Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Rozrusznikowa przygoda

Featured Replies

Napisano

Zapalam sobie autko a tu mi kręci silnik razem z rozrusznikiem. Przygazowałem i bendiks się rozbendiksił, czyli zszedł z zembatki silnika.

Kilka godzin później znów zapalam i tym razem bendiks nie wkleszczył, czyli rozrusznik silniczkiem nie pokręcił, więc przyszło mi pchać...

Znalazłem więc jakiegoś manuala z fotkami, wziąłem klucze i na kanał dałem dziada. No i tu pojawił się problem. W manualu było wszystko pięknie opisane, jak rozrusznik rozkręcić, bendiksa wymienić, czy elektromagnes albo szczotki. Nic natomiast nie pisał autor manuala o wyciąganiu rozrusznika (oprócz tego, że trza 3 śrubki odkręcić i odpiąć kable... Coby dostać się do śruby od spodu trzeba mieć rękę potrójnie lamaną chyba, a większość "solidnych" kluczy ogranicza pole manewru. Co z tego, że kluczyk na śrubę nałożyć można jak ni w ząb nie można nim pokręcić bo przeszkadza np miska olejowa... Od góry śruby widoczne, ale manewru kluczem nie da się wykonać, a mały kluczyk z zegarynką od razu pękł... No, ale jakoś ząbek po ząbku dało się odkręcić.

Rozrusznik oczywiście sprawny był, ino trza go było spryskać niezastąpionym WD 40, bo się bendiks nie chciał przesuwać, a właściwie chciał, tylko z oporami.

Na koniec oczywiście znów masakra, czyli próba przykręcenia rozrusznika - śruby za cholerę nie chciały zaskoczyć, bo się blacha jakaś przesunęła, jak przy odkręcaniu prawie zero manewru narzędziami, no i najgorsze - zrobiło się ciemno, więc mi przyszło z latarką w zębach się bawić.

Ogólne wrażenia - prościej jest wyjąć skrzynię biegów i zdemontować hydraulikę hamulcową, coby mieć dostęp do rozrusznika, niż go wykręcać tak na żywca...

Podsumowując: rozkręcenie rozrusznika, nawet całego, wymontowanie bendiksa, demontaż elektromagnesu - robota na pół godziny. Ale odseparowanie rozrusznika od bolidu, to godzinka w tą i godzinka wew tą stronę... Przynajmniej w moim wykonaniu zlosnik.gif

Napisano

Ja go wytargałem w jakieś 15 min. z przerwą na fajke smile.gif

Wystarczy grzechotka z łamaną końcówką i przedłużką krótką i poszło. Ale rzeczywiście dostęp do śrubek jest bajerancki wink.gif

Napisano
  • Autor

> Ja go wytargałem w jakieś 15 min. z przerwą na fajke

> Wystarczy grzechotka z łamaną końcówką i przedłużką krótką i poszło.

> Ale rzeczywiście dostęp do śrubek jest bajerancki

No tak, a ja dysponowałem jedynie kluczem, który kumpel kupił jeszcze za komuny w Irkucku, bo mój "grzechotkowy" sie skruszył na tych śrubach...

Napisano

> No tak, a ja dysponowałem jedynie kluczem, który kumpel kupił jeszcze

> za komuny w Irkucku, bo mój "grzechotkowy" sie skruszył na tych

> śrubach...

Też mam klucze kupione jeszcze za radzieckich czasów takie nie gniotsa -nie łamiotsa, ale w bardzo duzym komplecie - kosztowało to wtedy kilkadziesiat rubli smile.gif i w zestawie są różne części razem z łamanymi łącznikami a nawet kluczem udarowym. cool.gif

Polecam taki zestaw dobrej firmy nie te tanie poslkie (chińskie) nowe badziewia które kruszą sie po pierwszej próbie odkręcenia czegokolwiek confused.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.