Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

SX bez centralnego

Featured Replies

Napisano

Witam.

Mam bravo SX z 98.. i nie mam centralnego zamka :/ Podobno caly mechanizm jest tylko jakas kostka jest niepodlaczona.. czy ktos sie z tym spotkal i wie co zrobic?

Pozdrawiam

Napisano

> mechanizm jest tylko jakas kostka jest niepodlaczona..

Która kostka?

Od drzwi, od siłownika sterującego, czy od centralki zamka?

Obstawiam, że gdzieś tam blacharz rączki pchał i cośkolwiek nabroił - odłączył kostkę od zółtej centralki i po sprawie - zgadłem?

Centralne w naszych maszynach na całe szczęście są dość proste i mało awaryjne, jak nie przerywają złącza (kostki) w gumach drzwi-słupek, nie nawali siłownik, to chodzą latami bez zastrzeżeń i raczej trudno natknąć się na inny przypadek.

Najgorzej zawsze po blacharzu - szukasz zjaranej wiązki kabli, blachowkręta w kablach, itp ale wtedy zdarzają się atrakcje cool.gif

Napisano
  • Autor

> odłączył kostkę od zółtej centralki i po sprawie - zgadłem?

To ja sie pytam smile.gif Gdzie to znajde zeby poszperac?

Napisano

> To ja sie pytam Gdzie to znajde zeby poszperac?

Jak chcesz bawić się sam to zobacz za schowkiem po stronie pasażera (obok przekaźnika od szyb elektr), albo przy skrzynce bezpieczników. Nie wiem którą Ci kostkę odłączył - zgadywać tylko mogę bo niestety nie miałem okazji zobaczyć w czym tam masz problem. Centralka bardzo charakterystyczna wygląda jak zwykły przekaźnik (nie ten mini) tylko dwa razy dłuższa (właściwie wyższa smile.gif ). Zobacz też bezpieczniki, bo może poleciał, albo ktoś wyciągnął aby nie szukać dalej usterki...

Daj znać co tam nabroili smirk.gif

Napisano
  • Autor

Byłem dzisiaj w serwisie fiata gosciu mi powiedzial ze nie powie gdzie jest ta centralka i gdzie lezy problem bo sobie sam naprawie, a on za 70zl mi "dokona sprawdzenia" smile.gif Poszukalem sam troche ale niewiele widzialem. Od drzwi rzeczywiscie ida jakies wolne wiazki niepodlaczone, ale gdzie je wetknac? ;>

Napisano

> Byłem dzisiaj w serwisie fiata gosciu mi powiedzial ze nie powie

> gdzie jest ta centralka i gdzie lezy problem bo sobie sam

> naprawie, a on za 70zl mi "dokona sprawdzenia" Poszukalem sam

> troche ale niewiele widzialem. Od drzwi rzeczywiscie ida jakies

> wolne wiazki niepodlaczone, ale gdzie je wetknac? ;

zrób foty to może ktoś pomoże a tak to bedzie wróżenie z fusów

Napisano

> naprawie...

To wyjmij górną osłonę schowka po stronie pasażera (ta zamykana na te okrągłe zaczepy) i za nią zobaczysz przekażniki. Nie jestem pewny jakie masz pozostałe wyposażenie więc powinny być dwa żółte. Z lewej chyba zwykłych rozmiarów, a z prawej jak gdyby dwa razy większy - to właśnie ten od zamków centralnych... Sprawdź czy jest na miejscu i olej takiego mądralę...

Bezpieczniki podejrzewam, że masz już sprawdzone? Wiązki od drzwi i przy bezpiecznikach też? Jeśli tak to pozostało Ci tylko to miejsce i pewnie tam masz całą niespodziankę. A może Tobie ktoś ten przekaźnik zamka podprowadził ? confused.gif

Napisano

> naprawie, a on za 70zl mi "dokona sprawdzenia" Poszukalem sam

> troche ale niewiele widzialem. Od drzwi rzeczywiscie ida jakies

> wolne wiazki niepodlaczone, ale gdzie je wetknac? ;

Chłopie za 70 zl to Ty na Allegro kupisz nowy przekaźnik i to z pilotem.Na dodatek dostaniesz instrukcje podłączenia.

Olej tego pana z Aso.

Napisano
  • Autor

Wykonałem kilka fot - moze cos pomogą:

Widok z miejsca nóg pasażera:

http://i7.tinypic.com/30b3b6f.jpg - jest jakas wtyczka...

Wtyczka:

http://i15.tinypic.com/2qtfwy8.jpg

Schowek od pasazera:

http://i9.tinypic.com/2v2i1i1.jpg

Schowek troszke w lewo:

http://i15.tinypic.com/2ahip8h.jpg

Skrzyneczka z bezp - na lewo od kierownicy:

http://i9.tinypic.com/2hns7jm.jpg

Napisano

> Wykonałem kilka fot - moze cos pomogą

Trzecia i czwarta fotka, żółte gniazdo po prawej stronie - niestety puste oslabiony.gif

Ktoś "sympatyczny inaczej" wyjął z tego gniazda taki duży żółty przekaźnik - sterownik zamka centralnego. Bez tego ustrojstwa zamek nie ruszy, no chyba że będziesz rzeźbił na uniwersalnym i dopasowywał piny. Najlepiej kup ten przekaźnik i po wsadzeniu w gniazdo zamek powinien odżyć. Była też wersja z wystającym kabelkiem (antenką), prócz sterowania z kluczy chodziła z pilotami, fajna sprawa ale pewnie będzie trzy razy droższa... Zapytaj w sklepie z używanymi tajlami do BBM-ów ten zwykły nie powinien być drogi, producent MTA z takim trójkątnym znaczkiem. Daj znać jak efekty!

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Czyli reszta wygląda na dobrze ustawiona instalacje? I wszystko inne podłaczone? Ok rozgladne sie za sterownikiem...

Napisano

> Czyli reszta wygląda na dobrze ustawiona instalacje? I wszystko inne podłaczone?

Nie wszystko widać na tych fotach oslabiony.gif

Ale brak modułu zamka aż daje po oczach hehe.gif

Jak chcesz wiedzieć czy to jedyny problem to podłóż na chwilę przekaźnik od kogoś, albo weź ze sklepu z używkami i ewentualnie oddaj gdyby Ci nie pasował - będziesz miał pełniejsze rozeznanie waytogo.gif

Napisano
  • Autor

Mialbym mozliwosc sprawdzenia z przekaznikiem z bravy 1.2.. bedzie pasował?

Napisano

> Mialbym mozliwosc sprawdzenia z przekaznikiem z bravy 1.2.. bedzie

> pasował?

Spoko, jak masz u siebie wszystko sprawne poza tym brakiem to powinien ruszyć jak dzik ok.gif

W zasadzie to one się między sobą nie różnią, tylko jak mnie pamięć nie myli to te po FL mają dodatkowy termik w układzie, a przed nie, albo na odwrót - ot całą różnica.

Możesz śmiało działać, no chyba że w tej drugiej też była jakaś przeróbka to lepiej kogoś pytaj a jak to ten typowy "żółtek" (oryginał) to bez obaw sprawdzaj.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Wymontowalem z Bravy 1.2 (musialem odkrecic caly schowek!!) i zamontowalem do siebie - dziala pieknie. Teraz poluje na swoj sterownik - jakies namiary mile widziane.

I mega dzięki za pomoc! 20.GIF

Napisano

> Wymontowalem z Bravy 1.2 (musialem odkrecic caly schowek!!) i

> zamontowalem do siebie - dziala pieknie. Teraz poluje na swoj

> sterownik - jakies namiary mile widziane.

> I mega dzięki za pomoc!

No to masz problem rozwiązany wink.gif

Poszukaj na Allegro, albo zapytaj kogoś od części, może ktoś ma jakiegoś anglika na organy... Zapytaj w Machniom , pewnie ktoś ma i chętnie się pozbędzie - grunt, że opanowałeś sytuację!

Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.