Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wskaźnik temperatury - dziwne zachowanie przy rozruchu

Featured Replies

Napisano

Ochłodziło się ostatnio i w związku z tym zaobserwowałem dziwne zachowanie wskaźnika temperatury płynu chłodzącego.

Otóż po przekręceniu kluczyka i odczekaniu paru sekund w celu zgaśnięcia wszelkich kontrolek, które zgasnąć powinny (także tej czerwonej sygnalizującej przegrzanie silnika), kręcę kluczyk dalej aby odpalić silnik i wtedy się zaczyna.

Już w trakcie kręcenia rozrusznikiem wskazówka od temperatury chłodziwa podnosi się do maximum, zapala sie w/w kontrolka i wyświetla się komunikat "nadmierna temperatura płynu chłodzącego, wyłącz silnik natychmiast", po czym po jakichś 3 - 4 sekundach (po uruchomieniu silnika) wszystko wraca do normy.

Objawy takie występują tylko kiedy jest zimno na dworze (poniżej 7°C). Praktycznie zawsze kiedy silnik jest zimny, ale także czasami kiedy jest rozgrzany.

Byłem z tym w ASO, ale wtedy akurat niestety było ciepło i objawu nie było, a podłączony komputer nie wykazał żadnych błędów. Mam do nich podjechać jeszcze jak będzie zimno, żeby panowie naocznie się przekonali że nie zmyślam grinser006.gif a jeszcze ponoć nie słyszeli o takich dziwnościach

Czy ktoś z użytkowników GP miał takie lub podobne objawy? Czym to może być spowodowane? Czy to "komputer" głupieje, czy może to wina jakowegoś czujnika?

Napisano

Wszystko wskazuje na błędną interpretacje oprogramowania byc moze nie jest przyzwyczajony do ujemnych wartosci- biglaugh.giftrzeba zgłosic to koniecznie do ASO i naprawią-najprawdopodobniej uszkodzony jest czujnik cfaniaczek.gif

Napisano

troszkę zimniej się zrobiło i już 2 wątek o problemach z GP pad.gif, życzę szybkiej diagnozy i naprawy usterki autorowi tematu waytogo.gif

• 3 miesiące później...
Napisano
  • Autor

Byłem w ASO.

Stwierdzili że nie jestem jedyny i że to wina felernego oprogramowania "komputera" sterującego wskaźnikami.

Podobno w marcu mają mieć nowszą wersję oprogramowania i podmieniać.

Słyszał ktoś coś o tym?

Napisano

Ooo, a kiedy wyprodukowany był Twój kropek? To jakaś większa ma być akcja czy tylko jak ktoś będzie zgłaszał się z problemami to będą wgrywali? Mój przy mrozach dzielnie się spisywał smile.gif

Napisano
  • Autor

> Ooo, a kiedy wyprodukowany był Twój kropek? To jakaś większa ma być

> akcja czy tylko jak ktoś będzie zgłaszał się z problemami to

> będą wgrywali? Mój przy mrozach dzielnie się spisywał

Kiedy wyprodukowany, to nie wiem - odbieralem go 28 czerwca 2006 w Ganinexie Gliwice.

Podobno wszystkie maja skopany software, wiec chyba powinna byc globalna akcja.

Napisano

U mnie narazie bez wydarzeń, nawet przy (-) temperaturach. Ale i tak pojadę po nowy soft, jak już będze.

Napisano

Objawy takie małem w Mk II FL przy odpalanu kontrolka świeciła się a wskaźnik na max i auto gasło odpalałem ponownie "z gazem" i było OK

Najpierw a ASO wymienili akumulator na mocniejszy i już było OK potem jeszcze zmieniali oprogramowanie w kropku

Napisano

Witam wszystkich.

Ostatnio borykałem się z tym samym problemem w uno - kontrolki szalały (czujnik temperatury na maxa, poziom paliwa na maxa zlosnik.gif podświetlanie kontrolek braku ładowania i smarowania i samochód głupiał i nie dało się go odpalić. U mnie winą była klema minusowa i ogólnie podłączenie masy samochodu. Jeśli wymiana softu nic nie da, radziłbym wyczyszczenie styku masy przy liczniku chociaż dziwne jest to że dzieje się u Ciebie przeważnie przy zimnym silnik.

Pozdrawiam

Napisano

> Byłem w ASO.

> Stwierdzili że nie jestem jedyny i że to wina felernego

> oprogramowania "komputera" sterującego wskaźnikami.

> Podobno w marcu mają mieć nowszą wersję oprogramowania i podmieniać.

> Słyszał ktoś coś o tym?

Ja mam ten nowy soft wgrany już clown.gif

Ma być lekarstwem na przypadłośc mojego kropka "dyskoteka kontrolek smierć liczników" smile.gif

Napisano

Spadek napięcia na aku spowodowany niskimi temperaturami wywołuje komunikat.Było wałkowane.Jeśli ASO dysponuje nowym softem można zmienić przy okazji, jeśli nie można z tym jeździć.Nic nie jest uszkodzone rotfl.gif

Napisano

> Spadek napięcia na aku spowodowany niskimi temperaturami wywołuje

> komunikat.Było wałkowane.Jeśli ASO dysponuje nowym softem można

> zmienić przy okazji, jeśli nie można z tym jeździć.Nic nie jest

> uszkodzone

Bez kozery nowego softu fiat by nie wprowadzał zeby.GIFzeby.GIFzeby.GIFzeby.GIFzeby.GIFhehe.gifhehe.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.