Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kwestaia rezerwy...

Featured Replies

Napisano

Witam ponownie wszystkich wink.gif

Zapytanie mam w sumie to tych osób , które jeżdżą Bravo lub Brava z silnikiem 1.4 12V 80KM. ( ja posiadam bravo 1.4 12V 80KM rocznik '96). A mianowicie ile pala Wasze bryki w mieście i ile można przejechać gdy zaświeci się rezerwa.

Wlałem truchu paliwa, pojeżdziłem, a tu nagle zaświeciła się pomarańczowa lampka icon_eek.gif chodź strzałka wskazująca jeszcze ma troche "miejsca" nim opadnie całkiem na dół. Słyszałem że w tych samochodach rezerwa zaświeca się stosunkowo szybko. Czy to prawda że w baku może być około 7 litrów paliwa a bryczka pokazuje że jest głodna? smile.gif Czy ktoś miał podobny problem ? hmm.gif

Pozdrawiam...

Napisano

> Witam ponownie wszystkich

> Zapytanie mam w sumie to tych osób , które jeżdżą Bravo lub Brava z

> silnikiem 1.4 12V 80KM. ( ja posiadam bravo 1.4 12V 80KM rocznik

> '96). A mianowicie ile pala Wasze bryki w mieście i ile można

> przejechać gdy zaświeci się rezerwa.

> Wlałem truchu paliwa, pojeżdziłem, a tu nagle zaświeciła się

> pomarańczowa lampka chodź strzałka wskazująca jeszcze ma

> troche "miejsca" nim opadnie całkiem na dół. Słyszałem że w tych

> samochodach rezerwa zaświeca się stosunkowo szybko. Czy to

> prawda że w baku może być około 7 litrów paliwa a bryczka

> pokazuje że jest głodna? Czy ktoś miał podobny problem ?

> Pozdrawiam...

no moze byc ze 7 litrow i rezerwa...

ciagle jazda "na kropelce" powoduje nadmierne nagrzewanie pompy paliwa co moze doprowadzic do jej uszkodzenia

ale wiem ze neiktozry jezdz an kropelce cale zycie i nic a inny pojezdza 2 razy i zminiaja pompe.. nie ma zasady w sumie rotfl.gif

Napisano

> pokazuje że jest głodna? Czy ktoś miał podobny problem ?

> Pozdrawiam...

Problem? Gdzie tu problem? Po to chyba rezerwę wymyślili, by wskazywała że jest jeszcze parę litrów w baku. Jak Ci to przeszkadza to wyjmij żarówkę zeby.GIF U mnie się spaliła i mam spokój. Wewnątrz w wskaźniku jest potenciometr. Możliwe że jest do wyregulowania wskaźnika, więc pewnie i rezerwy. Chce Ci się, to się baw. Na pocieszenie powiem Ci, że u mnie jest rezerwa powyżej 10l i tragedii nie widzę.

Napisano

A ja w swoim 1.4 mam chyba cos popsute jak wlewam rowno 25l to wskazowka pokazuje o jedna kreske mniej niz polowa.. hmm to znaczy ze jak zaswieci sie rezerwa to tak jakbym jeszcze kreske jedna mial 270751858-jezyk.gif Dlatego czasem 5 dni na rezerwie smigam 270751858-jezyk.gif

Napisano

> A ja w swoim 1.4 mam chyba cos popsute jak wlewam rowno 25l to

> wskazowka pokazuje o jedna kreske mniej niz polowa.. hmm to

> znaczy ze jak zaswieci sie rezerwa to tak jakbym jeszcze kreske

> jedna mial Dlatego czasem 5 dni na rezerwie smigam

eee spoko, ja dziś wlałem 33 litry i weszło 1,5 kreski nad połowę (a miałem jeszcze z 5 litrów w baku). Także kreska - połowa, wcale nie oznacza połowy baku.

A jeśli chodzi o rezerwę to u mnie zaczyna się zapalać dwie kreski nad E, a wtedy mam jeszcze z 15 litrów wachy w baku biglaugh.gif Spokojnie mozna 200 km zrobić w trasie cfaniak.gif

Pali się non stop jak jest jakieś 10 l. w baku.

Także dobrze jest włączać liczniczek km wraz z tankowaniem, pamiętać ile jeszcze można przejechać i bez obaw śmigać na rezerwie (no chyba że ktoś się boi o pompę hehe.gif).

Tylko raz sięgnąłem dna zakrecony.gif w baku rotfl.gif (na szczęście na górce, wturlałem się na stację brawo.gif).

Spalanie w mieście, ciągle ciężko mi policzyć, bo nigdy nie tankuję do pełna na miasto a ta rezerwa kłamie. Jednak wychodzi ok 8-9 litrów, nie ma się co oszukiwać frown.gif

W trasie spalił najmniej 6,5 l na sto (trasa ponad 500 km, normalna jazda 90 -120).Przy nieco ostrzejszej w trasie łyknął 7,25.

Napisano

Ja dzisiaj mialem zonka - rano zasiadam, odpalam.. a on chodzi na 500 obr i sie telepie caly.. az zgasl.. hmm.. kilka razy probowalem znowu - sekunde smigal i gasl :/ No to ja 5l baniak po plynie do spryskiwaczy i dawaj na stacje piechotka (15min drogi w jedna strone) zatankowalem "zbiorniczek", po powrocie wynalazlem jakas butelke ktora ucialem w pol, jakims patykiem odgialem to zabezpieczenie we wlewie i poszedl za 1 razem jak zapalilem smile.gif

Gorzej co z tego wynika - wlalem DOKLADNIE 25l. Przejechalem dokladnie 204km na tym. To oznacza ze ktos mi solidnie stuningowal fure i nie zauwazylem albo cos mam popsute i mi zre tyle paliwa :/

Ciezkie zycie Bravofana slinka.gif

Napisano

> Gorzej co z tego wynika - wlalem DOKLADNIE 25l. Przejechalem

> dokladnie 204km na tym. To oznacza ze ktos mi solidnie

> stuningowal fure i nie zauwazylem albo cos mam popsute i mi zre

> tyle paliwa :/

Ciężka noga but.gif?

Napisano

Witam

Dolacze do rozmowy smile.gif

W moim 96 bravo sx 1,4 ngdy nie widzialem zapalonej kontrolki rezerwy smile.gif dojezdzam az wskaznik jest w pozycji "E" i tankuje bo .. nie wiem co tak naprawde to oznacza. Czy "E" mam traktowac jako 0 w baku czy jako minimum =. Chodzi o to czy jest tam cos paliwa jeszcze gdy wskazowka znajduje sie w tej pozycji :-). Nie chce ryzykowac pieszej wycieczki na stacje benzynowa i nie wiem czy dziala kontrolka rezerwy. Co o tym myslicie, w chwili obecnej jestem jesdna kreska nad "E" jezdzic dalej i czekac ? zeby.GIF

Pozdrawiam

Napisano

> Witam

> Dolacze do rozmowy

> W moim 96 bravo sx 1,4 ngdy nie widzialem zapalonej kontrolki rezerwy

> dojezdzam az wskaznik jest w pozycji "E" i tankuje bo .. nie

> wiem co tak naprawde to oznacza. Czy "E" mam traktowac jako 0 w

> baku czy jako minimum =. Chodzi o to czy jest tam cos paliwa

> jeszcze gdy wskazowka znajduje sie w tej pozycji :-). Nie chce

> ryzykowac pieszej wycieczki na stacje benzynowa i nie wiem czy

> dziala kontrolka rezerwy. Co o tym myslicie, w chwili obecnej

> jestem jesdna kreska nad "E" jezdzic dalej i czekac ?

> Pozdrawiam

ni jak jest nas E ot mozesz jezdzic! moze masz kontrolke przepalona!

Napisano

> ni jak jest nas E ot mozesz jezdzic! moze masz kontrolke przepalona!

Byc moze, wlasnie chce to sprawdzic metoda proby smile.gif, a ile przy wskazaniu na E moze byc mniej wiecej litrow jeszcze w baku

Napisano

> Ciężka noga ?

Wlasnie nie bardzo.. po ostatnim mandacie jezdze sobie bardzo powoli i delikatnie przyspieszam.. nie wiem skad taki wynik :/

Napisano

> Byc moze, wlasnie chce to sprawdzic metoda proby , a ile przy

> wskazaniu na E moze byc mniej wiecej litrow jeszcze w baku

Tego nikt nie wie hehe.gif u mnie, jak pisałem, 2 kreski nad E to jeszcze ok. 15 litrów palacz.gif

Napisano

> Wlasnie nie bardzo.. po ostatnim mandacie jezdze sobie bardzo powoli

> i delikatnie przyspieszam.. nie wiem skad taki wynik :/

Rób tak jak ja, a będziesz znał dokładnie spalanie swojej bryki.

Zrób sobie plik w excelu i notuj przebiegi, litry zatankowane, nazwę stacji i z tego obliczaj spalanie. Zawsze zalewaj do pełna i resetuj licznik. Jak szkoda Ci na raz wlewać cały bak za 200zł to po prostu jeździj do połowy zbiornika i po kłopocie wink.gif Ja zawsze dolewam do pełna i resetuje. Na stacje jade po przejechaniu około 400-450km i tankuje za jakieś 120-150zł Dzięki temu wiem, ile tak na prawde mi pali na której stacji. Raz sie naciołem na Auchana, to spalił mi ponad 8,5, a z BP spala 7,5l +/- 0.2. Wyszło mi, że te pozorne oszczędności pare groszy na litrze w oszonie kosztowały mnie ponad 6zł na 100km :/ Takiej to oszczędności się dorobiłem :/ Teraz tankuje na BP i mam spokój. Jeszcze tylko jakieś 200l zatankuje i dostane HotDoga na koszt firmy! rotfl.gif

Jeszcze jedno. Sprawdz sobie czy Ci ktoś benzyny nie spuszcza :/ U mnie jest przewód od baku na wierzchu, bo nie mam ochraniaczy na błotniki. Spuścić benzyne to dziecinnie proste, bratu tak z CC pod blokiem spuścili. Jak pojechał na CPN, to pół paliwa wylał na ziemie przez dziure po wężu, dopiero się zorjentował.

Napisano

To ja mam ciężką nogę na maxa.. moja 16 16v pali mi w mieście 10.. Fakt ze jak temperatura jest na 90 to wciskam śmiało.. Ale to cała frajda kiedy wciska w fotel;)

Napisano

Nie pamietam juz kiedy mialem to auto zatankowane do pelna wink.gif Nie mam tyle $.. nigdy wink.gif

Napisano

> Nie pamietam juz kiedy mialem to auto zatankowane do pelna Nie mam tyle $.. nigdy

Przepis podaje SRB:

Jak szkoda Ci na raz wlewać cały bak za 200zł to po prostu jeździj do połowy zbiornika i po kłopocie .

Do tego potrzeba trochę samodyscypliny smirk.gif ale sposób jest dobry.

Ja robię podobnie, ale dlatego, że mam LPG - odkąd zapłaciłem za wymianę zatartej pompy paliwa (chodziła na sucho) to mam zawsze przynajmniej pół baku benzyny. A tankowanie połowy baku nie boli tak jak zatankowanie całego.

Napisano
  • Autor

> Ja dzisiaj mialem zonka - rano zasiadam, odpalam.. a on chodzi na 500

> obr i sie telepie caly.. az zgasl.. hmm.. kilka razy probowalem

> znowu - sekunde smigal i gasl :/ No to ja 5l baniak po plynie do

> spryskiwaczy i dawaj na stacje piechotka (15min drogi w jedna

> strone) zatankowalem "zbiorniczek", po powrocie wynalazlem jakas

> butelke ktora ucialem w pol, jakims patykiem odgialem to

> zabezpieczenie we wlewie i poszedl za 1 razem jak zapalilem

> Gorzej co z tego wynika - wlalem DOKLADNIE 25l. Przejechalem

> dokladnie 204km na tym. To oznacza ze ktos mi solidnie

> stuningowal fure i nie zauwazylem albo cos mam popsute i mi zre

> tyle paliwa :/

> Ciezkie zycie Bravofana

Witam

U mnie sprawa wygląda nastepująco; Gdy kupiłem bryke bak był pusty, tak że nawet auto nie chiciało odpalić. wlałem 30 litrów przejechałem 125 km (jazda po mieście ) i wczoraj zaświeciła mi się rezerwa. Jestem w szoku i załamce Auto z rocznika ,96 1.4 12V nie jest w złym stanie a jednak cos jest nie tak frown.gif

yikes.gif Owszem wskazówka jest kilka kresek nad E ale to i tak potwornie dużo

szkoda(

Napisano

> Przepis podaje SRB:

> Jak szkoda Ci na raz wlewać cały bak za 200zł to po prostu jeździj do

> połowy zbiornika i po kłopocie .

> Do tego potrzeba trochę samodyscypliny ale sposób jest dobry.

> Ja robię podobnie, ale dlatego, że mam LPG - odkąd zapłaciłem za

> wymianę zatartej pompy paliwa (chodziła na sucho) to mam zawsze

> przynajmniej pół baku benzyny. A tankowanie połowy baku nie boli

> tak jak zatankowanie całego.

Może faktycznie mam nawyk resetowania i tankowania do pełna przez LPG w byłym poldku, ale to przynajmniej nie pozwala komuś robić mnie w trąbe pozornymi oszczędnościami o pare groszy.

Napisano

> To ja mam ciężką nogę na maxa.. moja 16 16v pali mi w mieście 10..

> Fakt ze jak temperatura jest na 90 to wciskam śmiało.. Ale to

> cała frajda kiedy wciska w fotel;)

Wiesz, porównywanie spalania "w mieście" trochę nie ma sensu. Ja do pracy mam prawie prostą drogę z dwoma światłami, a z pracy 0 świateł, więc spalanie jest zupełnie inne, a też przejeżdzam całe miasto. W Warszawie pewnie i 10 by wypalił.

Napisano

> Witam

> U mnie sprawa wygląda nastepująco; Gdy kupiłem bryke bak był pusty,

> tak że nawet auto nie chiciało odpalić. wlałem 30 litrów

> przejechałem 125 km (jazda po mieście ) i wczoraj zaświeciła mi

> się rezerwa. Jestem w szoku i załamce Auto z rocznika ,96 1.4

> 12V nie jest w złym stanie a jednak cos jest nie tak

> Owszem wskazówka jest kilka kresek nad E ale to i tak potwornie

> dużo

> szkoda(

Zatankuj na full w dobrej stacji i przejedz 100-200km. Zatankuj ponownie i sprawdź faktyczne spalanie. Wskaźnik nie jest liniowy. Pierwsza połowa idzie bardzo powoli, a przyśpiesza po połowie wskaźnika. Druga przyczyną może być grzebanie przy liczniku, przy wymianie tarcz np. na białe. Źle założona wskazówka będzie pokazywać wartości z kosmosu. Zanim wydasz parę zeta na mechanika lepiej zrób tak jak mówie, spalanie powinieneś mieć podobne do mojego.

Napisano
  • Autor

> Zatankuj na full w dobrej stacji i przejedz 100-200km. Zatankuj

> ponownie i sprawdź faktyczne spalanie. Wskaźnik nie jest

> liniowy. Pierwsza połowa idzie bardzo powoli, a przyśpiesza po

> połowie wskaźnika. Druga przyczyną może być grzebanie przy

> liczniku, przy wymianie tarcz np. na białe. Źle założona

> wskazówka będzie pokazywać wartości z kosmosu. Zanim wydasz parę

> zeta na mechanika lepiej zrób tak jak mówie, spalanie powinieneś

> mieć podobne do mojego.

Witam

Dzięki za informacje. A owszem zrobię tak jak Radziłeś, choć nie ukrywam że dopiero za kilka dni bo wtdy będe miał powymieniane filtry paliwa powietrza oleju pasek rozrządu i olej. Zmienie bo jestem jego nowym właścicielem i chce takie rzeczy na poczatku porobić. Choć myśle że akurat te części mogą nie mieć wiele w spólnego z takim spalaniem

Pozdrawiam

Napisano

Wskaźnik nie jest

> liniowy. Pierwsza połowa idzie bardzo powoli, a przyśpiesza po

> połowie wskaźnika.

O to fakt, ale tak jak pisałem połowa wskaźnika to ponad połowa baku. Od połowy wskaźnik szybko opada, przy dwóch kreskach zapala się rezerwa a w baku jest jeszcze spokojnie 15 litrów (albo lepiej). Dziwne to alien.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.