Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Astra 2.0 DTi czy Focus TDCI?

Featured Replies

Napisano

> jakies sugestie

Konstrukcja silnika TDCi jest bardziej zaawansowana technicznie i niestety duzo drozsza w ewnetualnej naprawie. Uzywalem takiego autka swojego czasu jako sluzbowe w wersji GHIA mialo wszystko. I super jezdzilo sie tym autkiem.

A co do wyboru samochodu kieruj sie rozsadkiem bo ciezko bedzie znalezc niezlatanego diesla czy opla tudziez forda. Zycze powodzenia i wybierz to co bedzie w odpowiednim stanie technicznym do ceny.

Napisano
  • Autor

> Konstrukcja silnika TDCi jest bardziej zaawansowana technicznie i

> niestety duzo drozsza w ewnetualnej naprawie. Uzywalem takiego

> autka swojego czasu jako sluzbowe w wersji GHIA mialo wszystko.

> I super jezdzilo sie tym autkiem.

> A co do wyboru samochodu kieruj sie rozsadkiem bo ciezko bedzie

> znalezc niezlatanego diesla czy opla tudziez forda. Zycze

> powodzenia i wybierz to co bedzie w odpowiednim stanie

> technicznym do ceny.

dzieki

Napisano

> jakies sugestie

Zdecydowanie Focus. Lepszy moment i związana z tym dynamika, niższe spalanie. Mowa o wersji 100 KM. Jeśli chcesz 115 KM to tym bardziej. No i zawiecha Focusa to zupełnie inna bajka niż w Astrze. Po krótkiej jeździe testowej i przesiadce do Opla poczułem jakbym jechał wozem drabiniastym.

Napisano

> Zdecydowanie Focus. Lepszy moment i związana z tym dynamika, niższe

> spalanie. Mowa o wersji 100 KM. Jeśli chcesz 115 KM to tym

> bardziej. No i zawiecha Focusa to zupełnie inna bajka niż w

> Astrze. Po krótkiej jeździe testowej i przesiadce do Opla

> poczułem jakbym jechał wozem drabiniastym.

mam wrecz calkiem odwrotne zdanie , dla mnie - zaden fokus

jest za głosny juz przy 120 km/h czego o astrze II powiedziec sie nie da ! Fokus robi wrazenie jak sie nimprzejechac po miescie , ale zajedz nim z Zabrza do Wrocławia , a dokonasz wyboru na kozysc astry , ale też rozumiem , ze kazdy moze lubiec cos innego

Bierz astre ale ta 102 KM

Napisano

> Fokus robi wrazenie jak sie

> nimprzejechac po miescie , ale zajedz nim z Zabrza do

> Wrocławia , a dokonasz wyboru na kozysc astry

i tu jest pies pogrzebany... jeżdże głównie po mieście a trasę robię 2 razy do roku. IMHO Astra na trasę to porażka z racji "komfortowych" foteli. Fotel niby prosta rzecz a udało się ją Niemcom wyjątkowo sp&^%$#@ć.

Napisano

Tak jak napisałeś Focus słynie ze świetnego zawieszenia uznawanego za chyba najlepsze w swojej klasie więc komfort jazdy musi byc lepszy. Myślę, że koszty utrzymania mogą być zdecydowanie droższe niż w Astrze- mam na myśli awarie.

Napisano

> Tak jak napisałeś Focus słynie ze świetnego zawieszenia uznawanego za

> chyba najlepsze w swojej klasie więc komfort jazdy musi byc

> lepszy. Myślę, że koszty utrzymania mogą być zdecydowanie

> droższe niż w Astrze- mam na myśli awarie.

Zawiecha w Astrze II jest pod względem awaryjności chyba najlepsza. Tam nie ma co się psuć. No może czasami trzeba wymienić poduszki stabilizatora albo popękane sprężyny z tyłu.

Focus z racji konstrukcji tyłu musi być bardziej awaryjny.

Wiadomo , coś za coś. Natomiast wracając do tematu silników to wybierając diesla skłaniałbym się ku Focusowi. Za to w benzynie było by na odwrót

Napisano

> Zdecydowanie Focus. Lepszy moment i związana z tym >dynamika, niższe spalanie. Mowa o wersji 100 KM. Jeśli chcesz >115 KM to tym bardziej.

Dynamika tym bardziej ale 115KM sąsiadowi nigdy nie spaliła mniej niż 7l/100km (a potrafi 1-2 litrów więcej) - więc jednak więcej niż DTI który mi nigdy nie zjadł ponad 6,8 smile.gif (w obu przypadkach spożycie letnio-jesienne). Ale wiadomo dodatkowe konie trzeba karmić wink.gif.

Kiedyś miałem przyjemność jeździć firmowym fokusem dieslem i podobało mi się autko strasznie. Zawieszenie fokusa to faktycznie bajka - komfort i trzymanie (na 5z+). Nie ma się co oszukiwać Astra jest twardsza i przez to odrobinę mniej komfortowa (4). Do foteli się można przyzwyczaić.

Jak widać w podpisie mimo wszystko wybrałem Astę bo:

- Fokusy są droższe

- ruda woli Focusa przy czym już w autach paroletnich można doszukać się ognisk korozji (oglądałem sporo fokusów i większość wcina np na spodzie tylnych drzwi). Niby nie występuje to we wszystkich egzemplarzach ale ....

- TDCI "Foki" wydaje się być nieco bardziej awaryjny niż DTI Astry. Z zawieszeniem jest podobnie.

- w razie czego: części do Astry są tańsze.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.