Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Hamulce Tipo 1.4 i.e - co jest?!

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich, mam problem z Tipaczem 1.4 i.e 95rok, mianowicie nagle (już kilka miesięcy temu) hamulce z normalnej w tym samochodzie "żyletki" stały się...dziwnie słabe. Pedał nie wpada, po prostu zbyt słabo hamuje. Klocki i tarcze z przodu są OK, bębny były wymieniane na nówki jakieś dwa lata temu.

Czytałem, że winą tego może być nieszczelny wężyk idący do ekonomizera, ale nie potrafię zlokalizować tej części, a co za tym idzie sprawdzić.

Układ nie jest zapowietrzony, tłoczki chodzą normalnie. Płynu jest pod MAX, wszystkie połączenia do węży giętkich i twardych są szczelne, zresztą rurki wymieniane w zeszłym roku po awarii na trasie na oryginalne Fiatowskie.

Pamiętam, jak jeszcze niedawno przy czterech osobach i bagażu koła stawały w miejscu po mocniejszym przciśnięciu, teraz jest to praktycznie niemożliwe na suchej nawierzchni asfaltowej przy 2 osobach. Kończą mi się już pomysły.

I jeszcze jeden problem, który jedynie mnie denerwuje. W tylnych drzwiach centralny zamek chodzi jak chce, czyli raz się drzwi otworzą raz nie, raz się zamkną lub nie.... nie wiecie co może być tego przyczyną? Prąd jest. W ostateczności wymienię siłowniczki ale nie chce mi się ściągać paneli z drzwi.

Pozdrawiam i będę wdzięczny za każdą podpowiedź.

Napisano

Jak popatrzysz się na tył silnika to z kolektora będzie wychodził wężyk, który po ok 10 - 15 cm będzie miał trójnik, jedrn z wężyków będzie szedł do serwa a drugi do ekonomizera. Powymieniaj wszyskie gumki na tym trójniku. U mnie pomogło.

Napisano
  • Autor

> Jak popatrzysz się na tył silnika to z kolektora będzie wychodził

> wężyk, który po ok 10 - 15 cm będzie miał trójnik, jedrn z

> wężyków będzie szedł do serwa a drugi do ekonomizera.

> Powymieniaj wszyskie gumki na tym trójniku. U mnie pomogło.

Tył, czyli jak rozumiem, ta część skierowana ku kabinie smile.gif

Zaraz pójdę popatrzeć. Przy okazji, wiesz może co to za wynalazek ten ekonomizer i do czego on tak na prawdę służy? Każdy model to ma, czy może tylko wybrane?

wikipedia twierdzi, że jest to urządzenie pozwalające na ograniczenie zużycia paliwa roboczego, ale jaka jest zasada działania i co to ma wspólnego z hamulcami?

Napisano

> Tył, czyli jak rozumiem, ta część skierowana ku kabinie

> Zaraz pójdę popatrzeć. Przy okazji, wiesz może co to za wynalazek ten

> ekonomizer i do czego on tak na prawdę służy? Każdy model to ma,

> czy może tylko wybrane?

> wikipedia twierdzi, że jest to urządzenie pozwalające na ograniczenie

> zużycia paliwa roboczego, ale jaka jest zasada działania i co to

> ma wspólnego z hamulcami?

ekonomizer działa na bazie podciśnienia w kolektorze dolotowym.

Napisano

Z hamulcami to nie ma nic wspólnego poza tym jednym wężykiem z którego biorą podciśnienie. Sam ekonomizer pokazuje Ci jakie jest spalanie. Możesz jeszcze spróbować popryskać WD40 samoregulatorki szczęk w tylnych kołach.

Napisano
  • Autor

Już odpisuję, nie było mnie jakiś czas. Dzisiaj sprawdziłem pod maską jak mówiliście. I owszem, z serwa wychodzi taki dość gruby gumowy wężyk i idzie do silnika, ale....po drodze nie ma żadengo trójniczka! Prosta (w sensie że jednoczęściowa) gumowa rurka, chociaż jej mocowania na końcach wyglądąją dziwnie. Chyba nie zaszkodzi, jakbym założył na końcówki takie metalowe obejmy skręcane - dociśnie to końcówki wężyka i może coś pomoże?

Co do kół, samodzielnie były wymieniane klocki, jednak jak czytałem, nie docisnąłem tłoczków do końca. Czy to może być problemem?

Hamulce tarczowe z przodu, samoregulatorki chodzą luźno, zresztą było do nich wlane sporo WD40 przy wymianie klocków.

Z tyłu bębny.

Co dalej?

Napisano

> Już odpisuję, nie było mnie jakiś czas. Dzisiaj sprawdziłem pod maską

> jak mówiliście. I owszem, z serwa wychodzi taki dość gruby

> gumowy wężyk i idzie do silnika, ale....po drodze nie ma żadengo

> trójniczka! Prosta (w sensie że jednoczęściowa) gumowa rurka,

> chociaż jej mocowania na końcach wyglądąją dziwnie. Chyba nie

> zaszkodzi, jakbym założył na końcówki takie metalowe obejmy

> skręcane - dociśnie to końcówki wężyka i może coś pomoże?

> Co do kół, samodzielnie były wymieniane klocki, jednak jak czytałem,

> nie docisnąłem tłoczków do końca. Czy to może być problemem?

> Hamulce tarczowe z przodu, samoregulatorki chodzą luźno, zresztą było

> do nich wlane sporo WD40 przy wymianie klocków.

> Z tyłu bębny.

> Co dalej?

Napisałeś że tarcze i klocki są ok, ale co przez to rozumiesz ich grubość porysowanie czy twardość ? Co do serwa to wyłącz silnik popompuj hamulcem i z wciśnietym pedałem hamulca zapal silnik jak serwo działa to poczujesz jak pedał sie obniży.

Napisałeś że wymieniłeś wężyki które sztywne czy elastyczne ?

Zakładam że tłoczki i cylinderki nie są zapieczone i dają się wciskać bez problemu, Pozostaje jeszcze do sprawdzenia korektor siły hamowania tylnych kół Więc podsumowując musisz to wszystko po koleji dokładnie sprawdzić oczyścić i tam gdzie trzeba posmarować (smar miedziany najlepiej) byle nie po okładzinach ciernych

Napisano
  • Autor

> Napisałeś że tarcze i klocki są ok, ale co przez to rozumiesz ich

> grubość porysowanie czy twardość ? Co do serwa to wyłącz silnik

> popompuj hamulcem i z wciśnietym pedałem hamulca zapal silnik

> jak serwo działa to poczujesz jak pedał sie obniży.

> Napisałeś że wymieniłeś wężyki które sztywne czy elastyczne ?

> Zakładam że tłoczki i cylinderki nie są zapieczone i dają się wciskać

> bez problemu, Pozostaje jeszcze do sprawdzenia korektor siły

> hamowania tylnych kół Więc podsumowując musisz to wszystko po

> koleji dokładnie sprawdzić oczyścić i tam gdzie trzeba

> posmarować (smar miedziany najlepiej) byle nie po okładzinach

> ciernych

Klocki i tarcze mam na myśli grubość i twardość, dobierane w sklepie. Co do porysowania, to faktycznie mają one nieco porysowaną powierzchnię, takie dziwne rowki i wypukłości. Ale to chyba nie wpływa na siłę hamulca, bo klocki i tarcze są do siebie dotarte.

Serwo sprawdziłem, działa jak należy.

Wężyki były wymieniane sztywne i elastyczne na dwa etapy (najpierw coś padło z tyłu to wymieniony był komplet na tył, potem dla świętego spokoju z przodu komplet).

Co do tłoczków to dają się wciskać, ale trzeba przy tym użyć trochę siły(pod tą gumową uszczelkę napiskane nieco wd40 żeby je rozruszać dodatkowo)

Jak sprawdzić korektor i gdzie dokładniej się on znajduje?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.