Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

rozrząd

Featured Replies

Napisano

Wiem, że rozrząd wymienia się po 60tkm albo co 4 lata. Wymianę powinienem mieć przy 210tkm a mam przejechane 187tkm ale teraz właśnie minęły 4 lata. I zastanawiam się czy wymieniać rozrząd czy nie? Jak to jest z tymi 4 latami?

Napisano

Z tego co mi wiadomo to rozrzad tak jak napisales wymienia sie co 60tys km .Patrzy sie na przebieg a nie na lata.TOBIe brakuje jakies 20 tys do pelnego 60 tys.Ja bym tam nie kusil losu i wymienil bo roznie to bywa w zaleznosci od stanu gotowki .Pozdrawiam.Adrian

Napisano

> Z tego co mi wiadomo to rozrzad tak jak napisales wymienia sie co

> 60tys km .Patrzy sie na przebieg a nie na lata.

Producenci pasków często podają właśnie 60kkm lub 4 lata

tak jak napisał autor wątku

Napisano

> Wiem, że rozrząd wymienia się po 60tkm albo co 4 lata. Wymianę

> powinienem mieć przy 210tkm a mam przejechane 187tkm ale teraz

> właśnie minęły 4 lata. I zastanawiam się czy wymieniać rozrząd

> czy nie? Jak to jest z tymi 4 latami?

Pasek jest zrobiony m.in. z gumy ktora z czasem sie starzeje, a Twoj silnik jest kolizyjny. Wnioski wyciagnij sobie sam wink.gif

Napisano
  • Autor

Dzięki za podpowiedzi. Jak tylko będzie przypływ gotówki to wymienię. Myślę że miesiąc czy dwa nie zrobi różnicy.

Pozdrawiam

Napisano

> Dzięki za podpowiedzi. Jak tylko będzie przypływ gotówki to wymienię.

> Myślę że miesiąc czy dwa nie zrobi różnicy.

> Pozdrawiam

niezapomnij o termostacie tak na wszeli wypadek 275123014-zielony.gif koszt 30zł wiekszy ale głowa spokojna

Napisano

W takim przypadku wymieniłbym po 5 latach, lub przejechaniu 50 tys km, margines bezpieczeństwa jest taki, że to wystarczy i na pewno nic się nie stanie.

Napisano
  • Autor

To mnie trochę pocieszyłeś bo wiecej gotówki będę miał dopiero wiosną. Może nic nie będzie.

Napisano
  • Autor

Właśnie dzwoniłem do serwisu Opla i tam powiedzieli, że rozrząd zmienia się co 60tkm albo co 5 lat.

Napisano

<....>a Twoj

> silnik jest kolizyjny. Wnioski wyciagnij sobie sam

C14NZ '92 kolizyjny oslabiony.gif słyszałem coś wręcz odwrotnego icon_rolleyes.gif

Napisano

> Właśnie dzwoniłem do serwisu Opla i tam powiedzieli, że rozrząd

> zmienia się co 60tkm albo co 5 lat.

Ksiazkowo teraz tak nalezy wymieniac, ja troche przechodzilem i dopiero po 110 000 wymieniliem ale na szczescie nic sie nie stalo.

Mam inna sprawe przy okazji rozrzadu, czy mial ktos tak, ze po wymianie np. rozrzadu na wyzszych obrotach dusi silnik (1.4 16V-X14XE) a gdy powoli sie przyspiesza to idzie w koncu?

Zastanawiam sie czy nie nawala micos po wymianie, wymienilem swiece i przez jakis czas bylo OK. Niestety do czasu kiedy zatankowalem na Statoil'u. Najpierw myslalem ze to wina paliwa i wtedy na wszelki wypadek wymienilem juz swiece, jakies 3-4 tygodnie temu. Teraz problem powrocil i jeszcze "znika" mi plyn chlodzacy. Po przejechaniu 280km (po 140 w jedna i przerwa pol dnia) wcielo 1litr plynu. Dolalem po powrocie i jakos nie chce zniknac od razu. Moze zasysa do cylindrow? Stad te duszenia przed 3 000 obr., ale przestal byc taki spragniony teraz wiec wpadlem na pomysl ze to dwie rzeczy mi nawalaja, zle zlozony rozrzad i jakis delikatny przeciek.

No ale kicha znowu, bo przeciek powinien byc raczej caly czas. Moze ktos juz mial podobny problem?

Pzdr.

Napisano

> a Twoj

> C14NZ '92 kolizyjny słyszałem coś wręcz odwrotnego

Ja także, że 8V jest bezkolizyjny w odróżnieniu od 16V. hmm

Pierwszy raz wymieniłem pasek po 8 latach użytkowania a i tak nie było widać pęknięć itp. No ale cóż... ja może jestem dobrym przykładem złego przykładu.

Napisano

> Ja także, że 8V jest bezkolizyjny w odróżnieniu od 16V. hmm

> Pierwszy raz wymieniłem pasek po 8 latach użytkowania a i tak nie

> było widać pęknięć itp. No ale cóż... ja może jestem dobrym

> przykładem złego przykładu.

Troche czasu juz na AK spedzilem, sporo przeczytalem na temat c14nz wiec nie macie powodu mi nie wierzyc. No chyba ze macie taka nieodparta chec sprawdzic to na swoich silnikach zlosnik.gif

Napisano

> Ja także, że 8V jest bezkolizyjny w odróżnieniu od 16V. hmm

> Pierwszy raz wymieniłem pasek po 8 latach użytkowania a i tak nie

> było widać pęknięć itp. No ale cóż... ja może jestem dobrym

> przykładem złego przykładu.

Bezkolizyjny jest 1.6 8v, 1.4 8v już nie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.