Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Szarpanie - przepustnica?

Featured Replies

Napisano

Odkąd mam stilona, często po szybkim odjęciu gazu auto "szarpie". Najbardziej czuć to przy zmianie biegu na wyższy, gdy puszczam gaz i wciskam sprzęgło. Nie pojawia się to zawsze, ale wystarczająco często żeby w...kurzyć rant.gif Gdy gwałtownie puszczę gaz ale nie wcisnę sprzęgła, też szarpie icon_eek.gif Dlatego wydaje mi się że to nie wina sprzęgła, ale właśnie przepustnicy. Dodam że była czyszczona jakieś 5kkm temu oslabiony.gif Co radzicie?

Napisano

> Odkąd mam stilona, często po szybkim odjęciu gazu auto "szarpie".

Wygląda tak jakby układ MSR sobie nie radził. crazy.gif

Napisano

nie wiem jak duze to szarpanie ale moze byc kilka rzeczy; moze byc tlumik drgan skretnych na sprzegle lub w ogolnosci "znoszone" sprzeglo, moze byc praktycznie caly uklad zaplonowy (swiece, kable, cewki), moze byc gorsze paliwo... moze tez byc troche inna technika jazdy niz w innych autach... zacznij bardziej przegazowywac przy zmianach biegow... jakie przebiegi masz na filtrze powietrza i swiecach? mozesz sprobowac przejechac sie z podpietym examinerem...

Napisano
  • Autor

> Wygląda tak jakby układ MSR sobie nie radził.

"System zintegrowany jest z systemem ASR i interweniuje w przypadku nagłej zmiany biegu zwiększając moment obrotowy silnika, zapobiegając w ten sposób przekazywaniu nadmiernego momentu obrotowego na koła napędowe, które w warunkach niskiej przyczepności kół do drogi mogą spowodować utratę stabilności samochodu"

Tyle instrukcja (str. 170). Przyznaję, że niewiele z tego rozumiem blush.gif Czy "nagła zmiana biegu" jest równoznaczna z "nagłym odjęciem gazu"? W jaki sposób poznać, że MSR się uaktywnił? Silnik wchodzi na obroty "sam z siebie"? hmm.gif

Napisano
  • Autor

> nie wiem jak duze to szarpanie

Pojedyncze, silne szarpnięcie.

> tlumik drgan skretnych na sprzegle lub w ogolnosci "znoszone"

> sprzeglo

Ale bez wciskania sprzęgła też zaszarpie... Po gwałtownym zdjęciu nogi z gazu.

> moze byc praktycznie caly uklad zaplonowy (swiece,

> kable, cewki)

Jedna wymieniona, a objawy nie przypominają padania kolejnej wink.gif

> moze byc gorsze paliwo...

Suprema98 ze Statoila icon_eek.gif

> moze tez byc troche

> inna technika jazdy niz w innych autach... zacznij bardziej

> przegazowywac przy zmianach biegow...

No spróbuję, bo jeżdzę raczej kapeluszniczo biglaugh.gif Zmiana biegów powoli przy przy 2500rpm... shhh.gif

>jakie przebiegi masz na

> filtrze powietrza i swiecach?

10kkm od dużego przeglądu po 40kkm, wymienione świece i filtry

>mozesz sprobowac przejechac sie z

> podpietym examinerem...

No jak już nic innego nie pomoże zlosnik.gif

Napisano

> "System zintegrowany jest z systemem ASR i interweniuje w przypadku

> nagłej zmiany biegu zwiększając moment obrotowy silnika,

> zapobiegając w ten sposób przekazywaniu nadmiernego momentu

W celu wyjaśnienia powinno być dodane w tym miejscu słowo "hamującego".

> obrotowego na koła napędowe, które w warunkach niskiej

> przyczepności kół do drogi mogą spowodować utratę stabilności

> samochodu"

Bo jak puścisz gaz, to koła się mogą zablokować, a MSR przez wtryśnięcie paliwa do cylindrów powoduje, że auto w pierwszej fazie zaczyna hamować silnikiem bardzo powoli i w miarę upływu czasu funkcja cut-off jest całkowicie aktywowana.

> Tyle instrukcja (str. 170). Przyznaję, że niewiele z tego rozumiem

> Czy "nagła zmiana biegu" jest równoznaczna z "nagłym odjęciem gazu"?

Zdecydowanie nie, bo redukcję nacisku na pedał gazu przy zmianie biegu wykonujesz wolniej (nawet jeżdżąc sportowo) niż przy awaryjnym puszczeniu gazu w celu gwałtownego zahamowania. Przy zmianie biegu nie jest bowiem aktywowany system EVA czyli elektroniczny system wspomagania hamulców (lub HBA w przypadku stilaków z ESP).

> W jaki sposób poznać, że MSR się uaktywnił? Silnik wchodzi na obroty "sam z siebie"?

Nie tyle wchodzi na obroty, co nie zwalnia natychmiast po odjęciu nogi z gazu. Zapobiega to właśnie szarpaniu. U mnie jest tak, że jak puszczę gaz, to auto jeszcze przez sekundę ciągnie normalnie, a potem stopniowo, stopniowo zaczyna zwalniać. wink.gif

Pytanie jednak czy masz ten MSR. hmm.gif Bo on z całą pewnością występuje w przypadku aut posiadających ESP (czyli również ASR, MSR i HBA), choć nie wykluczone, że może być też w autach bez ESP. Jeśli masz guziczek przy dźwigni zmiany biegów z napisem ASR, to masz też MSR i nie powinno auto szarpać. Jeśli masz ASR, a więc i MSR, to być może ASR jest wyłączone przyciskiem. niewiem.gif

Napisano
  • Autor

> Pytanie jednak czy masz ten MSR. Bo on z całą pewnością występuje w

> przypadku aut posiadających ESP (czyli również ASR, MSR i HBA),

> choć nie wykluczone, że może być też w autach bez ESP. Jeśli

> masz guziczek przy dźwigni zmiany biegów z napisem ASR, to masz

> też MSR i nie powinno auto szarpać. Jeśli masz ASR, a więc i

> MSR, to być może ASR jest wyłączone przyciskiem.

Z całą pewnością mam ASR i MSR. Mam wersję Dynamic z 2002 - wtedy to jeszcze dawali skromny.gif Ponadto w zimie sprawdzono empirycznie hehe.gif Ciekawe jednak że potrafi szarpać przy wolnej zmianie biegów confused.gif Nie zmieniam na półsprzęgle ani półgazie irked.gif A ASR sam się załącza przy starcie, nawet jeśli się go wcześniej odłączyło przyciskiem (jeżdżę z włączonym).

Napisano

> A ASR sam się załącza przy starcie, nawet jeśli się go wcześniej odłączyło przyciskiem (jeżdżę z włączonym).

To coś masz zwalone. crazy.gif Jak wyłączę ASR, to mogę mielić kołami do woli. zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> To coś masz zwalone. Jak wyłączę ASR, to mogę mielić kołami do woli.

Chodziło mi o to, że komputer nie zapamiętuje ustawienia ASR po wyłączeniu silnika. Nawet jeśli wyłączysz go przyciskiem, to po ponownym uruchomieniu auta sam się aktywuje tongue.gif

Napisano

> Pojedyncze, silne szarpnięcie.

> Ale bez wciskania sprzęgła też zaszarpie... Po gwałtownym zdjęciu

> nogi z gazu.

no to akurat tlumi dgan skretnych sie lapie

> Jedna wymieniona, a objawy nie przypominają padania kolejnej

> Suprema98 ze Statoila

> No spróbuję, bo jeżdzę raczej kapeluszniczo Zmiana biegów powoli

> przy przy 2500rpm...

> 10kkm od dużego przeglądu po 40kkm, wymienione świece i filtry

wlasnie; czy twoje objawy nie pojawily sie po tym przegladzie? moze zle swiece ci zalozyli?

Napisano
  • Autor

> no to akurat tlumi dgan skretnych sie lapie

Hmm, na przeglądzie za miesiąc każę im to sprawdzić... shocked.gif

> wlasnie; czy twoje objawy nie pojawily sie po tym przegladzie?

Tego nie moge zweryfikować, bo stilo jeżdżę właśnie od tego przeglądu wink.gif

A tak w ogóle to mam prośbę do stilokolegów - czy wasze auta szarpią jak gwałtownie ujmiecie gazu, szybko zdejmując nogę? Dzisiaj sam tak testowałem i zrywa na każdym biegu sick.gif

Napisano

zalezy jak zdefiniowac szarpanie jakbym z pelnego gazu puscil pedal gazu to troche szarpnie no ale czego sie spodziewamy... inna sprawa ze mam diesla

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.