrode np skrzynke piwa dla osoby, ktora jako pierwsza rozwiaze ten problem.

Napisano

Witam ja wczoraj założyłem gaz do mojego bravo 1,4 i tu ciekawe ze przy pierwszym odpaleniu silnika jeszcze bez gazu w butli (waśnie chcieli podjechać zatankowć )wystapił taki wasnie objaw autko odpaliło ale dwa sasiednie cylindry choc mialy iskre nie pracowały dopiero po kilkunastu sekundach wrocily do kolegów po bokach. Wczesniej nigdy mi sie to nie zdarzyło ale jak tu ma sam gaz jak jeszcze wtedy autko go nie miało Dzis po teście porannym wszystko OK ale chyba temperatura jeszcze niska

Napisano
  • Autor

Witam Panów. 20.GIF

Jak wspomniałem wyżej, moje problemy występują tylko i wyłącznie na benzynie. Mając taką sekwencję jaką mam, nie mogę odpalić mojej bravci na gazie. Samochód robi to automatycznie po osiągnięciu odpowiedniej temperatury, bądź mogę to zrobić sam, ale po odpaleniu na benzynie i po wejściu na wysokie obroty powyżej 3,5 tyś. Inaczej nie da rady. A objawy, które opisałem wyżej, nadal występują. Nie mam siły już jej odpalać. Żaden fachmen nie jest w stanie mi nic poradzić. Najchętniej wymieniliby od razu krokowca, wtryskiwacze i całą resztę. Pomocy... confused.gif

Napisano

> Jak wspomniałem wyżej, moje problemy występują tylko i wyłącznie na

> benzynie. Mając taką sekwencję jaką mam, nie mogę odpalić mojej

> bravci na gazie. Samochód robi to automatycznie po osiągnięciu

> odpowiedniej temperatury,

Miałem to samo, co prawda w 1,6 ale....

Po iluś tam wizytach u różnych mechaników, podczas kontroli zawieszenia zagadnąłem mechanika o ten problem. Gość stwierdził, że jeśli były wymienione świece, przewody i filtr powietrza, to tylko i wyłącznie jazda na noPB załatwi sprawę.

I rzeczywiście. Najpierw wyjeździłem wszystko co było w zbiorniku, potem zatankowałem do pełna, wlałem 2 butelki STP (dawka 2x większa niż zalecana na opakowaniu) i już po wyjeżdżeniu gdzieś połowy zbiornika czuć było poprawę, która stopniowo postępowała.

Po wyjechaniu całego zbiornika, zatankowałem standard czyli 15l, znowu 1 butelka STP i odpukać problem z głowy. Bravcia odpala rano jak złoto.

Pozdrawiam!

Napisano
  • Autor

Dzięki Kolego! bow.gif

Myślę, że zastosowanie STP powinno rozwiązać problem. Dawka 2x większa od zalecanej. W przyszły piątek czeka mnie dłuższa trasa Świnoujście - Szczecin - Świnoujście, ok. 240km. Pojadę tylko i wyłącznie na mieszaninie STP i noPb. Podępczę ostro po gazie. Jeśli już to nie pomoże, to... niewiem.gif

Pozdrawiam.

Napisano

> Dzięki Kolego!

> Myślę, że zastosowanie STP powinno rozwiązać problem. Dawka 2x

> większa od zalecanej. W przyszły piątek czeka mnie dłuższa trasa

> Świnoujście - Szczecin - Świnoujście, ok. 240km. Pojadę tylko i

> wyłącznie na mieszaninie STP i noPb. Podępczę ostro po gazie.

> Jeśli już to nie pomoże, to...

> Pozdrawiam.

Nie liczylbym na to ze cos sie poprawi. Ale zycze zeby tak bylo

Napisano
  • Autor

A cóż innego nam pozostało poza nadzieją ... ?

drive.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.