Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Witam

Featured Replies

Napisano

Witam jestem nowym urzytkownikiem na forum. Mam pytanie jak sobie poradzić z trzaskami i piskami plastików w JTD obecnie doprowadzają mnie do szału. Mam swojego stilona od miesiąca naturlałem już 3000 km i niewiem co zrobić (próbowałem już silikonu w spraju bez powodzenia) help!!! confused.gif

Napisano

A skąd dochodzą te trzaski ? U mnie nic nie piszcze ani trzeszczy niewiem.gif

witam na forum ok.gif

Napisano
  • Autor

> A skąd dochodzą te trzaski ? U mnie nic nie piszcze ani trzeszczy

> witam na forum

deska rozdzielcza okolice radia i dzrzwi pasażera

Napisano

> deska rozdzielcza okolice radia i dzrzwi pasażera

Prawdopodobnie trzeszczy Ci w okolicach dyfuzora (kratki nawiewu) a spowodowane to jest używaniem silikonowych czyścideł do deski rozdzielczej - silikon skrzypi cholernie. Najlepiej umyj to czymś do czyszczenia plastkiów - powinno pomóc. Jak nie - wyjmij radio, wydłub kratkę i po dokładnym umyciu popodklejaj filc samoprzylepny.

Jeżeli trzeszczy Ci deska ogólnie przy naciskaniu na nią to może musiałbyś ją zdjąć i sprawdzić, czy wszystkie 3 zaczepy ma wyklejone fabrycznie filcem - zdarzało się, że ten filc wypadał albo go nie dawali.

A co do "okolic drzwi" to może być wszystko łącznie z szufladą pod siedzeniem kierowcy, zamkiem w drzwiach albo boczkiem ocierającym o blachę drzwi na nierównościach. Musisz poszukać.... i podkleić filc.

Powinni do każdego nowego samochodu dorzucać taki zestaw naprawczy - WD40 i filc samoprzylepny smile.gif i to do wszystkich marek.

Napisano

> deska rozdzielcza okolice radia i dzrzwi pasażera

standardowo skrzypi puleczka na okulary (ta nad glowa) i objaw jest jakby skrzypialo cos w okolicach drzwi pasazera - wystarczy pociagnac ja lekko na dol, co do deski to pomaga jedynie metodyczne podklejanie i dokrecanie; zrodla to:

- okolice deska -szyba

- schowek klimatyzowany; pokrywa i wnetrze

- oslona przeciwsloneczna kierowcy

ogolnie tego typu prace zaczynamy od wysprzatania samochodu - szukamy przyczyn jezdzac pustym autem (czyli nic w schowku)

przydaje sie parciana tasma samoprzylepna do auto zastosowan oraz cenki filc na samoprzylepnej podkladce

Napisano

> - okolice deska -szyba

> - schowek klimatyzowany; pokrywa i wnetrze

> - oslona przeciwsloneczna kierowcy

Ja bym dodał trzeszczenie kanałów doprowadzajacych powietrze do nawiewów, a w szcególności trzaszcza kanały powietrzana podszybie. Latem problem nie występuje, ale jak zrobi sie zimno, przyjdzie mróz to ten plastik z którego są wykonane kanały robi sie twardy. Kanały sa zgrzewane plastikowymi nitami ze sobą oraz do deski. Jak zaczyna iść w te zmarzniete kanały ciepłe powietrze, cała struktura zaczyna sie rozpreżać i trzeszczy na łaczeniach. I to jest objaw trzeszczenia z podszybia, bo wczesniej myslałem, ze to sama kratka nawiewu tak trzeszczy. Dzieki pomocy Tarlafa i prób z silikonem problem jest zdiagnozowany.

Napisano
  • Autor

> Prawdopodobnie trzeszczy Ci w okolicach dyfuzora (kratki nawiewu) a

> spowodowane to jest używaniem silikonowych czyścideł do deski

> rozdzielczej - silikon skrzypi cholernie. Najlepiej umyj to

> czymś do czyszczenia plastkiów - powinno pomóc. Jak nie - wyjmij

> radio, wydłub kratkę i po dokładnym umyciu popodklejaj filc

> samoprzylepny.

> Jeżeli trzeszczy Ci deska ogólnie przy naciskaniu na nią to może

> musiałbyś ją zdjąć i sprawdzić, czy wszystkie 3 zaczepy ma

> wyklejone fabrycznie filcem - zdarzało się, że ten filc wypadał

> albo go nie dawali.

> A co do "okolic drzwi" to może być wszystko łącznie z szufladą pod

> siedzeniem kierowcy, zamkiem w drzwiach albo boczkiem

> ocierającym o blachę drzwi na nierównościach. Musisz

> poszukać.... i podkleić filc.

> Powinni do każdego nowego samochodu dorzucać taki zestaw naprawczy -

> WD40 i filc samoprzylepny i to do wszystkich marek.

Jest dokładni tak jak piszecie po dotknięciu podszybia mam spokuj na pare minut poźniej znowu zaczyna sie rzęrzenie!!! Jak się dobrać dotego badziewia?!!

Napisano

> Jest dokładni tak jak piszecie po dotknięciu podszybia mam spokuj na

> pare minut poźniej znowu zaczyna sie rzęrzenie!!! Jak się dobrać

> dotego badziewia?!!

No ja miałem coś podobnego - dotykałem kratki nawiewu na szybę, która ciągnie się na całej długości deski i trzeszczało cholernie. Smarowanie różnymi WD 40 nie pomagało, podkładanie filcu też nie, więc postanowiłem zdemontować deskę. Zrobiłem to z kolegą (dobry mechanik z ASO) i okazało się, że nie mam filcu w jednym z trzech uchwytów mocujących deskę do karoserii. I mógłbym sobie psikać smarami, podklejać filc i nic by to nie dało - trzeszczało właśnie w tym miejscu podczas ruchu deski a innego dostępu do tego miejsca nie było. Po podklejeniu filcu i zabezpieczeniu - na wszelki wypadek - tych plastikowych rur doprowadzających powietrze (też filcem) problem zniknął! Mam perfekcyjnie spasowaną deskę rozdzielczą, która nie wydaje z siebie ŻADNEGO odgłosu skrzypienia. No i jeszcze - jak już mówiłem - umyłem całą deskę i wszystkie kratki nawiewu płynem do MYCIA plastików, żeby usunąć pozostałości silikonu z różnych czyścideł do deski rozdzielczej - to jest naprawdę jeden wielki syf, silikon skrzypi jak cholera. Teraz deskę smaruje mleczkiem do konserwacji skóry - jest ładnie i nie trzeszczy.

Cała operacja zdjęcia, podklejenia i zamontowania deski zajęła koledze 4 godziny - miał instrukcję fabryczną demontażu i montażu.

Pozdrawiam i życzę powodzenia.

Napisano

Ja miałem do dzisiaj podobny problem. Od trzech dni słyszałem coś, jak gdyby w desce rozdzielczej latała luźno jakaś śrubka czy podkładka. Samochód roczny, 25 tys.km przebiegu.

Okazało się, po dłuugich oględzinach, że to.....wycieraczka!

Założyłem pióro wycieraczki odwrotnie i jak ręką odjął ;-)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.