Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

KOMUNIKATY O USTERKACH - CZY WSZYSTKIE TRAKTOWAĆ SERIO???

Featured Replies

Napisano

Chciałbym się podzielić kilkoma spostrzezeniami dotyczącymi dotychczasowego użytkowania mojego JTD 5D Dynamic. Od maja 2003 zrobiłem ok. 130 tys km i jestem z tego autka bardzo zadowolony. Ten okres użytkowania i przebieg skłoniły mnie do pewnej refleksji dotyczącej komunikatów o awariach, zgłaszanych czasem przez autko. Mogę powiedzieć, że już różne komunikaty u siebie widziałem od początku jazdy (o alternatorze, o układach ABS, ASR, o poduszkach powietrznych, o awarii silnika itd.) i co najciekawsze tylko jeden był zasadny. CHodziło o pojawianie się komunikatu o awarii alternatora, czasem przy zapalaniu. To był podobno jakiś typowy mankament, panowie podczas przeglądu założyli jakiś element w elektronice i na tym koniec - problem zniknął. Zapewniam, że nie oszczędzam, na przeglądach, olejach, filtrach, klockach oponach itp. Kupując autko jako nowe myślę już kategoriami kolejnego nabywcy i dbam, żeby wszystko działało jak powinno. Myślę jednak, że czasem powinniśmy się starać, chociaż za pośrednictwem tego forum poznać lepiej nasze pojazdy i ich słabości. Może kogoś stać na taki luksus, żeby spędzać po kilka lub kilkanaście godzin w tygodniu w serwisie, mnie natomiast nie. Wymana poglądów naprawdę pozwoli unikać straty czasu (a tym samym pieniążków). Nauczyłem się ignorować niektóre komunikaty, z których dodam większość już sie nie pojawia. Elektronika ma swoje zalety, ale także jest podatna na czynniki otoczenia - wilgoć, temperatura itp. Oczywiście jeśli pojawi się jakiś komunikat i autko, lub urządzenie, którego komunikat dotyczy źle pracuje to sprawa jest oczywista. Mam w otoczeniu trzy stilony i w dwóch przypadkach kierowcy mają podobne odczucia jak ja. Kolejny problem to tzw "oszczędności", czyli unikanie regulacji, tańsze klocki oleje i inne elementy eksploatacyjne. Trzeba sobie uświadomić, że one naprawdę często drogo kosztują. Np. raz tylko kupiłem na allegro tańsze klocki (za ok. 85 zł kpl.) do tyłu i co? Miałem takie bruzdy w tarczach, że trzeba je było wymienić. Później już podobnego błędu nie popełniłem. Na zakończenie przydługiego wywodu dodam, że niektóre, drobiazgowe niedomagania usuwam sobie sam, bo w serwisie nie mogę się tego doprosić. To już jednak urok serwisów w naszym kraju. 30.GIF

Napisano

> zrobiłem ok. 130 tys km i jestem z tego autka bardzo zadowolony.

I tak trzymać! ok.gif Czyżby padł nowy rekord przebiegu na kąciku? grinser006.gif

Nauczyłem się ignorować niektóre

> komunikaty, z których dodam większość już sie nie pojawia.

Ja też, choć stilo mam zaledwie od roku icon_rolleyes.gif Aktualnie jeżdżę z failurem "Low oil pressure - stop engine", ale za miesiąc przegląd, więc pewnie po wymianie mu przejdzie zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> I tak trzymać! Czyżby padł nowy rekord przebiegu na kąciku?

Trudno mi powiedzieć. Kiedy go kupiłem w ciągu pierwszego roku często się pojawiałem na forum. Potem brakowało czasu. Teraz czuję sie zobowiązany przedstawić relację z eksploatacji. Potrzebuję jednak trochę czasu żeby wybrać to co najistotniejsze i co może pomóc innym, gdyby mieli jakieś drobne (mam nadzieję) problemy

> Nauczyłem się ignorować niektóre

> Ja też, choć stilo mam zaledwie od roku Aktualnie jeżdżę z

> failurem "Low oil pressure - stop engine", ale za miesiąc

> przegląd, więc pewnie po wymianie mu przejdzie

Taki komunikat pojawiał mi się kiedy udało mi się udusić autko, np. gdzieś na skrzyżowaniu pod górkę. Tylko wtedy

Napisano

prawda jest chyba taka ze lektronika w stilo jest dosc czula; slabe zlacze, slaby akumulator, wiazka w miejscu podatnym na przetarcie i mamy festiwal... osobiscie mam jednak poczucie ze nalezy probowac dojsc przyczyn bo moze jednak jakis problem jest; z niezwyklych komunikatow mialem tylko ten o poduszcze pasazera i koniecznosci zatrzymania silnika ( smile.gif ) udalo mi sie go zwalczyc i moje stilo gada do mnie tylko na temat smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.