Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wymiana płynu chłodzącego? czynności

Featured Replies

Napisano

Niestety nie znalazlem w "szukaj" infa na ten temat.

Glownie chodzi mi o odpowietrzenie ukladu.

Napisano

> Niestety nie znalazlem w "szukaj" infa na ten temat.

> Glownie chodzi mi o odpowietrzenie ukladu.

Zakladam ze juz masz spuszczony stary plyn wiec:

-poluzowujesz nakretke odpowietrznika

-zalewasz nowym plynem tak by zbiorniczku wyrownawczym bylo max, zakrecasz go i odpowietrznik

-odpalasz silnik obserwujac caly czas poziom plynu w zbiorniczku, jesli spada do min. to uzupelniasz- moze to byc konieczne pare razy

-nagrzewasz silnik do wlaczenia sie elektrowentylatora chlodnicy, gdy sie wlaczy troche przegazuj motor w celu wypchniecia resztek powietrza z ukladu, caly czas obserwuj poziom plynu w zbiorniczku wyrownawczym

-sprawdz wydajnosc ogrzewania- jesli ok to uklad jest prawidlowo odpowietrzony i mozna ruszac w droge waytogo.gif

Napisano

> Zakladam ze juz masz spuszczony stary plyn wiec:

> -poluzowujesz nakretke odpowietrznika

> -zalewasz nowym plynem tak by zbiorniczku wyrownawczym bylo max,

> zakrecasz go i odpowietrznik

> -odpalasz silnik obserwujac caly czas poziom plynu w zbiorniczku,

> jesli spada do min. to uzupelniasz- moze to byc konieczne pare

> razy

> -nagrzewasz silnik do wlaczenia sie elektrowentylatora chlodnicy, gdy

> sie wlaczy troche przegazuj motor w celu wypchniecia resztek

> powietrza z ukladu, caly czas obserwuj poziom plynu w

> zbiorniczku wyrownawczym

> -sprawdz wydajnosc ogrzewania- jesli ok to uklad jest prawidlowo

> odpowietrzony i mozna ruszac w droge

w jaki sposób odpowietrzasz ( na wysokich obrotach) skoro masz zakręcony odpowietrznik?

wogóle to wymianę można samemu przeprowadzić? smile.gif

Napisano

> w jaki sposób odpowietrzasz ( na wysokich obrotach) skoro masz

> zakręcony odpowietrznik?

> wogóle to wymianę można samemu przeprowadzić?

Odpowietrznik popuszczasz tylko jak nalewasz nowy plyn by go jak najwiecej jednorazowo weszlo tzn by nalewany plyn wypchnal jak najwiecej powietrza przez owy odpowietrznik, bezposrednio przed odpaleniem silnika go zarecasz. Generalnie po otwarciu termostatu i wykonaniu powyzej opisanych przezemnie czynnosci uklad sam sie odpowietrzy. Sama wymiana jest bynajmniej dla mnie banalnie prosta ale jesli ktos sie nie czuje na silach to jednak lepiej jest ta czynnosc zlecic fachowcowi- kiedys moj kolega nie dolal plynu w pore i przegrzal silnik z wywaleniem UPG wlacznie wink.gif

Napisano

> Niestety nie znalazlem w "szukaj" infa na ten temat.

> Glownie chodzi mi o odpowietrzenie ukladu.

od początku smile.gif

1) stajesz na kanał, czekasz aż silnik ostygnie, przełączasz nawiew na ogrzewanie

2) odkręcasz odpowietrzniki 1 jest na chłodnicy (nie pytaj gdzie dokładnie - nie wiem), 2 jest na rurze do nagrzewnicy, odkręcasz opaskę zaciskową (dolna rura chłodnicy), spuszczasz płyn

3) zakładasz dolną rurę i opaskę, wlewasz wodę destylowaną (może być z dodatkiem czyszczącym), ważne żeby weszło jej co najmniej tyle ile było zlane płynu (około 4,8l), trzeba zakręcić odpowietrzniki kiedy woda zacznie wyciekać, najpierw na chłodnicy później na rurze nagrzewnicy, włączasz silnik czekasz aż się nagrzeje, najlepiej zmieniając prędkość obrotową silnika, bo słabo się nagrzewa na wolnych obrotach

4) czekasz aż silnik ostygnie

5) spuszczasz wodę podobnie jak w pkt 2

6) jak w pkt 3 tylko z nowym płynem, ważne aby silnik rozgrzać i sprawdzić poziom płynu i czy nie ma wycieków

Podobno da się nalać płynu bez odkręcania odpowietrznika na chłodnicy, ale trzeba go uzupełnić kiedy chłodnica się odpowietrzy (po jeździe i mocnym rozgrzaniu silnika)

Nie wolno wlewać zimnego płynu do rozgrzanego silnika, bo można pokrzywić blok i zlewać płynu rozgrzanego silnika, bo może nierównomiernie stygnąć

ja zabieram się za to na wiosnę smile.gif

Napisano

> Podobno da się nalać płynu bez odkręcania odpowietrznika na

> chłodnicy, ale trzeba go uzupełnić kiedy chłodnica się

> odpowietrzy (po jeździe i mocnym rozgrzaniu silnika)

Na bank sie da

> Nie wolno wlewać zimnego płynu do rozgrzanego silnika, bo można

> pokrzywić blok i zlewać płynu rozgrzanego silnika, bo może

> nierównomiernie stygnąć

Kiedys, dawno temu jak jeszcze bylem cieniutki w tych sprawach zalatwilem sobie w pewnymm aucie glowice- pekla. Jak najbardziej sluszne ostrzezenia z Twojej strony!!!

> ja zabieram się za to na wiosnę

Ja tez bo mam w sumie roczny plyn ktory wymienili w ASO (jeszcze na gwarancji) przy okazji wymiany termostatu wink.gif

• 2 lata później...
Napisano

Temat stary ale pytanie świeże. Którą obejmę odkręcam na dolnej rurze, tę najbliżej chłodnicy czy za kolankiem, trochę wyżej? Czy te obejmy są wielokrotnego użytku, czy mam kupić nową?

Tak z ciekawosci zapytałem w norauto i w motoryzacji (fiat Chorzów) ile kosztuje wymiana. W norauto 70zl (chyba z Dynagelem - pan nie za bardzo sie orientował co leją) zas w motoryzacji skromne 140 zł z czerwonym paraflu.(pan wywnioskował po moim roczniku ze taki mam). smile.gif

Napisano

Witam!

Obejmy są raczej jednorazowe waytogo.gif

Kup lepiej zapasową

Ja zdejmowałem tą bliżej chłodnicy waytogo.gif

Napisano

> Płyn chłodniczy spuszcza sie w najniżej położonym punkcie układu

> chłodzenia

Chciałem się tylko upewnić. ok.gif

Napisano

Jeszcze jedno pytanie odnośnie dwóch obejm u dołu chłodnicy.

Ta najniżej, przy chłodnicy, mocująca kolanko do chłodnicy, jest częściowo schowana w kolanku. Wystaje tylko taka cienka zawleczka (tak to nazywam) od góry. Za kolankiem (połaczenie kolanka z szeroką rurą) mamy juz klasyczną obejmę - w całości na rurze.

Na pewno ściągamy tę pierwszą? Mozna to to kupić? Jak to sie fachowo nazywa? smile.gif

Załączam fotkę. Zdjęcie od dołu,.

obraz002tl4.jpg

w320.png

Napisano

Ja niedawno też sam wymieniałem płyn, więc ta obejma na tej gumowej rurze jest jednorazowa, czyli trzeba ją zerwać i kupić nową obejmę, najlepiej taką którą się skręca śrubokrętem i kluczem nasadowym (8) to będziesz miał na przyszłość. Ja zalałem płynem Prestone, on ma gwarancę na 5 lat lub 250 tys. km więc nie zamierzam tego już wymieniać. Z kolei to kolanko się okręca, więc jak przekręcisz w dół to z chłodnicy zejdzie ci cały stary płyn. Te obejmy kupuje w rozmiarach zależnych od średnicy wałka na który bedziesz ją zakładać, nie pamiętam jaka jest średnica tej rury, więc albo kupisz kilka z różnych przedziałów albo na oko wg. mnie to jakieś plus minus 50 mm.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.