Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wymyłem parownik i problem z regulacją...

Featured Replies

Napisano

Witam, wziąłem się dzisiaj za wymycie reduktora Lovato, nie rozbierałem go tylko dobrze go wypłukałem benzynką od środka bo był prawie do połowy zalany mazutem i mam problem. Nie umiem sobie dokładnie teraz go wyregulować. Śrubka metalowa u góry to regulacja wolnych obrotów a ta z boku to czułość membrany. Po założeniu straciły się wolne obroty, autko gasło. Przekręciłem śrubę od czułości tak aby tyle o ile trzymało wolne obroty i podpiąłem interfejs(Instalka STAG-100). Zmieniłem od razu próg TPS na 2,5V i próg lambda z 0,48 na 0,44. Nadmieniam iż. przed wprowadzeniem tych zmian sonda już była uboga na wolnych obrotach. Po przegazowaniu do 3000obr sonda bogata. Co trzeba pierwsze ustawić wolne obroty aby sonda oscylowała czy 3000 obrotów aby sonda oscylowała??? Jeżeli uda mi się ustawić zby było OK na wolnych to sonda stoi przy 3000obr i tak na odwrót. Jak to cholerstwo się reguluje aby oscylowało na wolnych i wysokich obrotach. Może ktoś na chłopski rozum opisze jak te śruby na parowniku działają i jakie mają zależności między sobą i jakie parametry krokowca ustawić zby było ok. Jeżeli mam dać jakieś dodatkowe informacje to pytajcie, proszę pomóżcie.

Napisano

Najpierw ustawiasz wysokie obroty a potem jałowy. Czułością regulujesz czułośc membrany a drugą od tzw jałowych obejście komory II stopnia czyli gaz który wychodzi od razu pod stałym ciśnieniem niezaleznie od pracy membrany.

Dziwna trochę ta regeneracja bez rozkręcania. Jak już go miałes na wierzchu trzeba było rozkręcić i zaglądnąć do środka smile.gif

Napisano
  • Autor

> Dziwna trochę ta regeneracja bez rozkręcania. Jak już go miałes na

> wierzchu trzeba było rozkręcić i zaglądnąć do środka

Obawiałem się że jak rozkręcę reduktor to już trzeba będzie kupić cały zestaw naprawczy, mam już przejechane prawie 100kkm i membrany mogą być już w nienajlepszym stanie.

A co do regulacji:

1.Ustawiam obroty auta na 3000 i zaczynam kręcić srubą od czułości membrany???

2. Jaka ma być wartość min. silnika krokowego

3. Jak już wyreguluję reduktor dla 3000obr tak aby sonda oscylowała w pełnym zakresie to wtedy ustawiam obroty biegu jałowego??? Rozumiem że reguluję tą metalową śrubką znajdującą się u góry reduktora i mam też tak ustawić aby sonda oscylowała w pełnym zakresie??

4. Jakie mają być wartości krokowego dla 900obr i dla 3000obr (w jakich granicach).

5. Czy próg TPS 2,6V to nie za dużo?

6. Czy próg Lambda 0,44 jest Ok???

A jeżeli nie da się tego wszystkiego wyregulować aby sonda oscylowała w pełnym zakresie, albo wartość krokowego dla 900 i 3000 obrotów są dość znaczne (dla 900 jest 50 kroków i dla 3000 jest ponad 80 kroków) i cały czas krokowy delikatnie pracuje po kilka kroków to jaka jest przyczyna???

Napisano

> Obawiałem się że jak rozkręcę reduktor to już trzeba będzie kupić

> cały zestaw naprawczy, mam już przejechane prawie 100kkm i

> membrany mogą być już w nienajlepszym stanie.

no to możesz mieć problemy z wyregulowaniem

> A co do regulacji:

> 1.Ustawiam obroty auta na 3000 i zaczynam kręcić srubą od czułości

> membrany???

tak

> 2. Jaka ma być wartość min. silnika krokowego

nie ma specjalnych reguł , powiedzmy -20 od PWA

> 3. Jak już wyreguluję reduktor dla 3000obr tak aby sonda oscylowała w

> pełnym zakresie to wtedy ustawiam obroty biegu jałowego???

tak

> Rozumiem że reguluję tą metalową śrubką znajdującą się u góry

> reduktora i mam też tak ustawić aby sonda oscylowała w pełnym

> zakresie??

o czego zakres ci chodzi na jałowych obrotach? Powinna oscylować, choć na jałowych nie jest to takie krytyczne, wazniejsze żeby stabilnie pracował silnik

> 4. Jakie mają być wartości krokowego dla 900obr i dla 3000obr (w

> jakich granicach).

PWA powinno być podobne i być na pozycji 70-110 kroków

> 5. Czy próg TPS 2,6V to nie za dużo?

Zależy do czego. Jak do zejścia z jałowych to wydaje się za dużo ale zależy jakie TPS ma warości min i max

> 6. Czy próg Lambda 0,44 jest Ok???

ok

> A jeżeli nie da się tego wszystkiego wyregulować aby sonda oscylowała

> w pełnym zakresie, albo wartość krokowego dla 900 i 3000 obrotów

> są dość znaczne (dla 900 jest 50 kroków i dla 3000 jest ponad 80

To przykręcić śrubę jałowych .

> kroków) i cały czas krokowy delikatnie pracuje po kilka kroków

> to jaka jest przyczyna???

to dobrze jak po kilka kroków

Napisano
  • Autor

> nie ma specjalnych reguł , powiedzmy -20 od PWA

Nie do końca jestem zorientowany co to za skrót PWA

> o czego zakres ci chodzi na jałowych obrotach? Powinna oscylować,

> choć na jałowych nie jest to takie krytyczne, wazniejsze żeby

> stabilnie pracował silnik

Chodzi o pełen zakres sondy lamda od 0-1V i rysowała równą sinusoidę na oscyloskopie.

> PWA powinno być podobne i być na pozycji 70-110 kroków

Tutaj też nie wiem co to jest PWA crazy.gif ale u mnie są odległe i na jałowym jest pozycja 50 a przy 3000 obr jest aż 80, chyba za duża ta różnica, rozumiem że powinny być prawie na tej samej pozycji.

> Zależy do czego. Jak do zejścia z jałowych to wydaje się za dużo ale

> zależy jakie TPS ma warości min i max

TPS ma 0-5V a to jest opcja wzbogacania mieszanki przy pozycji 2,6 Volta

> To przykręcić śrubę jałowych .

Czy kręcenie śrubą od jałowych może coś zmienić przy 3000obr, czy też nie ma na to żadnego wpływu???

Dzięki jeszcze raz za pomoc i liczę na dalsze odpowiedzi.

Napisano

> Nie do końca jestem zorientowany co to za skrót PWA

PWA - Punkt Wyjściowy Aktuatora, pozycja neutralna aktuatora , zwana też punktem resetu lub wstępnym otwarciem aktuatora. To miejsce położenia silnika krokowego, które się ustawia podczas regulacji określające punkt wstępny otwarcia zaworu. Względem tego punktu silnik krokowy pracuje na + i – ilość kroków otwierając i przymykając zawór.

> Chodzi o pełen zakres sondy lamda od 0-1V i rysowała równą sinusoidę

> na oscyloskopie.

ma rysować, w praktyce jest to zazwyczaj 0,1 - 0,8

> Tutaj też nie wiem co to jest PWA ale u mnie są odległe i na jałowym

> jest pozycja 50 a przy 3000 obr jest aż 80, chyba za duża ta

> różnica, rozumiem że powinny być prawie na tej samej pozycji.

jak nie wiesz jak wiesz grinser006.gif

> TPS ma 0-5V a to jest opcja wzbogacania mieszanki przy pozycji 2,6

> Volta

zobacz jakie jest napięcie dla nie nacisniętego pedału i ustaw kapkę wyżej tak żeby lekkie naciśniecie pedału powodowało że przekroczysz ta granicę i sterownik załapie że już wychodzimy z wolnych obrotów

> Czy kręcenie śrubą od jałowych może coś zmienić przy 3000obr, czy też

> nie ma na to żadnego wpływu???

niewielki

Napisano

Po co ta cała regulacja jak parownik masz przytkany/zasyfiony rozpuszczonym osadem. Wlałeś tam do środka benzynkę zatrzasłeś i wylałeś? Nie dziwie się że wyregulować nie możesz - za pare dni syfik opadnie/spłynie i regulowac dalej bedziesz.

Napisano
  • Autor

> Po co ta cała regulacja jak parownik masz przytkany/zasyfiony

> rozpuszczonym osadem. Wlałeś tam do środka benzynkę zatrzasłeś i

> wylałeś? Nie dziwie się że wyregulować nie możesz - za pare dni

> syfik opadnie/spłynie i regulowac dalej bedziesz.

I chyba się stało, przyjechałem do pracy i wszystko było OK. Po pracy na wolnych obrotach ładnie chodził ale strasznie mjliło i przerywało na wysokich obrotach i zaczęły bardzo śmierdzieć spaliny jakby jakąś dziwną spalenizaną. Podjechałem do garażu tam mam interfejs i kompa i wstępna diadnoza: na wolnych sonda ładnie oscyluje, leczy przy wzroście obrotów mieszanka uboga i muli. Przekręciłem trochę śrubę na reduktorze i auto zgasło. Próbuję odpalić a tu kapa. Nie da się tak ustawić reduktora aby auto chodziło na gazie, od razu gaśnie, ani na chwilę nie łapie. Sprawdzałem krokowca i otwiera się w momencie przełączenia na gaz, więc jego wykluczam, Elektrozawór też słychać że cyka, więc stawiam na reduktor. Czy to może być on, czy jeszcze coś innego???. Zestaw naprawczy już idzie z Allegro.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.