Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

mam klopot i potrzebuje pomocy

Featured Replies

Napisano

witam szanowne grono. kolejna zagadka mojej maryski 1,6. wczoraj opalila jak zawsze ale gasla non stop przy wysprzeglaniu (mysle sobie za malo powietrza pewnie krokowy). dzis poszedlem na plac i mierze miernikiem okazuje sie ze wg. materialu patre 1,6 wszystko z krokowym git natomiast potencjiometr przepustnicy pokazuje mi przy +1'C na dworze plynna zmiane 1040 do 1900 ohm, a wg materialu patre powinno to byc od 0 do 1200 ohm . dodatkowo zwyczajowo maryska po przekreceniu kluczyka naciagala paliwo robila dzwiek "pssss" gasly kontrolki i byla cisza teraz robi dzwiek "psssss" kontrolki gasna a pompa ostro pompuje slychac ja jak sopie syczy w samochodzie. prosze o wszelakie sugestie zlosnik.gif pozdrawiam

Napisano

ciśnie mi sę jedno "padaka sprzedaj" hahaha.gif

- a tak na merginesie powiedz jak z osiągami i wkręcaniem się na obroty ??

- czy podczas postoju jak przygazujesz i puścisz gaz obroty ładnie spadają do 1000 czy do 100 i potem idą do 1000 obrotów ??

20.GIF

Napisano
  • Autor

super zlosnik.gif

obroty nie faluja bo noga z gazu i auto gasnie w czasie zwalniania - nie trzyma wolnych

Napisano

> super

> obroty nie faluja bo noga z gazu i auto gasnie w czasie zwalniania -

> nie trzyma wolnych

- na zimnym ma ssanie ??

- po odpaleniu i nie dotykaniu gazu są wolne obroty ??

* a może przepustnica domyka się do końca palacz.gif

Napisano
  • Autor

nie ma wolnych wogole zlosnik.gif odpalam i jade ale ciagle z noga na gazie wiec nie ruszam padaki. a dodatkowo ciagle slysze ta pompe ktora kiedys milkla po zgasnieciu kontrolek

Napisano

> nie ma wolnych wogole odpalam i jade ale ciagle z noga na gazie wiec

> nie ruszam padaki. a dodatkowo ciagle slysze ta pompe ktora

> kiedys milkla po zgasnieciu kontrolek

wymień filtr paliwa palacz.gif i powinno być ok 20.GIF

Napisano
  • Autor

nowka zlosnik.gif ma 3 miesiace i nie cale 1000km

Napisano

>* a może przepustnica domyka się do końca

przepustnica z tego co wiem powinna sie do końca zamykać. Od dostarczania powietrza na wolnych obrotach masz krokowca.

Napisano

> nowka ma 3 miesiace i nie cale 1000km

podjedź do mnie zamienimy krokowce i zobaczymy czy będzie różnica palacz.gif

Napisano

Co do wolnych obrotów może być dużo przyczyn. Spróbuj wyczyścić krokowca, przy okazii oblookaj czy przepustnic nie jest zasyfiona, odepnij aku na jakieś 15 min żeby sie komp wyczyścił, podłacz , odpal i zostaw na jakies 10 min aż sie załączy wentytlator chłodnicy. To taka prosta metoda na autoadaptację ( jezeli to jej wina i komp pogubił parametry).

Rówie dobrze może byc uwalony czujnik zasysanego powietrza albo sonda lambda. Bo w końcu komp steruje krokowcem nie na "oko" tylko wg wskazań innych czujników.

Oblookaj czy filtr powietrza nie jest zasyfiony i czy w dolocie cos nie blokuje powietrza lub nie zasysa lewego.

To ze pompe przed odpaleniem słychać to norma, w końcu musi nabic ciśnienie dla wtrysków. Ale skoro chodzi ciagle jeszcze przed odpaleniem, to moze pompa siada i nie daje odpowiedniego ciśnienia ? Lub faktycznie filtr blokuje przepływ paliwa ? i dlatego gasnie ?

To tyle co mi do głowy przychodzi.

I jeszcze jedno, masz LPG ??

Napisano

jezeli nie pomoże proste czyszczenie i sprawdzanie wszystkiego co sie da to pozostaje jakis fachman z egzaminerem zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

czyszczenie i takie duperelki to mam za soba zlosnik.gif najtansze rzeczy sa juz posprawdzane zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

egazaminer pokazuje tylko blad cewki 1 i blad czujnika predkosci pojazdu zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

no i co wie ktos czemu pompka mi sie nie wylancza po naciagnieciu w listwe wtryskowa ?

Napisano
  • Autor

moze zlosnik.gif

mam takie cos co odlancza popmpke jak jade na gazie i domyslam sie ze to cos sie spitolilo i teraz pompa pracuej nonstop zlosnik.gif

zreszta mam dosc tego zasranego fiata - oddam go do warsztatu w czwartek i niech tam nawet zimuje zlosnik.gif

Napisano

Soko mam coś podobnego, na zimnym przy starcie obroty n a 1500 lu b 2000 jak się zagrzeje czasami gaśnie przy zmianie biegu. Pojadę na egzaminer niech zobaczą. Ja podejrzewam gazik.

Pozdro

> witam szanowne grono. kolejna zagadka mojej maryski 1,6. wczoraj

> opalila jak zawsze ale gasla non stop przy wysprzeglaniu (mysle

> sobie za malo powietrza pewnie krokowy). dzis poszedlem na plac

> i mierze miernikiem okazuje sie ze wg. materialu patre 1,6

> wszystko z krokowym git natomiast potencjiometr przepustnicy

> pokazuje mi przy +1'C na dworze plynna zmiane 1040 do 1900 ohm,

> a wg materialu patre powinno to byc od 0 do 1200 ohm . dodatkowo

> zwyczajowo maryska po przekreceniu kluczyka naciagala paliwo

> robila dzwiek "pssss" gasly kontrolki i byla cisza teraz robi

> dzwiek "psssss" kontrolki gasna a pompa ostro pompuje slychac ja

> jak sopie syczy w samochodzie. prosze o wszelakie sugestie

> pozdrawiam

Napisano
  • Autor

mam, ale bez gazu to samo. oddaje to komus kto ma sprzet i moze sprawdzic to i tamto. bez garazu teraz to mam biede jak 100 diablow. pada mi na glowe i cieknie po rekach na silnik, nic nie zrobie kolo bloku

Napisano

> no i co wie ktos czemu pompka mi sie nie wylancza po naciagnieciu w

> listwe wtryskowa ?

Bo pompa się wogóle nie wyłącza. Ona pracuje caly czas. Te buczenie co słychać to wzmożona jej praca przez pierwsze kilka sekund i wzrost ciśnienia. Reszte roboty załatwia regulator ciśnienia, co nie zmienia faktu że dopuki zapłon jest właczony pompa pracuje non-stop. Chyba że ktoś ma pstryczek i se ją wyłącza...

Napisano

> witam szanowne grono. kolejna zagadka mojej maryski 1,6. wczoraj

> opalila jak zawsze ale gasla non stop przy wysprzeglaniu (mysle

> sobie za malo powietrza pewnie krokowy). dzis poszedlem na plac

> i mierze miernikiem okazuje sie ze wg. materialu patre 1,6

> wszystko z krokowym git natomiast potencjiometr przepustnicy

> pokazuje mi przy +1'C na dworze plynna zmiane 1040 do 1900 ohm,

troche wąski zakres działania hmm.gif

> a wg materialu patre powinno to byc od 0 do 1200 ohm .

te wartości między bajki można włożyć...

dodatkowo

> zwyczajowo maryska po przekreceniu kluczyka naciagala paliwo

> robila dzwiek "pssss" gasly kontrolki i byla cisza teraz robi

> dzwiek "psssss" kontrolki gasna a pompa ostro pompuje slychac ja

> jak sopie syczy w samochodzie. prosze o wszelakie sugestie

> pozdrawiam

ciśnienie paliwa se sprawdź

Napisano
  • Autor

to wiem ze sie nie wylancza na amen ale nie powinna tak zasuwac bez przerwy. hmmm mowisz ze cisnienie paliwa - nie mowie ze nie. zastanawia mnie jednak to ze jak wczesniej odpalam i jechalem na gazie to w czasie przyspieszania potrafila mrugnac marchewka i gaslo aucisko i na benie i na gazie tak sie potrafilo dziac. dodatkowo kolejna faza to to ze przestal trzymac wolne obroty i gasl na benie a teraz ta pompa tak zasuwa zlosnik.gif juz icon_eek.gif

Napisano

> to wiem ze sie nie wylancza na amen ale nie powinna tak zasuwac bez

> przerwy. hmmm mowisz ze cisnienie paliwa - nie mowie ze nie.

skoro zasuwa to znaczy że ciśnienia nie ma. Skoro nie ma ciśnienia to są 2 wyjścia. Regulator ciśnienia kaput albo pompa kaput.

> zastanawia mnie jednak to ze jak wczesniej odpalam i jechalem na

> gazie to w czasie przyspieszania potrafila mrugnac marchewka i

> gaslo aucisko i na benie i na gazie tak sie potrafilo dziac.

> dodatkowo kolejna faza to to ze przestal trzymac wolne obroty i

> gasl na benie a teraz ta pompa tak zasuwa juz

marchewa nie zaświeca się przy problemach z układem paliwowym więc te dwie rzeczy nie mają nic wspólnego...

Napisano
  • Autor

no wlasnie to mnie martwi ze sie marchewka potrafila zasiwecic a w sumie paliwo to inna broszka. zastanawia mnie ten wylacznik pompy jak sie na gazie jedzie. ojcci zaprowadzil do jakiego magika i ten zapodal takie cos. a na ostatnim egzaminie wyszlo przekaznik pompy paliwa - przerywany.

Napisano

> no wlasnie to mnie martwi ze sie marchewka potrafila zasiwecic a w

> sumie paliwo to inna broszka. zastanawia mnie ten wylacznik

> pompy jak sie na gazie jedzie. ojcci zaprowadzil do jakiego

> magika i ten zapodal takie cos. a na ostatnim egzaminie wyszlo

> przekaznik pompy paliwa - przerywany.

bo zakładać odcięcie pompy paliwa to trzeba umieć....

a nie na pałę...

Napisano
  • Autor

wogole tego nie chcialem, ojcic sie uparl i sobie zalozyl. szkoda gadac zlosnik.gif tak czy siak bede musial kombinowac z tym cudem techniki

Napisano

> egazaminer pokazuje tylko blad cewki 1 i blad czujnika predkosci

> pojazdu

Jak Ty jeździsz z porządna bryką tam gdzie ja myślę (wylot na Porębę, Sz - Zj) to ja się w ogóle dziwię, że im cokolwiek examiner pokazał zlosnik.gif

Chłopy się spieszą i nim porządnie włączą wtyczkę już chcą kasować. A Ty sprawdzałeś czy ten ich sprzęt był w ogóle włączony ? hehe.gif

Pamiętaj drogi kolego - jeśli chcesz mieć BBMa sprawnego to szanuj swoje autko jak siebie samego ... biglaugh.gif

A tak na poważnie, to powinieneś przeprosić swoja furkę, że prowadzasz ja w takie miejsca - zmiłuj się hmm.gif

Pompka jak pompuje dłużej niż standardowo to z reguły z kilku powodów:

- za małe ciśnienie, lub błąd jego odczytu...

- problem z przekaźnikiem pompy paliwa - styki, wypalenia, lub totalna kaplica i działa jak zwarty przekaźnik...

- instalacja gazowa i kara za montaż na odpierdziel (czasem analogicznie jak punkt wyżej, ale wówczas nawala przekaźnik/układ odłączający pompę paliwa)

- proplem po stronie ECU (tu może być różnie...) bo to z tąd jest pierwotne sterowanie pompą

To tak tylko na początek w kwestii tej długo startującej pompy przed uruchomieniem silnika. No i oczywiście zapomniałbym o wszelkich wynalazkach w "zabezpieczeniu" auta - jak masz tam jakiś układ blokujący auto po stronie pompy paliwa to też looknij, jest prawdopodobne, że coś jest tam zwalone i układ podtrzymuje napięcie.

A swoją drogą jak masz możliwość to wytłumacz chłopakom od diagnozy, że examiner prócz odczytów błędów na odpierdziel robi w peeezdu innych ciekawych rzeczy (test elementów wykonawczych, pomiary ciśnień, napięć, rezystancji, nie wspominając o przebiegach oscyloskopowych, lub wymianie oprogramowania ECU). Fakt, że trzeba czasem do tego rączki pobrudzić, ale tam gdzie wspominałem raczej tego nie uświadczysz passed_out.gif

Napisano
  • Autor

cos sie rozwodzisz na temat aso zreszta nie wiem po co. do aso samochodu nie prowadze !! mechanike robie sam a z elektryka sie borykam. na egzaminer sie w zawierciu jedzie akurat w inne miejsce gdzie sie placi pol ceny za to samo 10minutowe podlaczenie. tyle sie upisales ze nie wiem czy mam ci dziekowac za napsianie togo co bylo w poprzednim poscie czy mam byc zly za splaszczanie mnie do poziomu aso zlosnik.gif

Napisano

> tyle sie upisales ze nie wiem czy mam ci dziekowac

> za napsianie togo co bylo w poprzednim poscie czy mam byc zly za

> splaszczanie mnie do poziomu aso

Nie bądź tak skrajnie wylewny !

Najwyraźniej źle zrozumiałeś moje intencje.

Chciałem Ci jedynie oszczędzić kłopotów z autkiem jeśli zdążyłem w porę z odpowiedzią. Przez przypadek montowałem w Dorpolu (obok) i mrygnęła mi kontrolka płynu hamulcowego, podjechałem do nich bo to rzut beretem i więcej tego nie zrobię.

Na dzień dobry chłopaczyna wyrwał mi podpórke maski (ten dolny plastik), a po dolaniu płynu okazało się, że dolał nie tego co powinien... Może i się rozwodzę, ale tak mnie wkur... jak nikt dotąd. angryfire.gif

Miałem nadzieję oszczędzić Ci podobnych problemów - ot wszystko!

Pozdrawiam

P.S.

Nie złość się, że znów krytykuję, ale nie lubię partactwa...

W tym innym miejscu w którym jeździsz na kompa to te 10 minut diagnozy to troszkę krótko na zdiagnozowanie poważnej usterki, nie wspominając o jej właściwej interpretacji co powinno wynikać z kilku (przynajmniej) wykonanych pomiarów w tym celu.

Zresztą sam o tym pisałeś to wiesz o co chodzi ...

20.GIF Za zdrowie Twojej chorej!

Hej!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.