Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

xsara 1,9 tdi wspomaganie kierowniy pomocy

Featured Replies

Napisano

Jak silnik jest zimny to nie działa wspoganie kierownicy przy skręcaniu w prawo, w lewo jest ok. Po przejechaniu kilku kilometrów albo po 5-10 minutach pracy silnika (zależy jak zimno na dworze) wszystko działa jak należy. Co to może być? CZy to może wina płyny? jest strsznie mętny i czarny jak smoła. Jak go wymienić? Dodam tylko że zawsze w prawo jest problem.

Napisano

> Jak silnik jest zimny to nie działa wspoganie kierownicy przy

> skręcaniu w prawo, w lewo jest ok. Po przejechaniu kilku

> kilometrów albo po 5-10 minutach pracy silnika (zależy jak zimno

> na dworze) wszystko działa jak należy. Co to może być? CZy to

> może wina płyny? jest strsznie mętny i czarny jak smoła. Jak go

> wymienić? Dodam tylko że zawsze w prawo jest problem.

1. nie ma w Xsarze 1.9TDI, jesli juz to 1.9TD

2. plyn powinien byc ciemnoczerwony a nie czarny, wiec trzeba go najpierw wymienic (trzeba kupic plyn minerlany ATF zgodny z Dexron IID przeznaczony do ukladow wspomagania i automatycznych skrzyn biegow) - trzeba zdjac przewod powrotny do zbiorniczka i skierowac go do jakiejs wiekszej butelki i krecac od skrajnego polozenia do skrajnego polozenia kierownica i dolewac nowego plynu do zbiorniczka glownego (choc wypadaloby tez ten zbiorniczek umyc bo nie wiadomo czy nie osadzil sie w nim jakis szlam ze starego plynu, wiec moze jak taki czarny i metny to najpierw odessac ze zbiorniczka stary plyn, zdjac zbiorniczek i go umyc a potem zrobic co napisalem wyzej az plyn w calym ukladzie bedzie nowy).

Napisano
  • Autor

dzięki! płyn muszę wymienić to pewne ale i tak mam wątpliwości czy ustera minie. Coś mnie niepokoi że zawsze w tęsamąstronęnie działa, gdyby to vyła wina płynu to chyba nie było by zasady? Może sięcośzatkało po jednej stronie? nie mam pojęcia jak to działa.

Napisano

> dzięki! płyn muszę wymienić to pewne ale i tak mam wątpliwości czy

> ustera minie. Coś mnie niepokoi że zawsze w tęsamąstronęnie

> działa, gdyby to vyła wina płynu to chyba nie było by zasady?

> Może sięcośzatkało po jednej stronie? nie mam pojęcia jak to

> działa.

Jak przepuscisz nowy plyn przez caly uklad to sie okaze. A wymiana plynu na poczatek to najnizszy koszt (to co leje fabryka czyli Total Fluide ATX kosztuje 23 PLN/litr).

Napisano
  • Autor

Racja. Ile tego płynu muszę kupić? CZyli spuszczam płyn przez odkręcenie przewodu, później demontuje zbiornik myję itd. Wszystko zakładam ponownie. Następnie odpalam auto i dolewam nowy pły do zbiornika kręcą przy tym kierownicą? Tak? Przepraszam za głupie pytania ale nie mam pojęca o mechanicy samochodowej. CZyli potrzeba dwóch osób jedna kręci druga leje czy można na zmianę dolewaći kręcić?

Trochę mi głupio z powodu moich pytań ale sorry mam nadzieję że nie zostany wyśmiany

Napisano

> Racja. Ile tego płynu muszę kupić? CZyli spuszczam płyn przez

> odkręcenie przewodu, później demontuje zbiornik myję itd.

> Wszystko zakładam ponownie. Następnie odpalam auto i dolewam

> nowy pły do zbiornika kręcą przy tym kierownicą? Tak?

Przewody sa dwa, jeden z dolnej czesci zbiornika ssacy do pompy a drugi powrotny w gornej czesci. Plyn najlepiej odessac ze zbiornika przed jego demontazem bo inaczej zalejesz alternator, pasek itd jak zdejmiesz przewod ssacy. Jak umyjesz sbiornik to go zakladasz z powrotem ale podlaczasz tylko przewod ssacy i zalewasz zbiornik nowym plynem. Przewod powrotny kierujesz do jakiejs flaszki aby tam splywal stary plyn z ukladu. Dopiero potem odpalasz silnik i krecisz fajerka od kranca do kranca (dobrze jest robic w dwie osoby bo jedna kreci a druga dolewa plynu i kontroluje co wycieka z przewodu powrotnego). Jak z przewodu powrotnego zacznie leciec nowy czysty plyn to mozna go spowrotem podlaczyc do zbiorniczka. Plyn nalezy uzupelnic do poziomu prawie MAX ale nie na zimno tylko na cieplo (czyli jak sie plyn wspomagania zagrzeje). Plynu kup ze dwa litry, tani jest (latwo dostaniesz Mobila albo Orlen).

> Przepraszam za głupie pytania ale nie mam pojęca o mechanicy

> samochodowej. CZyli potrzeba dwóch osób jedna kręci druga leje

> czy można na zmianę dolewaći kręcić?

> Trochę mi głupio z powodu moich pytań ale sorry mam nadzieję że nie

> zostany wyśmiany

To moze zostaw ta robote mechnikowi?

Napisano
  • Autor

Płyn wymieniłem - nie pomogło. Może coś tam się zatyka jak olej jest zimny i wystarczy przeczyścić? Możliwe to?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.