Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

wskaźnik temperatury Palio 1,4

Featured Replies

Napisano

Witam.

Gościnnie z kącika Skody. Mam pytanie do Szanownych użytkowników Fiatów. Moja serce.gif jeździ Palio z 98 r,. Chciałbym zapytać w jakim położeniu powinna znajdować się wskazówka temp silnika. Oczywiści jazda bez korków, temp otoczenia 15 - 20 stopni. W Palio mojej serce.gif właściwe cały czas znajduje się na pozyjci 3/4 pomiędzy kreską poziomą w czerownym polem. Czy jest to prawidłowe położenie (temp) czy powinna znajdować się zupełnie poziomo. ?. Proszę o podpowiedź. Zauważyłem tylko że autko nagrzewa sie bardzo szybko, wskazówka podnosi się do pierwszej kreski właściwie już po przejechaniu kilometra. Dziękuję za odpowiedzi. 30.GIF

Napisano

> Witam.

> Gościnnie z kącika Skody. Mam pytanie do Szanownych użytkowników

> Fiatów. Moja jeździ Palio z 98 r,. Chciałbym zapytać w jakim

> położeniu powinna znajdować się wskazówka temp silnika.

> Oczywiści jazda bez korków, temp otoczenia 15 - 20 stopni. W

> Palio mojej właściwe cały czas znajduje się na pozyjci 3/4

> pomiędzy kreską poziomą w czerownym polem. Czy jest to

> prawidłowe położenie (temp) czy powinna znajdować się zupełnie

> poziomo. ?. Proszę o podpowiedź. Zauważyłem tylko że autko

> nagrzewa sie bardzo szybko, wskazówka podnosi się do pierwszej

> kreski właściwie już po przejechaniu kilometra. Dziękuję za

> odpowiedzi.

Typową przypadłoscią w tych autach jest trzymanie sie wskazówki gdzies tak w 1/4 skali, czyli ponizej połowy. Niektórzy mają to szczęście, że wskaźnik pokazuje prawidlowo i wskazówka jest w połowie skali. Wskazaniem 3/4 skali raczej nikt sie tu nie chwalił, więc może to wskazywać na jakąś usterke. Np. walnietą uszczelkę pod głowicą. Sprawdź, czy po włączeniu ogrzewania mniej więcej na polowe nie słychać charakterystycznego bulgotu (czasem przypomina to stukanie drobnych kamyków rozsypanych na blasze) gdzieś w głebi deski rozdzielczej po dodaniu gazu. Jesli tak to jest duża szansa, że to uszczelka.

Napisano
  • Autor

Dzięki za info. Sprawdzę sprawę ogrzewania. Wydaje mi się że silnik zbytnio sie nagrzewa. Generalnie tak wskaźnik pokazuje cały rok, nawet podczas zimy, oczywiście dłużej autko się nagrzewa ale i tak dochodzi do 3/4 skali. Ciut poza tym wskazaniem włącza się wentylator. Ostatnio dwukrotnie "wywaliło" bagnet wraz z olejem.Przebieg 200 kkm.Na pewno nie "bierze" płynu chłodzącego, ma on właściwy kolor i konsystencję. Muszę chyba nagrzać samochód i włożyć odpowiedni termometr do zbiorniczka wyrównawczego.

Napisano

> Przebieg 200 kkm.Na pewno nie "bierze" płynu chłodzącego,

> ma on właściwy kolor i konsystencję. Muszę chyba nagrzać

> samochód i włożyć odpowiedni termometr do zbiorniczka

> wyrównawczego.

Temperatura w zbiorniczku może nie do konca odzwierciedlać rzeczywista temperature płynu. Możesz ewentualnie zainwestowac jakieś 5 dych i udac sie do serwisu celem podłączenia do kompa i odczytania faktycznej temperatury płynu z czujnika.

Jesli chodzi o typowe objawy padnietej uszczelki to u mnie (co prawda to silnik 1.2) ich np. nie bylo, a uszkodzenie uszczelki polegało na przedostawaniu sie gazów z cylindra do kanału wodnego. Otwór był na tyle mały, ze płyn w druga strone sie nie przedostawał, więc nie było ubytków i dymienia, tylko non-stop zapowietrzony układ i przegrzewający sie (co prawda tylko przy większym obciązeniu) silnik.

Napisano
  • Autor

Dzięki za sugestie. Chyba nie pozostaje mi nic innego jak podjechać do serwisu. Nie znam tego autka tak dobrze jak mojej skody stąd wątpliwości. Tnx

Napisano

Mam bardzo podobnie. Silnik nagrzewa się bardzo szybko ( za szybko IMO - mogę się mylić przez tego diesla którym jeździłem ostatnie 7 lat , ciągle nie mogę się przestawić na benzyniaka ). W czasie jazdy wskazówka jest tuz za połową skali ( po wymianie płynu chłodniczego, wcześniej stała na 3,4 skali ) ale skok wskaźnika do 3/4 skali wymaga już tylko chwili np 30 sek na skrzyżowaniu. Co ja pisze ? wystarczy chwilę pomanewrować na parkingu a już mam 3/4 skali. Często wyłączając silnik po zaparkowaniu włącza sie wentylator chłodnicy. Pojechałbym z tym do ASO ale... w Lublinie jest tylko jeden autoryzowany serwis Fiata który nie cieszy się dobra opinią - w rankingu ASO jest na ostatnim miejscu 5 głosów, minus 5 punktów. Na 100% naciągnęliby mnie na coś jeszcze lub wymyślili nieistniejące usterki (dzwoniłem do nich i już czułem ze coś kręcą). Dokładając do tego informacje że potrafią produkować awarie, ukrywają własne błędy, próbują stosować stare przechodzone części - nie będę ryzykował.

czy ktoś z forumowiczów zna jakieś ASO w pobliżu Lublina do którego można byłoby się wybrać i zostawić autko do testów i ewentualnej naprawy bez żadnej obawy o rzetelność obsługi ?

Napisano

> Mam bardzo podobnie. Silnik nagrzewa się bardzo szybko ( za szybko

> IMO - mogę się mylić przez tego diesla którym jeździłem ostatnie

> 7 lat , ciągle nie mogę się przestawić na benzyniaka ).

Przy sprawnym termostacie silniki w tych samochodach nagrzewaja sie bardzo szybko. Na pewno znacznie szybciej, niz silniki w wiekszosci diesli, więc w Twoim przypadku nie porównywałbym tych dwóch silników pod tym względem

> W czasie

> jazdy wskazówka jest tuz za połową skali ( po wymianie płynu

> chłodniczego, wcześniej stała na 3,4 skali ) ale skok wskaźnika

> do 3/4 skali wymaga już tylko chwili np 30 sek na skrzyżowaniu.

> Co ja pisze ? wystarczy chwilę pomanewrować na parkingu a już

> mam 3/4 skali.

Wskazania temperatury sa czysto orientacyjne. Jak wyzej napisałem często własciwym wskazaniem jest 1/4 skali, ale może sie zdarzyc wskaźnik dla którego normalnym wskazaniem bedzie 3/4 skali. Nalezy sie martwić dopiero gdy wskaźnik pokazuje inaczej niż pokazywal do tej pory.

> Często wyłączając silnik po zaparkowaniu włącza

> sie wentylator chłodnicy.

to nie jest nieprawidłowy obiaw

> Pojechałbym z tym do ASO ale... w

> Lublinie jest tylko jeden autoryzowany serwis Fiata który nie

> cieszy się dobra opinią - w rankingu ASO jest na ostatnim

> miejscu 5 głosów, minus 5 punktów. Na 100% naciągnęliby mnie na

> coś jeszcze lub wymyślili nieistniejące usterki (dzwoniłem do

> nich i już czułem ze coś kręcą). Dokładając do tego informacje

> że potrafią produkować awarie, ukrywają własne błędy, próbują

> stosować stare przechodzone części - nie będę ryzykował.

> czy ktoś z forumowiczów zna jakieś ASO w pobliżu Lublina do którego

> można byłoby się wybrać i zostawić autko do testów i ewentualnej

> naprawy bez żadnej obawy o rzetelność obsługi ?

Warszatu w Lublinie Ci zadnego nie polece niestety, ale proponuje to co sugerowałem koledze wyzej. Pojedź do serwisu, niech podłączą kompa i odczytaja rzeczywistą temperature nagrzanego silnika. Bedziesz lzejszy o kilka dych, ale przynajmniej bedziesz wiedział czy sie martwic tym wskaźnikiem, czy nie.

Napisano

Dziękuję za odpowiedź smile.gif skorzystam z rady

jeszcze tylko jedno pytanie/wątpliwość

> Wskazania temperatury sa czysto orientacyjne. Jak wyzej napisałem

> często własciwym wskazaniem jest 1/4 skali, ale może sie zdarzyc

> wskaźnik dla którego normalnym wskazaniem bedzie 3/4 skali.

> Nalezy sie martwić dopiero gdy wskaźnik pokazuje inaczej niż

> pokazywal do tej pory.

tylko że u mnie tak jak u kolegi tuz nad 3/4 skali włącza sie już wentylator chłodnicy - czyli, o ile prawidłowo dedukuje to nie jest mylne wskazanie wskaźnika tylko naprawdę wysoka temperatura

jak chrzanie jekieś głupoty - przepraszam - samochodziarz ze mnie żaden

Napisano

> Dziękuję za odpowiedź skorzystam z rady

> jeszcze tylko jedno pytanie/wątpliwość

> tylko że u mnie tak jak u kolegi tuz nad 3/4 skali włącza sie już

> wentylator chłodnicy - czyli, o ile prawidłowo dedukuje to nie

> jest mylne wskazanie wskaźnika tylko naprawdę wysoka temperatura

> jak chrzanie jekieś głupoty - przepraszam - samochodziarz ze mnie

> żaden

nie przeceniałbym faktu włączenia sie wentylatora

"naprawde wysoka temperatura" jest nieco wyższa od temperatury włączenia sie wentylatora, tak więc włączajacy sie wentylator nie świadczy o tym, że cos jest źle.

Aczkolwiek jak wyżej wspomniałem warto sprawdzić kompem jak jest naprawde z ta temperaturą.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.