Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Duże spalanie LANOSa benzyny przy instalacji LPG

Featured Replies

Napisano

Zwracam się do wszystkich z problemem. Ostatnio zauważyłem dziwne zjawisko w moim Lanosie (1.5 SOHC 8V 1998r). Otóż zatankowałem pewnego dnia PB95 za 50 zł (weszło mi 13,5 litra) wskaźnik poziomu paliwa w tym momencie był bez mała na czerwonej kresce (dokładny opis na załączonym zdjęciu) oraz zatankowałem do pełna LPG (weszło mi 30,5 litra). W chwili obecnej zrobiłem już 410,9 km i wskaźnik poziomu paliwa powrócił bez mała do poziomu z dnia kiedy tankowałem te 13,5 litra benzyny. Najciekawsze jest to, że z tych przejechanych 410,9 km na benzynie zrobiłem dokładnie 39 km (prowadzę codziennie zapis ile przejechałem na PB żeby sprawdzić ile mi spala gazu - miałem wymieniany reduktor) i to wskazuje, że mój Lanos pali bez mała 10 l na 39 km - czyli 25 litrów na 100 km !!!!!!! Te 39 km zrobiłem w ten sposób: zawsza jak odpalę samochód w pozycji benzyna/gaz jadę 2/3 km i przełączam się wtedy na gaz. Słyszałem opinie, że te 2/3 km auto jedzie na ssaniu i wtedy to spalanie jest w normie !!!! Ale jak może być w normie przecież to nie czołg, żeby tyle palił a tym bardziej że auto mam od roku i w poprzednią zimę nie miałem takiego problemu !!!!!!

Czytałem, że przyczyną może być też awaria elektrozaworu.

Byłem u instalatora LPG i elektrozawór w porządku. Od strony inst. LPG wykluczył usterkę. Zasugerował awarię sondy lambda lub czujnika temperatury. Udałem się do ASO i tam go podpięli pod komputer i okazało się, że nie pokazuje żadnych błędów i sonda lambda jest sprana, pracuje prawidłowo. Więc pozostaje czujnik temp. tylko, że tego nie mogli sprawdzić bo tej kontroli dokonuje się na zimnym silniku. Więc musiałbym auto odstawić na noc a na razie nie mogę tego zrobić. Jednak w ASO powiedzieli, że gdyby to był czujnik temp. to miałbym problemy z rannym odpalaniem auta a takiego problemu nie mam, pali od pierwszego zakręcenia !!!

A może auto podczas jazdy na lpg równocześnie spala benzynę - czy to możliwe i jak to można sprawdzić ????

Moja instalacja nie jest firmowa (reduktor po wymianie Tomasetto bez komputera - posiada złotą śrubę regulacyjną na wężu przy krokowym i jakąś atrapę emulatora sondy lambda). Spalanie na LPG wychodzi 8.5 l/100km natomiast spalanie benzyny jest okropnie duże.

Co się mogło stać ?????? Czy może pływak (czujnik poziomu paliwa) się uszkodził ????? A może to coś innego się zepsuło ???

Bardzo proszę Was o pomoc. Może ktoś miał już taki problem a może coś słyszał u kogoś podobny przypadek.

Za każdą odpowiedź z góry bardzo dziękuję.

Napisano

witam

zużycie paliwa o którym piszesz nie wydaje mi się niemożliwe, bo prawdą jest, że zimny silnik pracuje na wzbogaconej mieszance. Gdybyś chciał sprawdzić ile w rzeczywistości zużywa paliwa to trzeba zatankować na full (tylko bez przelewania bo uszkodzisz pochłaniacz oparów paliwa) i przejechać ok 200 km i ponownie zatankować, wtedy poznasz prawdę. Nie sądzę aby podczas jazdy na gazie silnik podbierał paliwo bo byłyby problemy z jego pracą ze względu na zbyt bogatą mieszankę. A może warto zastanowić się czy termostat prawidłowo pracuje i czy silnik nie nagrzewa się zbyt wolno co mogłoby powodować takie nadmierne zużycie paliwa.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.