Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

ASTRA F 1,8 Alternator i kontrolka Airbagu

Featured Replies

Napisano

Witam,

Od niedawna mam Astrę F 1,8 16V 1994 (ABS,klima,2xAirbag)

i ostatnio zawiodła mnie na drodze. Silnik zaczął szarpać, zapaliły się kontrolki Check Engine, ABS, Airbag. Po chwili silnik zgasł.

Okazało się , że rozładowany jest akumulator.

Po naładowaniu silnik zapalił i pracuje OK, jednak nadal pali się kontrolka Airbagu. Komputer wskazał dwa błędy : 48 i 49 zbyt wysokie i zbyt niskie napięcie akumulatora.

Proszę o info, czy rozładowanie akumulatora mogło być powodem zapalenia kontrolki poduszek i jak skasować ten błąd?

Całkowite odpięcie akumulatora w moim przypadku będzie problematyczne, bo nie posiadam kodu do fabrycznego radia.

Zasugerowano mi awarię alternatora i chyba to jest bardzo realna usterka, gdyż objawy ją potwierdzają. Dzisiaj znowu silnik zaczyna szarpać - ale na razie jedzie.

W wolnej chwili sprawdzę napięcie ładowania.

Jednak jak samemu skasować lampkę Airbagu?

Napisano

Jeśli chodzi o ABS to jest coś takiego, że przy spadku napięcia poniżej 10[V] elektr. urządz. sterujące odłącza ABS i zaświeca się kontrolka. Po naładowaniu aku powinna ona zgasnąć. Być może, że w przypadku "poduszek" jest tak samo choć nie słyszałem. Nie wystarczy naładować akumulator, bo możesz mieć uszkodzony alternator a wtedy napiecie będzie nieodpowiednie. Sprawdź ładowanie! Jeśli będzie OK, a kontrolka nadal będzie się palić, to czeka Cię kasowanie błędu Techem.

Napisano
  • Autor

Ładowania niestety brak chociaż kontrolka ładowania się nie zapala , czyli pozostaje wyjęcie i naprawa alternatora. Czy ktoś posiada jakiś opis czynności podczas demontazu, żeby nie 'odkrywać ameryki'. W Golfie III 1,8 wyjęcie alternatora to żaden problem, natomiast Astra 1,8 z klimą ma go głęboko schowany.

Przy okazji, macie jakiś pomysł na kod do radia? Jest to fabryczny Blaupunkt 202 z kodem. W tej chwili działa, ale jak odłączę akumulator podczas demont. alternatora, to radio się zakoduje a ja nie znam kodu.

Czy Tech, to interfejs w konstrukcji podobny do OBDII w VW?

Jeżeli tak, to gdzie szukać schematu i softu?

Napisano

sprawdź jakie masz łądowanie bo moze coś jest nie tak. kontrolka powinna zgasnać jak jest dobre zasilanie. miałem tak samo jak ładowanie wyniosło ponad 18V kontrolka się zapaliła i zgasła jak zasilanie spadło do normy.

Napisano
  • Autor

Nie mam ładowania.

Przy wyłączonym zapłonie mam na aku 12,5V.

Gdy silnik pracuje mam 12,2V i zgaszoną kontrolkę ładowania!?

Jutro demontuję i przeglądnę alternator.

Napisano

> Nie mam ładowania.

> Przy wyłączonym zapłonie mam na aku 12,5V.

> Gdy silnik pracuje mam 12,2V i zgaszoną kontrolkę ładowania!?

> Jutro demontuję i przeglądnę alternator.

no to czeka kolegę naprawa lub wymiana alternatora (jeśli masz delco to zamiast naprawiać kup bosha)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.