Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

OPEL OMEGA 20 EKOTEK

Featured Replies

Napisano

WITAM WSZYSTKICH założyłem niedawno gaz do swojego cacka ale zaczeły sie problemy z silnikiem nastempnego dnie na automacie nichce wejść na obroty wienc pojechałem tam gdzie zakładałem gaz i tytam czy jest jaiś błond w instalaci a oni powiedziel mi ze jak przejade 1000 km to oni wszystko wyregują co sie okazało zastał uszkodzonu przepływamież sonda i łoncznik gumowy ktury jest załozeny mieszalnik ale to nic do dzisiaj auto pali prawie 17 l na 100 przy spokajnej jezdzie ale co dalej mam bardzo wysokie obroty spadają po jakims czasie na będzynie tego niema wienc silniczek krokowy jest moim zdaniem sprawny czy moze ma wpływ cojś innego bo cały czas jezdze do gazowników i on mi nic niemogą zrobić wienc prosze o jakomś rade pozdrawiem wszystkich

Napisano

> a ktos ty jest ?

nie czepiaj sie go

napisz jaka instalacja LPG

Napisano
  • Autor

> nie czepiaj sie go

> napisz jaka instalacja LPG

czem sie pytacie kto ja jestem instalacje mam TOMASETTO 3165 sterownik niewiem niemam auta dziś założyłem kontrolke sondy ale niewiem jak jest poprawnie jest trzy kolorowa na gazie miga tylko zielony i czerwony na ben niga czasami czerwona a swieci tylko cały czas zielona jak dodam gazy na chwilke mignie czerwona a kiedy ma sie palić pomarańczowa niech mi ktoś wytumaczy zasady działania

Napisano
  • Autor

> czem sie pytacie kto ja jestem instalacje mam TOMASETTO 3165

> sterownik niewiem niemam auta dziś założyłem kontrolke sondy ale

> niewiem jak jest poprawnie jest trzy kolorowa na gazie miga

> tylko zielony i czerwony na ben niga czasami czerwona a swieci

> tylko cały czas zielona jak dodam gazy na chwilke mignie

> czerwona a kiedy ma sie palić pomarańczowa niech mi ktoś

> wytumaczy zasady działania

czy reduktor TOMASETTO 3165 POSIADA CZUJNIK TEMPERATURY czy steruje tey sterowik i jaka jest zasada tego mam od niedawna gaz i niemoge sie dowiedziec od swojego gfazownika cojś ściemnia sasmochód mi zje...... i niemoge go oto osondzić

Napisano

> czy reduktor TOMASETTO 3165 POSIADA CZUJNIK TEMPERATURY czy steruje

> tey sterowik i jaka jest zasada tego mam od niedawna gaz i

> niemoge sie dowiedziec od swojego gfazownika cojś ściemnia

> sasmochód mi zje...... i niemoge go oto osondzić

jak jest na gwarancji to każ im doprowadzić do porządku, a jak nie to niech zabieraja zabawki i zwracają kasę

Napisano
  • Autor

> > samochód mi zje...... i niemoge go oto osondzić

STEROWNIK JEST AG LAMBDA CONTROL STSTEM AL-820 AUTRONKI czy to jest dobry sterownik czy jakiś szajs mam na gwaranji wienc moge go wymienic

Napisano

> czem sie pytacie kto ja jestem instalacje mam TOMASETTO 3165

> sterownik niewiem niemam auta dziś założyłem kontrolke sondy ale

> niewiem jak jest poprawnie jest trzy kolorowa na gazie miga

> tylko zielony i czerwony na ben niga czasami czerwona a swieci

> tylko cały czas zielona jak dodam gazy na chwilke mignie

> czerwona a kiedy ma sie palić pomarańczowa niech mi ktoś

> wytumaczy zasady działania

jeżeli miga naprzemiennie czerwona z zieloną na gazie to znaczy że ok. Tak ma być. Zółtej nie uświadczysz albo zobaczysz na bardzo krótko bo określa punkt stechiometryczny (idealne spalanie) a z tego co oglądałem charakterystykę sondy 5V to jest ona baaaardzo stroma, bardziej chyba niż zwykłej cyrkonowej 1V. Co do benzyny też powinno być miganie naprzemian . Jeżeli tego nie ma to może oznaczać że jest problem z emulacją sondy lambda i komputer benzynowy łapie błedu korekcji czasu wtrysków gdy silnik pracuje na LPG. Albo źłe ustawiona ta emulacja albo źle podłączona. Masz rezystancyjną sondę 5V - dość nietypowa i z tego co słyszałem w tych silnikach trudno jest dopasować. nie ejst to problem trywialny i czytałem że część gazowników nawet sie do tego nie zabiera bo często wychodzi z tego kupa i nie bardzo potrafią temu zaradzić. Co do problemów z wysokimi obrotami jałowymi na LPG to wygląda że jeżeli nie ma żadnej usterki w samym silniku to powinno sie to opanować poprzez odpowiednia regulację sterownika i reduktora.

Napisano

> STEROWNIK JEST AG LAMBDA CONTROL STSTEM AL-820 AUTRONKI czy to jest

> dobry sterownik czy jakiś szajs mam na gwaranji wienc moge go

> wymienic

Autronic AL820 - jeżeli jest to klon 700 (bo nie wiem) to jest to porządny sterownik. Sądzę że twoje problemy nie wynikają z usterki jego lecz ze spartaczonej przez gazowaników instalacji. prawdopodobnie nie potrafią sobie poradzić z LPG dla tego silnika.

Bzdurą jest czekanie aż minie 1000km skoro auto źle jeździ. Jedź reklamuj.

Napisano
  • Autor

> Autronic AL820 - jeżeli jest to klon 700 (bo nie wiem) to jest to

> porządny sterownik. Sądzę że twoje problemy nie wynikają z

> usterki jego lecz ze spartaczonej przez gazowaników instalacji.

> prawdopodobnie nie potrafią sobie poradzić z LPG dla tego

> silnika.

> Bzdurą jest czekanie aż minie 1000km skoro auto źle jeździ. Jedź

> reklamuj.

dziś nowa instalacja chodzi ok stwierdzili ze reduktor był zepsuty chodzi jak igiełka ale na bp chdzi jakoś dziwnie stwierdzili ze jest przepływonież uszkodzony jak przełącze na bp niema sygnału od sondy sonda stoi byłem w serwisie stwierdzili ze jest uszkodzony ale czy powinien chodzić man troszke problemy z nagłyn przyspieszeniem zadławi sie i potem idzie ale kontrolka od silnika nie świeci zadnych błendów niema , poradzcie jakie przyczyny są jak walnienty jest przepływomież

Napisano

> dziś nowa instalacja chodzi ok stwierdzili ze reduktor był zepsuty

> chodzi jak igiełka

a nie mówiłem ?

> ale na bp chdzi jakoś dziwnie stwierdzili ze

> jest przepływonież uszkodzony jak przełącze na bp niema sygnału

> od sondy sonda stoi byłem w serwisie stwierdzili ze jest

> uszkodzony ale czy powinien chodzić man troszke problemy z

> nagłyn przyspieszeniem zadławi sie i potem idzie ale kontrolka

> od silnika nie świeci zadnych błendów niema , poradzcie jakie

> przyczyny są jak walnienty jest przepływomież

Jakby przepływka walnęła to byś miał lampke check-engine zaświeconą na mur beton. Mnie to dalej wygląda na spartaczoną emulację sondy. Pewnie ci musze wyjaśniec bo chyba nie wiesz co to jest. Gdy silnik pracuje na gazie to sterownik LPG czyta sobie sondę lambda ale żeby wtedy komputer benzyny nie głupiał to sterownik LPG zamiast sygnału rzeczywistego z sodny podaje mu tzw sygnał emulalacyjny. I wygląda mi że twój komp benzyny właśnie zgłupiał (nałapał błędów i nieprawidłowo poustawiał mapę korekt wtrysków). O ile w zwykłej sondzie 1V temat emulacji jest w miarę jasny o tyle w przypadku sondy rezystancyjnej 5V już nie. Co mozna zrobić - podłączyć się do jakiegoś Techa i zobaczyć czy sa błędy o nieprawidłowej mieszance benzynowej. TYlko że to kosztuje frown.gif. Inne wyjście zrobic reset kompa benzyny poprzez odłączenie na kilka minut akumulatora. Potem zapalić, ale tylko na benzynie i przejechać się na tejże benzynie, aby stwierdzić czy problem ustąpił. Jak ustąpił to jest to potwierdzenie złej emulacji. Kolejne przełączenie na gaz zrobi ci z autem to samo. Taki problem można też rozwiązać - są pewne urządzonka które powodują każdorazowy reset kompa benzyny podczas gaszenia silnika. Niektórzy używają.

PS. Pal licho ortografię - może jesteś obcokrajowcem, ale proszę używaj interpunkcji (chociby tylko kropek) bo się ciebie fatalnie czyta.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.