Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Parowanie szyb

Featured Replies

Napisano

Czesc Panowie i Panie,

Mam pytanie dla smigajacych z klima w samochodzie. Czy u Was tez po wylaczeniu klimatyzacji i przejsciu na zwykly nadmuch pojawia sie wilgoc i paruja szyby. angryfire.gif Czasami jezdze juz tylko na klimie bo jak ja wylacze to mi wszystko paruje. Ewentualnie musze jezdzic dluzszy czas bez klimy to potem jest w miare ok. Tylko aby odparowac z rana szyby to nie ma jak z klima.... tylko jak juz ja wlacze to amen..... nie wylaczac niewiem.gif. Jak to wyglada u Was?

Zastanawialem sie czy nie jest to wina osuszacza układu klimatyzacji confused.gif

Napisano

Nie mam klimy ale szyby nie parują bo:

1. Są czyste w środku, dokładnie wytarte ściereczkami do szyb

2. Mam sprawny nadmuch z wymienionym filtrem przeciwpyłkowym

3. W samochodzie jest sucho, nie ma wilgoci na wycieraczkach ani nigdzie indziej.

Napisano

Popieram poprzednika. Po wymianie filtra przeciwpyłkowego napewno wszystko wróci do normy. Tak było u mnie.

Napisano
  • Autor

> Popieram poprzednika. Po wymianie filtra przeciwpyłkowego napewno

> wszystko wróci do normy. Tak było u mnie.

Filtr przeciwpylkowy jest wymieniony, a szyby czyste wiec te rady na nic sie zdaja. Po wylaczeniu klimy powietrze wchodzi do kabiny wilgotne - co daje sie odczuc.

Napisano

> Filtr przeciwpylkowy jest wymieniony, a szyby czyste wiec te rady na

> nic sie zdaja. Po wylaczeniu klimy powietrze wchodzi do kabiny

> wilgotne - co daje sie odczuc.

może ci klapka od obiegu wewnętrznego sie zacięła i jest w pozycji zamkniętej. Ja miałem podobnie, gdy własnie ona była zamknięta, szyby parowały, trzeba było jeżdzić na klimie, żeby było coś widać. Sprawdź, może to to własnie.

Napisano
  • Autor

Wydaje mi sie ze dziala, gdyz jak przelaczam na obieg wewnetrzny to slychac zmiane - inny odglos tloczonego powietrza. Ale dla pewnosci bym to sprawdzil tylko podpowiedz gdzie i jak z tak klapka

Napisano

> Wydaje mi sie ze dziala, gdyz jak przelaczam na obieg wewnetrzny to

> slychac zmiane - inny odglos tloczonego powietrza. Ale dla

> pewnosci bym to sprawdzil tylko podpowiedz gdzie i jak z tak

> klapka

jak wymieniałeś sam filtr ppyłkowy, to go wyjmij i za nim będzie widać, czy klapka jest zamknięta czy otwarta

Napisano
  • Autor

> jak wymieniałeś sam filtr ppyłkowy, to go wyjmij i za nim będzie

> widać, czy klapka jest zamknięta czy otwarta

Wszystko dziala a problem parowania dalej mam.... Moze Ktos z klima majace maryske weekendowa sie wypowie jak u niego wyglada sprawa parowania szyb po wylaczeniu klimy i zostawieniu tylko samego nadmuchu??? confused.gif

Napisano

> Popieram poprzednika. Po wymianie filtra przeciwpyłkowego napewno

> wszystko wróci do normy. Tak było u mnie.

Że tak spytam! Gdzie on jest i ile kosztuje i czy jest dostepny w sklepach? Tez mam ten problem frown.gif

Napisano

> Wszystko dziala a problem parowania dalej mam.... Moze Ktos z klima

> majace maryske weekendowa sie wypowie jak u niego wyglada sprawa

> parowania szyb po wylaczeniu klimy i zostawieniu tylko samego

> nadmuchu???

co prawda nie mam MW, ale mam sedana, z klimą i tak jak pisałem, problem był tylko , gdy zacięła sie klapka obiegu. Teraz jest OK, może wyjmij filtr pp, i zobacz, czy objawy ustąpiły.

Napisano

> Że tak spytam! Gdzie on jest i ile kosztuje i czy jest dostepny w

> sklepach? Tez mam ten problem

Filtr mozna dostac w sklepach - klasyczny i węglowy. Pytanie tylko czy masz do niego ramkę ? U mnie był filtr fabrycznie (i nie zmieniany chyba od nowosci, jak go wyjalem to sie przerazilem) i poprostu podmieniłem na nowy - kosztował może z 40 zł.

Do filtra dostajesz się odkręcając plastikową klapkę w podszybiu od strony pasażera. Jak otworzysz maskę to zobaczysz tam śrubki.

Napisano
  • Autor

Jesli chodzi o filtr - to jest on zamocowany na podszybiu od strony komory silnika. W plastykowej oslonie jast prostokatna klapka ktora mozna odkrecic dwoma srubami. Jak ja zdejmiesz to go tam znajdziesz. Ceny zaleza od producenta, ogolnie od ok 35zl wzwyz.

Jesli chodzi o obiegi - dzialaja zewnetrzny/wewnetrzny, a za nim wymienilem filtr to przez tydzien jezdzilem bez niego i nie bylo roznicy... Jak pojezdzilem z klima i ja w trakcie jazdy wylaczylem to od razu zaczynalo parowac. Dopiero po dluzszym czasie z uchylonymi szybami wracalo do normy. Jak dla mnie, to powoli wyglada to na problem z odprowadzeniem skroplonej wody z instalacji...

Napisano

Nooo ..może trzeba jaiś przegląd klimy zrobić ?

A nie masz nigdzie wilgoci w samochodzie ? dywaniki itp ?

Kiedys jeszcze ktos wspominal o wywtrzniku z tyłu samochodu

w bagażniku - ale nie sądzę żeby to był problem.

Ogólnie temperatury narazie nie sprzyjają bardzo parowaniu a klima dodatkowo osusza przecież powietrze.

Napisano
  • Autor

Klima osusza ale i przy okazji zbiera wilgoc. Jak ja wlacze jaest ok. Gorzej jak wylacze - wtedy zaczyna parowac... A jak juz po dlugim czasie odparuje, np. z mocnym ogrzewaniem to jest w miare ok. Tylko jest to bardzo upierdliwe..... Albo klima albo nic...

Napisano

ja mam ten sam problem z klima a mam wszystko sprawne i filtr wymieniony.Podobno jest jeszcze jakis zbiorniczek w obiegu klimy ktory zbiera syf i co jakis czas szfankuje.Wyglada jak rozrusznik z malucha

Napisano

> ja mam ten sam problem z klima a mam wszystko sprawne i filtr

> wymieniony.Podobno jest jeszcze jakis zbiorniczek w obiegu klimy

> ktory zbiera syf i co jakis czas szfankuje.Wyglada jak

> rozrusznik z malucha

No i ja mam ten sam problem. Teraz jezdze wiecej z klimą niz w lato. Filterka jeszcze nie wymienałem wiec on u mnie moze byc przyczyną.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.