Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Badanie amortyzatorów na stacji diagnostycznej

Featured Replies

Napisano

Znalazłem taką ciekawostke, mnie zainteresowało to może i kogoś z was też zainteresuje. Dotyczy to metody badania amortyzatorów podczas przeglądów:

"Badanie amortyzatorów metodą Eusama jest tą właśnie metodą, która jest wykorzystywana najczęściej w Stacji Kontroli Pojazdów. Kryterium decydującym o sprawności amortyzatora jest w tej metodzie wskaźnik EUSAMA (WE) określony następującą zależnością:

we.jpg

Statyczny nacisk opony na podłoże jest to nacisk jaki wywiera opona na płytę najazdową przed rozpoczęciem badania. Minimalny nacisk dynamiczny na podłoże mierzony jest w trakcie badania. Im jest on mniejszy tym koło gorzej przylega do jezdni w warunkach rzeczywistej eksploatacji.

Wymuszenie w tej metodzie ma częstotliwość początkową 25 Hz i skok 6 mm. Urządzenie pomiarowe podaje wyliczoną już wartość wskaźnika Eusama w [%]. I tak gdy wynosi on:

0 - 20% - mamy niedostateczną skuteczność tłumienia. Amortyzator do wymiany.

21 - 40% - mamy średnią skuteczność tłumienia

41 - 60% - mamy dobrą skuteczność tłumienia

powyżej 60% - mamy bardzo dobrą skuteczność tłumienia.

Wartość wskaźnika nigdy nie osiąga wartości zbliżonych do 100% gdyż oznaczało by to zamocowanie w pojeździe elementu sztywnego zamiast amortyzatora. W praktyce wartości zbliżone do 80% oznaczają amortyzatory nowe. Warto w tym miejscu zaznaczyć, że występują tutaj wyjątki, np. amortyzatory tylnej osi nowego Daewoo Matiz mają WE = ok. 30%. Czyżby oznaczało to, że fabrycznie nowe elementy zawieszenia nie spełniają wymagań i nadają się już praktycznie do wymiany? Nic bardziej mylnego. We wszystkich małych samochodach osobowych z przednim napędem wynik będzie podobny. Dlatego wymienione wyżej kryteria są obniżane w stosunku do tylnej osi tych pojazdów. Różnica pomiędzy wskaźnikami Eusama dla prawego i lewego koła tej samej osi nie może przekraczać 20%."

Napisano

Od zawsze (tzn od pierwszego badania jeszcze w espero biglaugh.gif) twierdziłem, że badanie amorków na "ścieżce" jest o kant d... potłuc. no.gif

Espero "kładł się" przy hamowaniu (skutecznie wydłużając drogę hamowania no.gif), bujał na zakrętach, a przegląd przeszedł bez najmniejszych problemów - nie pamiętam już procentów, ale było dobrze.

Podobna historia z astrą - amorki do wymiany (wymieniłem juz po przeglądzie), a na stacji o.k.

I przykład bieżący - w ave też mam amorki do wymiany (lewy przód jest np. wilgotny, czyli "puszcza"). Na poczatku miesiąca przegląd rejestracyjny i..... Wszystko o.k.! Sprawności ponad 66% każdy amorek! screwy.gif

Także ja bym z dystansem podchodził do badań amortyzatorów.

Pozdr P.

Napisano

> Także ja bym z dystansem podchodził do badań amortyzatorów.

> Pozdr P.

Ja rowniez. Z przodu mam 73-75%% i co mam uwierzyc ze wg. podanej wyzej rozpiski mam prawie nowe amortyzaotry? po 6latach i przejechaniu okolo 130kkm po polskich drogach? A ile pamietam zaliczonych dziur ze myslalem ze kola bede szukal? podobnie zreszta jak kazdy z nas kto nie jedzi autem tylko w niedziele do kosciola.

pzdr.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.