Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Alternator i dziwne odgłosy

Featured Replies

Napisano

Witam.

Wczoraj pojawił się kolejny problem z moim unolotem... tym rezem zaczeły dochodzić do mnie dość dziwne odgłosy zpod maski. Po jej otwarciu okazało się, że to alternator jęczy. Pierwszym odgłosem było buczenie (podobne do tego jakie można usłyszeć jak walnięte jest łożysko w kole) Teraz jest podobnie, z tym że doszło piszczenie. Niewiedziałem co jest i podjechałem do najbliższego elektryka samochodowego. Wymacał alternator i powiedział że powodem są wybite (zużyte) łożyska alternatora i że na szczotki mu to niewygląda. Zapytałem z ciekawości ile by to kosztowało, odpowiedział ze lozysko 30 zł a wymiana 100 zł. Troszke się załamałem frown.gif. Co radzicie mi zrobić? Czy jest możliwość samemu wymienienia tych łożysk? Ma ktoś z Was jakiś rysunek alternatora (schemat) gdzie co w nim jest ?

Pozdrawiam

Viper

Napisano

> Witam.

> Wczoraj pojawił się kolejny problem z moim unolotem... tym rezem

> zaczeły dochodzić do mnie dość dziwne odgłosy zpod maski. Po jej

> otwarciu okazało się, że to alternator jęczy. Pierwszym odgłosem

> było buczenie (podobne do tego jakie można usłyszeć jak walnięte

> jest łożysko w kole) Teraz jest podobnie, z tym że doszło

> piszczenie. Niewiedziałem co jest i podjechałem do najbliższego

> elektryka samochodowego. Wymacał alternator i powiedział że

> powodem są wybite (zużyte) łożyska alternatora i że na szczotki

> mu to niewygląda. Zapytałem z ciekawości ile by to kosztowało,

> odpowiedział ze lozysko 30 zł a wymiana 100 zł. Troszke się

> załamałem . Co radzicie mi zrobić? Czy jest możliwość samemu

> wymienienia tych łożysk? Ma ktoś z Was jakiś rysunek alternatora

> (schemat) gdzie co w nim jest ?

> Pozdrawiam

> Vipe

No to cie gościu chciał 270747800-sex.gif. Łożyska to kwestia kilkunastu złotych, a zmienić sobie możesz sam jak masz ściągacz, półtorej godziny czasu.

Napisano

daj sobie spokoj z tym pseudo fachowcem....ja miałem to samo idziesz to sklepu z czesciami elektromechanicznymi do aut i kupujesz łozyska 6200 6203 (ja mam altek Valeo)za firme SLK (czy jakos tak i klase obrotowa C3) dałem 30 zł razem ze szczotkami. Klucz 17 w raczke odkrecasz 2 sruby i masz altek na wieszchu nastepnie rozkrecasz go (ostroznie zaby nie pourywac uzwojenia i czego nie uszkodzic) sciagasz stare łozyska (u mnie zeszły bez sciagacza) zakladasz nowe skrecasz wszystko do kupy i porobocie. Umnie robota po blokiem i 1 raz zajeło mi to około 2 godz spoko sobie poradzisz zero problemu...a łozyska to zmien bo jak ci braknie pradu to moze byc nie ciekawie...

Napisano
  • Autor

> łozyska 6200 6203 (ja mam altek Valeo)za firme SLK (czy jakos

> tak i klase obrotowa C3) dałem 30 zł razem ze szczotkami.

Dziekuje za odpowiedz, dobrze ze jest to forum, bo dałbym sie nabić w butelke. Czy te łozyska które wymieniłeś wyżej pasują do kazdego alternatora montowanego w Unie ??

Najlepiej byłoby chyba wytargać alternator, rozkręcić go a potem udać sie do sklepu po takie łozyska jak w nim są... tylko czym jak autko bedzie niesprawne ... frown.gif270751858-jezyk.gif

Tak sobie myśle za jak bede juz miał alternator w domu to moze warto by wymienic odrazu szczatki... Widzialem na "Alle drogo" szczotkoczymacz czy cos takiego, to sie też wymienia czy nie ? Kosztowało jakies 48 zł.

Pozdr.

Viper

Napisano

> Dziekuje za odpowiedz, dobrze ze jest to forum, bo dałbym sie nabić w

> butelke. Czy te łozyska które wymieniłeś wyżej pasują do kazdego

> alternatora montowanego w Unie ??

> Najlepiej byłoby chyba wytargać alternator, rozkręcić go a potem udać

> sie do sklepu po takie łozyska jak w nim są... tylko czym jak

> autko bedzie niesprawne ...

> Tak sobie myśle za jak bede juz miał alternator w domu to moze warto

> by wymienic odrazu szczatki... Widzialem na "Alle drogo"

> szczotkoczymacz czy cos takiego, to sie też wymienia czy nie ?

> Kosztowało jakies 48 zł.

> Pozdr.

> Viper

U mnie w alternatorze Magneti Marelli są łożyska 6201 i 6203, mu już tłukło takie luzy były. Wymieniłem sam banalna sprawa do łożtka nie trzeba ściągaczy tak jest pomyślana konstrukcja. Tylko kup dobre łożyska SKF, CX, albo FŁT Kraśnik, nic innego nie polecam bo kupiłem jakieś QL i po 3 tyś już miałem huk pod maską i znowu robota. Przed rozkręceniem obudowy altka wykręć szczotkotrzymacz bo możesz złamacz szczote (wiem z doświadczenia). Ja zmieniałem jedną szczotke bo ją ułamałem u znajomego elektryka wylutował starą szczotke i wlutował nową, koszt 10zł (zdzierca) ale i tak takiej niż cały szczotkotrzymacz. Mam teraz tylko problem bo mi piszczy coś, ale to chyba ta szczotka jest do 270747800-sex.gif, odgłos jest jakby turbo świstało.

Napisano

> Dziekuje za odpowiedz, dobrze ze jest to forum, bo dałbym sie nabić w

> butelke. Czy te łozyska które wymieniłeś wyżej pasują do kazdego

> alternatora montowanego w Unie ??

jak masz Valeo A13E57 to na pewno masz 6200 6203 a co do inyych to nie wiem

> Najlepiej byłoby chyba wytargać alternator, rozkręcić go a potem udać

> sie do sklepu po takie łozyska jak w nim są... tylko czym jak

> autko bedzie niesprawne ...

Jak masz nie daleko to na samym aku mozesz podjechac..:)

> Tak sobie myśle za jak bede juz miał alternator w domu to moze warto

> by wymienic odrazu szczatki...

No pewnie ze tak za same szczotki dasz pare złociszy lutownica w reke i przelutujesz je

Widzialem na "Alle drogo"

> szczotkoczymacz czy cos takiego, to sie też wymienia czy nie ?

> Kosztowało jakies 48 zł.

Jak cały układ jest sprawny to po co zmieniac szkoda kasy wymien tylko same szczotki

> Pozdr.

> Viper

Napisano
  • Autor

Odczytałem dziś symbol mojego alternatora : MM 63320034, AA125R-14V-55A. Czy na podstawie tego numeru można określić jakie będą łożyska ??

Napisano

> Odczytałem dziś symbol mojego alternatora : MM 63320034,

> AA125R-14V-55A. Czy na podstawie tego numeru można określić

> jakie będą łożyska ??

Masz Magneti Marelli AA 125R-14 V-55 A , bo Valeo ma oznaczenia A 13-14 V-50 A. zyli jak magneti to prawdopodobnie łożyska 6201 i 6203, tak było u mnie, a altek mam ten sam. Jak pójdziesz do dobrego sklepu motoryzacyjnego to ci powiedzą rozmar. Jak będzie drogo to zapytasz rozmiar a kupować idzesz gdzie indziej, rozmiar już znając.

Napisano
  • Autor

> Masz Magneti Marelli AA 125R-14 V-55 A , bo Valeo ma oznaczenia A

> 13-14 V-50 A. zyli jak magneti to prawdopodobnie łożyska 6201 i

> 6203, tak było u mnie, a altek mam ten sam. Jak pójdziesz do

> dobrego sklepu motoryzacyjnego to ci powiedzą rozmar. Jak będzie

> drogo to zapytasz rozmiar a kupować idzesz gdzie indziej,

> rozmiar już znając.

Dzwoniłem przed chwilą do hurtowni motoryzacyjnej. Ceny łożysk :

6200 - 3,00 zł , 6201 - 3,70 zł , 6203 - 4,40 zł (z VAT).

Ile łożysk jest w alternatorze ?

Napisano

> Dzwoniłem przed chwilą do hurtowni motoryzacyjnej. Ceny łożysk :

> 6200 - 3,00 zł , 6201 - 3,70 zł , 6203 - 4,40 zł (z VAT).

> Ile łożysk jest w alternatorze ?

Łożysk jest 2 sztuki różne. Jedno koło koła pasowego (większe) drugie na końcu wirnika koło szczotko trzymacza. A te ceny to coś za niskie, wg mnie to dziadowskie łożyska, zapytaj jakiej firmy są, ja bym brał tylko SKF, CX lub FŁT (polskie) PLL tez sa polskie ale troszku gorsze. Jedno takie łożyskjo kosztuje około 8-10zł sztuka i będzie chodziło latami.

Napisano
  • Autor

Kupiłem dziś (niewiem jakiej firmy,ale w czerwonym podełeczku) łożyska 6201 za 7,50 i 6203 za 9 zł. Wymieniłem sam, zgodnie z wskazówkami Kolegów. Jedyny problem mialem z wlutowaniem nowych szczotek (8,60 zł kpl.) Stare szczotki były nitowane i zgrzewane, ale jakoś sobie poradziłem, niemam już piszczenia i świerczenia - jakby turbina chodziła (której zresztą niemam smile.gif) w alternatorze. Cała wymiana zajęła mi 2 godziny. Ciężko było zdjąć obudowe alternatora, ale pare puknięć młotkiem i zeszło odrazu.

Dziękuje wszystkim za pomoc.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.