Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Skąd powietrze w układzie paliwowym w dieslu?

Featured Replies

Napisano

Co kilka dni zbiera się trochę powietrza w paliwie, a nie widzę żadnych wycieków, wszystko wydaje się być szczelne. Macie jakies pomysły? Filtr był wymieniony i układ odpowietrzony. No ale jednak gdzieś tam się powietrze dostaje i nie mam pojęcia którędy? niewiem.gif

Napisano

> Co kilka dni zbiera się trochę powietrza w paliwie, a nie widzę

> żadnych wycieków, wszystko wydaje się być szczelne. Macie jakies

> pomysły? Filtr był wymieniony i układ odpowietrzony. No ale

> jednak gdzieś tam się powietrze dostaje i nie mam pojęcia

> którędy?

a skad wiesz, ze to powietrze niewiem.gif

Napisano
  • Autor

> a skad wiesz, ze to powietrze

W każdym razie jakiś gaz się wydobywa, jak pompuję paliwo tą pompką-gruszką grinser006.gif i odkręcam odpowietrznik nad filtrem paliwa. Wyczuwam, że zbiera się tam powietrze, jak w okolicach 2000 obr./min. występuje jakby "dziura" w ciągu. Po odpowietrzeniu problem znika na kilka dni i wtedy znowu pompuję paliwo gruchą, no i znowu wylatuje trochę powietrza. crazy.gif

Napisano

jakaś nieszczelność w układzie być musi może na jekiejś złączce na wężykach...

ciężko to będzie znaleźć bo powietrze jest pewno zasysane...

sprawdź okolice filtra paliwa czy dobrze dokręcony i jeśli masz dobrze dokręcony w nim jest spust wody..

pozdrawiam

p.s. to że wyjeździłeś całe paliwo chyba moge wykluczyć... wink.gif

Napisano

> W każdym razie jakiś gaz się wydobywa, jak pompuję paliwo tą

> pompką-gruszką i odkręcam odpowietrznik nad filtrem paliwa.

> Wyczuwam, że zbiera się tam powietrze, jak w okolicach 2000

> obr./min. występuje jakby "dziura" w ciągu. Po odpowietrzeniu

> problem znika na kilka dni i wtedy znowu pompuję paliwo gruchą,

> no i znowu wylatuje trochę powietrza.

hmm.gif a to ciekawe... bo pisalem juz, ze dokladnie przy 2000obr na sekunde tak sie jakby dlawil (dla pasaerow chyba nawet niewyczuwalne), no i... czasem smierdzi mi ropa palacz.gif

musze tez podpompowac ta grucha biglaugh.gif i zobaczyc przy filtrze... moze mamy to samo niewiem.gif

tylko znalezc teraz gdzies nieszczelnosc... to katusze... palacz.gif

Napisano

> Co kilka dni zbiera się trochę powietrza w paliwie, a nie widzę

> żadnych wycieków, wszystko wydaje się być szczelne. Macie jakies

> pomysły? Filtr był wymieniony i układ odpowietrzony. No ale

> jednak gdzieś tam się powietrze dostaje i nie mam pojęcia

> którędy?

tez mialem ten problem. w pewnym momencie to bylo nawet tak, ze paliwo sie cofalo do baku i pozniej musialem dluuuugo krecic rozrusznikiem zeby zassal z powrotem.

jak sie okazalo, powodem tego byla nieszczelnosc wezykow. dokladniej, to bylo tak, ze jakis jelop (czyt. poprzedni wlasciciel) polaczyl dwa wezyki gumowe zlaczka metalowa, a to oczywiscie spowodowalo nieszczelnosc.

tak wiec przede wszystkim sprawdz czy wezyki sa w jednej calosci czy moze tez kombinowane smile.gif

mozesz tez miec nieszczelna pompke gumowa. nowa to koszt kilkudziesieciu zlotych shocked.gif ale mozna ja rozebrac i wyczyscic.

u mnie wymiana wezykow i "regeneracja" pompki recznej dala niesamowity efekt - od tej pory nie mam problemow z cofajacym sie paliwem i pecherzykami powietrza w rurkach.

pozdr!

PS. Chevy, wczoraj mowiles o tej dziurze w obrotach, ale dopiero teraz skojarzylem, ze tez ja mialem przed wymiana wezykow.

Napisano
  • Autor

Racja, jakaś nieszczelność musi być, bo z nikąd to powietrze się tam nie bierze, tylko teraz jak to znaleźć... crazy.gif Tą pompkę chyba będę musiał wyczyścić, nie zepsuję tam czegoś? wink.gif Chevy, napompuj paliwo i odkręć odpowietrznik nad filtrem, pewnie wyleci powietrze. Ja mam taki efekt, że auto jedzie do przodu, w okolicach 2000 rpm delikatnie na chwilę się jakby zadławi, a jak docisnę gaz, to rwie do przodu jak szalony. Jak odpowietrzę, to nie ma tego. Filtr też sprawdzałem i ten spust wody też, wszystko w porządku. Myślę, że u mnie to jednak też przyczyna leży w tej pompce. hmm.gif

Napisano

Chevy, napompuj paliwo i odkręć odpowietrznik nad filtrem, pewnie wyleci

> powietrze. Ja mam taki efekt, że auto jedzie do przodu, w okolicach 2000 rpm delikatnie na chwilę się jakby zadławi, a jak

> docisnę gaz, to rwie do przodu jak szalony. Jak odpowietrzę, to

> nie ma tego. Filtr też sprawdzałem i ten spust wody też,

> wszystko w porządku. Myślę, że u mnie to jednak też przyczyna leży w tej pompce.

czyli pora zabrac sie za pompke biglaugh.gif tylko jak ja wyczyscic, tak po prostu wyjac wezyki i w srodu przedmuchac?

jeszcze jedno pytanko... czy czasem Wam tez smierdzi ropa (szczegolnie przy odpalaniu?) palacz.gif

DaDon... ale jak zlokalizowac drobny wyciek to juz nie wiem... trzeba by centymetr po centymetrze przewody sprawdzac i tak zawsze moze np. gdzies przy pompie ciec... crazy.gif

Napisano

> tez mialem ten problem. w pewnym momencie to bylo nawet tak, ze

> paliwo sie cofalo do baku i pozniej musialem dluuuugo krecic

> rozrusznikiem zeby zassal z powrotem.

> jak sie okazalo, powodem tego byla nieszczelnosc wezykow. dokladniej,

> to bylo tak, ze jakis jelop (czyt. poprzedni wlasciciel)

> polaczyl dwa wezyki gumowe zlaczka metalowa, a to oczywiscie spowodowalo nieszczelnosc.

dziwne rzeczy widzi sie w furkach (szczegolnie eksploatowanych w polsce crazy.gif)

> PS. Chevy, wczoraj mowiles o tej dziurze w obrotach, ale dopiero

> teraz skojarzylem, ze tez ja mialem przed wymiana wezykow.

no to musze przy okazji sie za to zabrac... palacz.gif

Napisano
  • Autor

Właśnie, jeśli to będzie gdzieś na przewodach, to weź to znajdź. crazy.gif Przed chwilą znowu sobie sprawdziłem i znowu było powietrze, chyba codziennie rano musiałbym odpowietrzać. grinser006.gif Nie jest to aż takie uciążliwe, ale normalny objaw to to nie jest i coś muszę z tym zrobić. Ja nie czuję ropy przy odpalaniu, swego czasu myślałem, że może jest jakiś wyciek i stąd takie spalanie, ale nic z tego. Może Ty masz jakiś wyciek gdzieś? cfaniaczek.gif Musiałbyś wejść pod auto i obejrzeć, ja tak zrobię jak znajdę trochę czasu. A ostatnio przestawiłem troszkę kąt wtrysku (chyba) i teraz obroty sa idealnie na 850 i nie ma mowy o falowaniu. palacz.gif Jakoś w ogóle auto lepiej chodzi, tak zostawię. Tzn. nie do końca wiem czy przestawiłem kąt wtrysku, bo pokręciłem małą śrubką na dźwigni, która jest połączona linką z zaworkiem elektromagnetycznym, który wg mnie jest przyspieszaczem zapłonu na zimnym silniku. hmm.gif

Napisano

> Właśnie, jeśli to będzie gdzieś na przewodach, to weź to znajdź.

> Przed chwilą znowu sobie sprawdziłem i znowu było powietrze,

> chyba codziennie rano musiałbym odpowietrzać. Nie jest to aż

> takie uciążliwe, ale normalny objaw to to nie jest i coś muszę z

> tym zrobić. Ja nie czuję ropy przy odpalaniu, swego czasu

> myślałem, że może jest jakiś wyciek i stąd takie spalanie, ale

> nic z tego. Może Ty masz jakiś wyciek gdzieś? Musiałbyś wejść

> pod auto i obejrzeć

niestety crazy.gif

> A ostatnio przestawiłem troszkę kąt wtrysku (chyba) i teraz obroty

> sa idealnie na 850 i nie ma mowy o falowaniu. Jakoś w ogóle

> auto lepiej chodzi, tak zostawię. Tzn. nie do końca wiem czy

> przestawiłem kąt wtrysku, bo pokręciłem małą śrubką na dźwigni,

> która jest połączona linką z zaworkiem elektromagnetycznym, który wg mnie jest przyspieszaczem zapłonu na zimnym silniku.

nie jestem pewien czy jest to akurat kat wtrysku. chyba bardziej regulacja wolnych obrotow. co zreszta musze uczynic bo obroty mam ustawione na ok.1000, u Ciebie 850, a wczoraj u Mkola widzialem chyba 700 czy 750 palacz.gif

A mam do Ciebie prosbe. moglbys zrobic foto tej srubki z linka i tego calego EGR do czyszczenia? cfaniaczek.gifbow.gif

Napisano

> tez mialem ten problem. w pewnym momencie to bylo nawet tak, ze

> paliwo sie cofalo do baku i pozniej musialem dluuuugo krecic

witam

mialem to u siebie ,francuz zalozyl wezyk pcv za gruszka ropa nie ciekla ale cofala sie do zbiornika, miesiac temu wymianilem na gumowy wezyk ale nieodpowietrzalem i dziura jest okolo 2000tys obr ciekawe czy to jest to

odpala bardzo super no i czsami wydaje mi sie ze czuje ropke ale qrna niema wyciekow

jeszcze odnosnie wolnych obrotow macie moze tak ze na wolnych obrotach na 1,2 i 3ce jedzie ?

niemoge sie do tego przyzwyczaic

Napisano

> witam

> mialem to u siebie ,francuz zalozyl wezyk pcv za gruszka ropa nie

> ciekla ale cofala sie do zbiornika, miesiac temu wymianilem na

> gumowy wezyk ale nieodpowietrzalem i dziura jest okolo 2000tys

> obr ciekawe czy to jest to

> odpala bardzo super no i czsami wydaje mi sie ze czuje ropke ale qrna

> niema wyciekow

no wlasnie u mnie tez niby nic nie cieknie a czasem czuc ropke pod nosem niewiem.gif

> jeszcze odnosnie wolnych obrotow macie moze tak ze na wolnych obrotach na 1,2 i 3ce jedzie ? niemoge sie do tego przyzwyczaic

nia kapuje... clown.gif tzn. martwi cie, ze bez dodawania gazu autko jedzie od 1 do 3 biegu? jesli tak, to to wlasnie dizel biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

> niestety

> nie jestem pewien czy jest to akurat kat wtrysku. chyba bardziej

> regulacja wolnych obrotow. co zreszta musze uczynic bo obroty

> mam ustawione na ok.1000, u Ciebie 850, a wczoraj u Mkola

> widzialem chyba 700 czy 750

Miałem też na 700-750, ale po wciśnięciu gazu do dechy puszczał czarnego bąka i turbina później się włączała, więc zmieniłem na 850 (wcześniej 900-950). Teraz spala bezdymnie, chociaż jak jest trochę zimno, to troszkę kopci na biało. oslabiony.gif

> A mam do Ciebie prosbe. moglbys zrobic foto tej srubki z linka i tego

> calego EGR do czyszczenia?

No gdybym tylko miał cyfraka, to nie jeden referacik bym zapodął na kompostownię, a tak to qpa. EGR to jest ta okrągła puszka (musisz zdjąć cxzarną pokrywę), a wtedy odkręcasz kilka nakrętek, wyciągasz EGR i czyścisz - żadna filozofia. Co do tej śrubki, to na pompie jest taki czarny okrągły zawór elektromagnetyczny. Od niego odchodzi linka do takiej dźwigienki, na której jest mała śrubka, zakontrowana nakrętką. Popuszczasz kontrę i kręcisz śrubką spoglądając na obrotomierz co się dzieje. Ustaw obroty na 850 (na ciepłym silniku, kiedy linka jest naprężona), potem wciśnij gaz do dechy i zobacz czy z rury nie wydobywa się czarny bąk. Jeśli jest dobrze i turbina włącza się przy ok. 1650 obr/min, to zakontruj śrubkę i poskładaj wszystko z powrotem. palacz.gif No i koniecznie sprawdź czy nie masz powietrza w paliwie, bo wydaje mi się, że u Ciebie będzie tak samo jak u mnie...

Napisano
  • Autor

> witam

> mialem to u siebie ,francuz zalozyl wezyk pcv za gruszka ropa nie

> ciekla ale cofala sie do zbiornika, miesiac temu wymianilem na

> gumowy wezyk ale nieodpowietrzalem i dziura jest okolo 2000tys

> obr ciekawe czy to jest to

> odpala bardzo super no i czsami wydaje mi sie ze czuje ropke ale qrna

> niema wyciekow

> jeszcze odnosnie wolnych obrotow macie moze tak ze na wolnych

> obrotach na 1,2 i 3ce jedzie ?

> niemoge sie do tego przyzwyczaic

No właśnie, dieselek spokojnie pociągnie na 3-jce na wolnych obrotach. palacz.gif Ja ropy raczej nie czuję, ale powietrze w paliwie mam i muszę znaleźć przyczynę, a to chyba nie będzie takie łatwe... crazy.gif Weź u siebie też odpowietrz układ i powinieneś zauważyć, że tej dziury w obrotach nie ma. ok.gif

Napisano

> Miałem też na 700-750, ale po wciśnięciu gazu do dechy puszczał

> czarnego bąka i turbina później się włączała, więc zmieniłem na

> 850 (wcześniej 900-950). Teraz spala bezdymnie, chociaż jak jest

> trochę zimno, to troszkę kopci na biało.

mi dzieje sie dokladnie tak samo... a mam obroty na 1000 crazy.gif jak jest zimno to bialy dym (i to calkiem mocno), jak sie rozgrzeje albo jest cieplo to pierdnie czrnym. zreszta widzial to Mkol (u niego tego nie bylo). w ogole jego diselek chodzi jakos tak ciszej... nie tak twardo jakims stukotem? crazy.gif nie wiem jak to nazwac.

> No gdybym tylko miał cyfraka, to nie jeden referacik bym zapodął na

> kompostownię, a tak to qpa. EGR to jest ta okrągła puszka

> (musisz zdjąć cxzarną pokrywę), a wtedy odkręcasz kilka

> nakrętek, wyciągasz EGR i czyścisz - żadna filozofia. Co do tej

> śrubki, to na pompie jest taki czarny okrągły zawór

> elektromagnetyczny. Od niego odchodzi linka do takiej

> dźwigienki, na której jest mała śrubka, zakontrowana nakrętką.

> Popuszczasz kontrę i kręcisz śrubką spoglądając na obrotomierz

> co się dzieje. Ustaw obroty na 850 (na ciepłym silniku, kiedy

> linka jest naprężona), potem wciśnij gaz do dechy i zobacz czy z

> rury nie wydobywa się czarny bąk. Jeśli jest dobrze i turbina

> włącza się przy ok. 1650 obr/min, to zakontruj śrubkę i

> poskładaj wszystko z powrotem. No i koniecznie sprawdź czy nie

> masz powietrza w paliwie, bo wydaje mi się, że u Ciebie będzie

> tak samo jak u mnie...

dzis pewnie sie za to zabiore... dzieki palacz.gifbiglaugh.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.