Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Problemy z silnikiem na gazie i benzynie

Featured Replies

Napisano

Witam

Od pewnego czasu w mojej instalce 2 gen. mam zalozona srube zamiast krokowca zrobili to "fachowcy" ktorzy stwierdzili ze silniczki takie czesto padaja i dlatego na gazie samochodzik mi nie chodzil ( zaraz po odpaleniu i przelaczeniu na gaz gasl)

Po ich "naprawie" wszystko niby bylo dobrze az do dzis gdy braklo mi gazu i probowalem jechac na benzynie samochod sie dlawil dusil i nie chcial w ogole jezdzic...przypomnialo mi sie w tym momencie ze przed cala awaria bylem u gazownika na wymiane filterka gazu ktory sobie tam wszystko mierzyl i twierdzil ze mam sonde lambda do wymiany bo powoli pada..teraz gdy podpialem silniczek krokowy widze ze zaraz po przelaczeniu na gaz od razu sie zamyka na 0 wiec samochodzik nie mogl bez gazu jezdzic..moze to byc wina sondy ?? czy steruje tym silniczkiem krokowym cos jeszcze ??

Silnik gdy jest zimny odpala normalnie na benzynie obroty sa dobre po przejechaniu okolo 2 km na benzynie nie idzie jechac ..dziura w gazie w zakresie od 1000 do 3000 straszny mul frown.gif

Przepraszam za dlugi post ale chcialem wszystko dobrze opisac smile.gif

Napisano

> Witam

> Od pewnego czasu w mojej instalce 2 gen. mam zalozona srube zamiast

> krokowca zrobili to "fachowcy" ktorzy stwierdzili ze silniczki

> takie czesto padaja i dlatego na gazie samochodzik mi nie

> chodzil ( zaraz po odpaleniu i przelaczeniu na gaz gasl)

> Po ich "naprawie" wszystko niby bylo dobrze az do dzis gdy braklo mi

> gazu i probowalem jechac na benzynie samochod sie dlawil dusil i

> nie chcial w ogole jezdzic...przypomnialo mi sie w tym momencie

> ze przed cala awaria bylem u gazownika na wymiane filterka gazu

> ktory sobie tam wszystko mierzyl i twierdzil ze mam sonde lambda

> do wymiany bo powoli pada..teraz gdy podpialem silniczek krokowy

> widze ze zaraz po przelaczeniu na gaz od razu sie zamyka na 0

> wiec samochodzik nie mogl bez gazu jezdzic..moze to byc wina

> sondy ?? czy steruje tym silniczkiem krokowym cos jeszcze ??

> Silnik gdy jest zimny odpala normalnie na benzynie obroty sa dobre po

> przejechaniu okolo 2 km na benzynie nie idzie jechac ..dziura w

> gazie w zakresie od 1000 do 3000 straszny mul

> Przepraszam za dlugi post ale chcialem wszystko dobrze opisac

To może być właśnie lamda. Jak się ona nagrzeje to powinna podawać napiecie które poprzez elektronikę steruje krokowcem. U ciebie prawdopodobnie wszystko działa do czasu gdy lamda osiągnie własiwą temperturę. Do czasu gdy lamda nie osiągnie właściwej temperatrurki (ok.300st.C) silnik ma podawaną nieco zwiekszoną dawkę paliwa co się odbywa bez udziału sondy. Możesz sobie miernikiem sam zmierzyć napięcie sondy. Zapewne masz lemdę z 1 kabelkiem to wkłój się weń i podłacz +miernika , - podłacz do jakiejlkolwiek masy silnika. Mierzysz na działającym,nagrzanym do 80st.C silniku. Prawidłowo sonda podaje napiecie od 0,1 do 0,9V przy czym powinna oscylować przeważnie gdzieś w granicach 0.4-0.7V. Jeśli stale utrzymuje się w nizszych lub wyższych parametrach nie zależnie od zmiany prędkości obrotowej silnika - to jest ona do wymiany. Aby pomiar miał sens ważna jest szczelność wydechu przynajmniej w części od silnika, aż sporo za lambdę ( lamda bedzie dostawać tlen z dziury w dolocie). Ta sama Lmbda steruje krokowcem od benzyny i ewentualnym krokowcem od LPG. Jeśli ci mówili o lamdzie to chyba na pewno już z nia nie tak było. Jak sam wykręcisz lamde(zapieczona nieźle moze być) to zobacz czy czasem nie jest założona osadem -czymś można to przczyścić i podobno dalej działało. Z reguły jest do wymiany jako elemet nie naprawialny.

Napisano

> Witam

> Od pewnego czasu w mojej instalce 2 gen. mam zalozona srube zamiast

> krokowca zrobili to "fachowcy" ktorzy stwierdzili ze silniczki

> takie czesto padaja i dlatego na gazie samochodzik mi nie

> chodzil ( zaraz po odpaleniu i przelaczeniu na gaz gasl)

> Po ich "naprawie" wszystko niby bylo dobrze az do dzis gdy braklo mi

> gazu i probowalem jechac na benzynie samochod sie dlawil dusil i

> nie chcial w ogole jezdzic...przypomnialo mi sie w tym momencie

> ze przed cala awaria bylem u gazownika na wymiane filterka gazu

> ktory sobie tam wszystko mierzyl i twierdzil ze mam sonde lambda

> do wymiany bo powoli pada..teraz gdy podpialem silniczek krokowy

> widze ze zaraz po przelaczeniu na gaz od razu sie zamyka na 0

> wiec samochodzik nie mogl bez gazu jezdzic..moze to byc wina

> sondy ?? czy steruje tym silniczkiem krokowym cos jeszcze ??

> Silnik gdy jest zimny odpala normalnie na benzynie obroty sa dobre po

> przejechaniu okolo 2 km na benzynie nie idzie jechac ..dziura w

> gazie w zakresie od 1000 do 3000 straszny mul

> Przepraszam za dlugi post ale chcialem wszystko dobrze opisac

dobrze napisałeś "fachowcy", szkoda silnika , teraz to nie wiadomo czy sonda padła kiedyś jak ci wywalili krokowca mysląc że to łun, czy teraz po jeździe na złej mieszance gdy brak jest sterowania mieszanką. W każdym razie wygląda na chorą sondę. Albo ją wygrzało zalbo zapaprało nagarem. A sowja drogą jak masz sterownik jakiegoś staga2L lub inną minilambdę to się nie dziwię że nie potrafil sobie poradzić.

Napisano

> Prawidłowo sonda podaje napiecie od 0,1 do

> 0,9V przy czym powinna oscylować przeważnie gdzieś w granicach

> 0.4-0.7V.

wzorcowo powinna oscylować 0,2 do 0,8, ale od 0 do 0,9 tez będzie git.

Napisano
  • Autor

> wzorcowo powinna oscylować 0,2 do 0,8, ale od 0 do 0,9 tez będzie

> git.

Czyli do pomiaru mam sie wpiac igielka ?? czy odlaczyc sonde??

Co do sterownika to nic nie wiem na ten temat na centralce jest napisane tylko Lovato czy cos takiego cool.gif

Napisano

> Czyli do pomiaru mam sie wpiac igielka ?? czy odlaczyc sonde??

tak np igiełką , nie odpinaj sondy bo przerwiesz obwód sprzężenia zwrotnego i nici z oscylacji. Przy czym miernikiem może być ciężko coś zobaczyć zwłaszcza przy większych czestotliwościach oscylacji - lepszy jakiś testerek LEDowy (nie wspominając o oscyloskopie czy laptopie z programem serwisowym)

Napisano
  • Autor

Jak zakladali mi srube na gaz to koles cos mowil ze instalacja starego typu i ze nie mozna sie podpiac pod nia kompem .. no ale jesli tam jest jakies sterowanie elektroniczne to jak to mozliwe ?? moze po prostu nie mieli odpowiedniego sprzetu..a specjalnie pojechalem do lovato

Napisano

> Jak zakladali mi srube na gaz to koles cos mowil ze instalacja

> starego typu i ze nie mozna sie podpiac pod nia kompem .. no ale

możliwe ale to nie oznacza że ma nie regulować mieszanki

> jesli tam jest jakies sterowanie elektroniczne to jak to mozliwe

> ?? moze po prostu nie mieli odpowiedniego sprzetu..a specjalnie

> pojechalem do lovato

instalacja landirenzo - trzeba by sie było kapnąć która konkretnie. Nie znam elektroniki tej firmy ale można pogrzebac po internecie i doczytać. A w papierach nic nie pisze jaki typ sterownika?

Napisano
  • Autor

Nie w papierach nic nie jest napisane.. musze zmierzyc te wartosci sondy miernikiem i zobacze co z tego wyniknie...

Nie w ogole cos innego ..ide do samochodziku moze cos uda mi sie spisac zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

i juz jestem przepraszam za pomylke .. oczywiscie mam instalacje Lovato .. i na tym sterowniku jest napisane Lov "Eco" i jest jakis numer pod spodem.. nie wiem skad mi sie wzielo to landi lorenzo .. chyba dlatego ze juz tyle tych watkow na tym forum przeczytalem w poszukiwaniu rozwiazania ..

smile.gif

Co do sondy to zrobilem tak jak mi radzicie wpialem sie szpilka w przewodzik od sondy i podlaczylem pod to czerowny kabelek .. a drugi podpialem pod minus akumlatora moje pomiary sa chyba jakies bledne bo wychodzi w granicach 2,4 do 2,6 czy to w ogole mozliwe ?? myslalem ze zle ustawilem miernik ale zmierzylem prad ladowania akumlatora i byl w granicach 14 v wiec chyba dobrze zrobilem ..

Napisano

> i juz jestem przepraszam za pomylke .. oczywiscie mam instalacje

> Lovato .. i na tym sterowniku jest napisane Lov "Eco" i jest

czyli coś takiego

http://www.autobayer.idt.pl/autonagaz.php

http://www.eko-gaz.com.pl/pl_lovato-system_elektroniczny-lov_eco.php

tam sa jakieś diodki które do czegoś służą, zapewne pokazują zachowanie się sondy - taki gotowy testerek smile.gif

> Co do sondy to zrobilem tak jak mi radzicie wpialem sie szpilka w

> przewodzik od sondy i podlaczylem pod to czerowny kabelek .. a

> drugi podpialem pod minus akumlatora moje pomiary sa chyba

> jakies bledne bo wychodzi w granicach 2,4 do 2,6 czy to w ogole

> mozliwe ?? myslalem ze zle ustawilem miernik ale zmierzylem prad

> ladowania akumlatora i byl w granicach 14 v wiec chyba dobrze

> zrobilem ..

tzn mam nadzieję że mierzyłeś napięcie akumulatora a nie prąd.

Te wyniki istotnie jakieś chore masz. Może ta sonda jest odpalona?

Napisano
  • Autor

Mam wlasnie cos podobnego ale jakby o 7 lat starszego zeby.GIF

jesli odpialem sonde i wlozylem kabelek w gniazdo a minus dalem na akumlator to wyszlo 4,7 v czy tam powinien byc prad ?

Napisano

> Mam wlasnie cos podobnego ale jakby o 7 lat starszego

> jesli odpialem sonde i wlozylem kabelek w gniazdo a minus dalem na

> akumlator to wyszlo 4,7 v czy tam powinien byc prad ?

w gniazdko sterownika? Tam jest wejście wysokoimpedancyjne więc miernik może pokazywać głupoty. Choc raczej taka wartość na wejściu nie podoba mi się mam nadzieje że nie jest uwalone.

Napisano
  • Autor

W gniazdo ktore zostalo po odpieciu sondy mam taki kabelek niezadlugi ..a gdzie on dalej idzie to nie wiem za bardzo zlosnik.gif

Nie moge znalesc na necie mojej starej centralki frown.gif

Napisano
  • Autor

Mam pomysl i prosze potwierdzic czy moja teoria jest poprawna.. wiec tak :

przy zalozeniu oczywiscie ze moja centralka jest sprawna .. tylko sonda daje takie duze wartosci czyli 2,3 v do 2,5 v czyli mieszanka jest az bogata za bardzoo komputer prubuje zejsc z mieszanka w dol czyli jak jest wlasnie w moim przypadku zamyka krokowca od gazu calkowicie..

a jakbym miedzy sonde a przewod do centralki wpial potencjoment i wyregulowal na nim napiecie tak zeby podalo np stala wartosc 0,3 v to centralka powinna to wziasc za sygnal ze mieszanka jest za uboga i otworzyc krokowca od gazu ???

Wtedy na 100 % wina lezala by po stronie walnietej sondy ??

dobrze kombinuje ?? grinser006.gif

Napisano

> W gniazdo ktore zostalo po odpieciu sondy mam taki kabelek niezadlugi

nie bardzo wiem o jakim kabelku piszesz

> ..a gdzie on dalej idzie to nie wiem za bardzo

> Nie moge znalesc na necie mojej starej centralki

Napisano
  • Autor

No wiec tak sonda ma kabelek taki dlugi gdzies na 20 cm ..a pozniej laczy sie z drugim kabelkiem za pomoca "zlaczki" i idzie sobie gdzies tam dalej .. jakby rozlaczyc sonde i na jej wyjsciu dac potencjomentr ktory podlaczyl bym do tej wtyczki .. i przez to mogl bym zmienic wartosc na sondzie.. ??

sorry za kombinacje ale jakos tak mi sie to w glowie poukladalo tylko nie wiem czy dobrze zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

Dodaje schemat instalacji bo gdzies znalazlem z moim pomyslem ..zeby wszystko bylo jasne zlosnik.gif

post-71831-14352475664788_thumb.jpg

Napisano

> Mam pomysl i prosze potwierdzic czy moja teoria jest poprawna.. wiec

> tak :

> przy zalozeniu oczywiscie ze moja centralka jest sprawna .. tylko

> sonda daje takie duze wartosci czyli 2,3 v do 2,5 v czyli

> mieszanka jest az bogata za bardzoo komputer prubuje zejsc z

> mieszanka w dol czyli jak jest wlasnie w moim przypadku zamyka

> krokowca od gazu calkowicie..

> a jakbym miedzy sonde a przewod do centralki wpial potencjoment i

> wyregulowal na nim napiecie tak zeby podalo np stala wartosc 0,3

> v to centralka powinna to wziasc za sygnal ze mieszanka jest za

> uboga i otworzyc krokowca od gazu ???

> Wtedy na 100 % wina lezala by po stronie walnietej sondy ??

> dobrze kombinuje ??

dobrze ale chyba nie do końca wiesz jak wpiąć się z tym potencjometrem. Szeregowe wpięcie nic nie da. Musiałbyś potencjometr np 100K wpiąć między masę i 12V a z suwaka podać napięcie na wejście w centralce. Tylko uwaga nie wolno na suwaku ustawić więcej niż ok 5V (mierzysz zawsze wzgl masy)żeby nie uszkodzić centralki.Oczywiście centralka musi pracować czyli być przełączone na gaz ale skoro mas śrubę to na wężu to nie problem.

Można też prościej podłączyć na wejście centralki po prostu masę. Można to zrobić wykorzystując miliamperomierz. Nie wiem jaki masz ten miernik ale przełączenie na prąd wiąz się z koniecznością przepięcia czerwonego kabelka na mierniku na zakres pomiaru prądu. I teraz łączysz miernikiem pomiędzy masą a wejściem centralki na sondę. Za jednym zamachem powodujesz masę na wejście (czyli możesz zaobserwować czy zareaguje silnik krokowy) oraz zobatrz czy popłynie jakiś prąd. Nie powinien płynąć bo tam jest wejście wysokoimpedancyjne. Jezeli płynie to jest uszkodzone wejście pomiarowe centralki.

Jeszcze jedna diagnoza sondy - zapalić na benzynie zagrzać silnik i zmierzyć napięcie na odłączonej sondzie. Wg mnie przy odpietej sondzie komp wtrsyku powinien ustawiać lekko bogatą mieszankę czyli napiuęcie powinno być w granicach 0,8V. Jęzli tu wyjdzie jakieś chore to sonda zwalona.

P.S nie zapomnij przełączyć powtem kabelka spowrotem na pomiar napięcia bo przez pomyłkę spalisz bezpiecznik w mierniku.

uff ale się naklikałem

Napisano
  • Autor

dziekuje bardzo za wszystkie odpowiedzi dzis sie troche naumialem jutro sie wezme do pracy zlosnik.gif milego wieczorku zycze napisze co tam dalej z moim astralotem zlosnik.gif

Napisano

> Dodaje schemat instalacji bo gdzies znalazlem z moim pomyslem ..zeby

> wszystko bylo jasne

źle, troche widzę zapomniałeś prawa ohma. Jezeli przyjąc że wejście pomiarowe sterownika jest sprawne to wkładając szeregowo rezystor nic nie zmienisz bo wejście to ma bardzo wysoką rezystancję(impedancję) np rzędu 10Mohm.

Napisano

> dziekuje bardzo za wszystkie odpowiedzi dzis sie troche naumialem

> jutro sie wezme do pracy milego wieczorku zycze napisze co tam

> dalej z moim astralotem

żeby pomysł z podawaniem napięcia na wejście pomiarowe sterownika miał ręce i nogi trzeba by to było tak zrobić. Spadek na dwóch diodach prostowniczych da około 1V. I w tym zkresie będziesz regulował sobie potencjometrem.

277792995-loveco.jpg

post-36196-14352475667305_thumb.jpg

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Hello dzis zrobilem kolejne pomiary i normalnie nowosc.. po odpieciu sondy i zmierzeniu jej wartosci normalnie sobie oscylowala w granicach od 0,2 do 0,8 czyli raczej wyjscie w centralce jest uwalone zaden check sie nie zaswiecil frown.gif jak bede mial czas to jeszcze zrobie testa i odepne instalacje gazowa..podepne wszystko tak jakby bylo auto bez gazu i zobacze jak sie silnik bedzie zachowywal ..a jak juz to nie pomoze to jade do gazownikow niech sie mecza zlosnik.gif

Napisano

> Hello dzis zrobilem kolejne pomiary i normalnie nowosc.. po odpieciu

> sondy i zmierzeniu jej wartosci normalnie sobie oscylowala w

> granicach od 0,2 do 0,8 czyli raczej wyjscie w centralce jest

> uwalone zaden check sie nie zaswiecil jak bede mial czas to

> jeszcze zrobie testa i odepne instalacje gazowa..podepne

> wszystko tak jakby bylo auto bez gazu i zobacze jak sie silnik

> bedzie zachowywal ..a jak juz to nie pomoze to jade do

> gazownikow niech sie mecza

jak to po odpięciu? całkiem po odłaczeniu jej od czegokolwiek shocked.gif? jak mogla oscylowac po odpięciu. Coś masz tam poknocone.

Napisano
  • Autor

Znaczy sie zostawilem ja w silniku tylko odpialem kabelek od elektryki .. i tak sobie mierzac tak mi wyszlo .. ale sonda oscylowala to chyba dobrze zlosnik.gif

Napisano

> Znaczy sie zostawilem ja w silniku tylko odpialem kabelek od

> elektryki .. i tak sobie mierzac tak mi wyszlo .. ale sonda

> oscylowala to chyba dobrze

shocked.gif co ty odpiąłeś? niemożliwe! jesteś pewien że odpiąłeś sondę tak że kabelek od niej nie był do niczego podłączony i mierzyłeś na nim tzn od strony sondy? ?

Napisano
  • Autor

odpialem i znaczy bylo tak ze .. napiecie na sondzie zeszlo do 0,2 i samochodzik zrobil sobie przegazowke i wskoczylo na 0,8 pozniej samochodzik pochodzil sobie ze 2 minutki i wskazania na sondzie byly caly czas na 0,2 samochodzik sie dlawil nie robil juz przegazowki ..czuc bylo spaliny.. wtedy przerwalem testa zlosnik.gif na zimnym robil przegazowke i bylo w miare spoko a na troszke cieplejszym juz padl frown.gif

Napisano

> odpialem i znaczy bylo tak ze .. napiecie na sondzie zeszlo do 0,2 i

> samochodzik zrobil sobie przegazowke i wskoczylo na 0,8 pozniej

> samochodzik pochodzil sobie ze 2 minutki i wskazania na sondzie

> byly caly czas na 0,2 samochodzik sie dlawil nie robil juz

> przegazowki ..czuc bylo spaliny.. wtedy przerwalem testa na

> zimnym robil przegazowke i bylo w miare spoko a na troszke

> cieplejszym juz padl

No więc nie było żadnych oscylacji bo jak odpiałeś sondę to nie mogło być. Bo według czego miał komputer ustawiać mieszankę. Mozliwe że masz uszkodzone wejście kompa albo cos źle podłączone.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.