Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Gaznik, zasilanie paliwem, falszywe powietrze -CC700 pomocy

Featured Replies

Napisano

Witajcie, jakis czas temu opisalem swoj problem, teraz mam inny obraz na sytacje, a wiec. Auta nie chce zapalic, czasem zapali ale zaraz gasnie, ew. bardzo nierowno pracuje. Dopiero gdy reka zatkam gorna pokrywe gaznika reka wtedy zapala bez problemu i ma wlasciwe, stabilne obroty. Sprawdzilem waz od serwa, serwo i reszte przewodow od podcisnienia - sa ok. Gdzie dalej szukac? Ogladajac gaznik natknolem sie na taki silownik podcisnieniony od klapek /ten mniejszy silownik/ ktory w/g mnie ma w swojej membranie dziure, tzn gdy ustami zasysam powietrze nic sie z nim nie dzieje, w/g mnie powinien sie krociec chowac. Czy jest mozliwe ze wlasnie przez niego zasysane jest falszywe powietrze i wlasnie takie objawy? Moze ktos mial to samo juz kiedys. Podzielcie sie spostrzezeniami, gdzie jeszcze szukac przyczyn.

Napisano

witam. jeżeli mówisz o tym pojedyńczym siłowniku który jest po prawej stronie to on nie ma nic do gadania przy odpalaniu zimnego silnika, nawet gdyby był całkowicie dziurawy bo podciśnienie dochodzi do niego dopiero po przekroczeniu przez silnik temp 55st chyba że masz uszkodzony zawór dwudrożny (taka wieżyczka). Jeżeli natomiast mówisz o siłowniku zewnętrznym po lewej stronie gaźnika to jak bedziesz zasysał przez niego powietrze to on nie bedzie działął do czasu kiedy pierwszy (ten bardziej po prawej z ich dwujki) nie zostanie zassany. A może poprostu nie zamyka ci się klapka ssania ?? zdejmij pokrywę gaźnika (chwyt powietrza) zaciągnij ssanie, wciśnij pedał gazu i sprawdz czy zamyka ci się całkowicie gardziel gaźniak...

Napisano
  • Autor

> witam. jeżeli mówisz o tym pojedyńczym siłowniku który jest po prawej

> stronie to on nie ma nic do gadania przy odpalaniu zimnego

> silnika, nawet gdyby był całkowicie dziurawy bo podciśnienie

> dochodzi do niego dopiero po przekroczeniu przez silnik temp

> 55st chyba że masz uszkodzony zawór dwudrożny (taka wieżyczka).

> Jeżeli natomiast mówisz o siłowniku zewnętrznym po lewej stronie

> gaźnika to jak bedziesz zasysał przez niego powietrze to on nie

> bedzie działął do czasu kiedy pierwszy (ten bardziej po prawej z

> ich dwujki) nie zostanie zassany. A może poprostu nie zamyka ci

> się klapka ssania ?? zdejmij pokrywę gaźnika (chwyt powietrza)

> zaciągnij ssanie, wciśnij pedał gazu i sprawdz czy zamyka ci się

> całkowicie gardziel gaźniak...

Zaczne od tego ze mam gaznik FOS. Chodzilo mi o to ze mam uszkodzony silownik opisany w instrukcji jako silownik podcisnieniowy wylaczania przepustnic rozruchowych.

Gdzie znajde zawor dwudrozny o ktorym wspominasz, nie umiem go nigdzie zlokalizowac? Tak klapki od ssania dzialaja poprawnie, gaznik mam wyjety z auta. Nadmienie ze auto nie chodzi ani na ssaniu ani na biegu jalowym, dopiero jak reka zatkam gorna czesc gaznika wtedy chodzi poprawnie. Serwo, przewody gumowe szczelne.

Napisano

Kolega opisał aisana a ty mówisz że masz fosa. Ale zatykasz wlot powietrza do gaźnika czy co???? najlepiej jakieś foto albo schemacik też mam fosa może uda się wspólnymi siłami rozwiązać problem. Objawy takie jak by dawał zabyt ubogą mieszanke w paliwo, zatykasz wlot powietrza i mieszanka jest już całkiem inna. Więc może wystarczy wyregullować skład mieszanki.

Napisano

Na 100% chodzi o ciegno zamykajace przepustnice w gornej czesci gaznika te od sania. Zamykaja doplyw powietrza z tad poprawna praca silnika po zatkaniu dolotu reka. Latwe do zdiagnozowania, po wlaczeniu sania "klapki" nie zamykaja sie, mozna nimi poruszac za pomoca palca, widoczne zaraz po zdjeciu plastykowego dolotu do gaznika. Pamietam ze pekal plastyk na ciegnie idacym do nich, koszt pare zlotych.

Napisano

> Na 100% chodzi o ciegno zamykajace przepustnice w gornej czesci

> gaznika te od sania. Zamykaja doplyw powietrza z tad poprawna

> praca silnika po zatkaniu dolotu reka. Latwe do zdiagnozowania,

> po wlaczeniu sania "klapki" nie zamykaja sie, mozna nimi

> poruszac za pomoca palca, widoczne zaraz po zdjeciu plastykowego

> dolotu do gaznika. Pamietam ze pekal plastyk na ciegnie idacym

> do nich, koszt pare zlotych.

dokladnie zgadzam sie sprawdz czy na wciagnietym ssaniu klapiki sa zamkniete jezeli nie to zaczy ze albo linka od sania sie wychaczyla lub ciegno sie poprosu uwalo. FOSy maja te ciegienka zakonczone plastikami i one maja tendencje to zrywaia sie. niby maly bajer a w sklepie zaplacilem 19pln.

Napisano
  • Autor

> Na 100% chodzi o ciegno zamykajace przepustnice w gornej czesci

> gaznika te od sania. Zamykaja doplyw powietrza z tad poprawna

> praca silnika po zatkaniu dolotu reka. Latwe do zdiagnozowania,

> po wlaczeniu sania "klapki" nie zamykaja sie, mozna nimi

> poruszac za pomoca palca, widoczne zaraz po zdjeciu plastykowego

> dolotu do gaznika. Pamietam ze pekal plastyk na ciegnie idacym

> do nich, koszt pare zlotych.

otoz to nie jest to, klapki zamykaja sie, ten plastik jest caly. sam juz nie wiem gdzie szukac przyczyny...

Napisano

> otoz to nie jest to, klapki zamykaja sie, ten plastik jest caly. sam

> juz nie wiem gdzie szukac przyczyny...

Mozliwe ze cos jest nie tak z poziomem paliwa? ktoras z dysz zapchana, moze plywak? na odleglosc w tej sytuacji trudno cos doradzic...

confused.gif

A przyczyny w tej sytuacji proponuje poszukac u dobrego mechanika... dobrze wykonana diagnoza i regukacja na wieki ok.gif

Mozliwosci moze byc zbyt wiele... npa skrzywiona podstawa gaznika przez nierownomierne dokrecenie... temat rzeka...

Powodzenia ok.gif

Napisano

> Witajcie, jakis czas temu opisalem swoj problem, teraz mam inny obraz

> na sytacje, a wiec. Auta nie chce zapalic, czasem zapali ale

> zaraz gasnie, ew. bardzo nierowno pracuje. Dopiero gdy reka

> zatkam gorna pokrywe gaznika reka wtedy zapala bez problemu i ma

> wlasciwe, stabilne obroty. Sprawdzilem waz od serwa, serwo i

> reszte przewodow od podcisnienia - sa ok. Gdzie dalej szukac?

> Ogladajac gaznik natknolem sie na taki silownik podcisnieniony

> od klapek /ten mniejszy silownik/ ktory w/g mnie ma w swojej

> membranie dziure, tzn gdy ustami zasysam powietrze nic sie z nim

> nie dzieje, w/g mnie powinien sie krociec chowac. Czy jest

> mozliwe ze wlasnie przez niego zasysane jest falszywe powietrze

> i wlasnie takie objawy? Moze ktos mial to samo juz kiedys.

> Podzielcie sie spostrzezeniami, gdzie jeszcze szukac przyczyn.

Cześć, u mnie ten pęknięty siłownik też stwarzał podobne problemy. Jeśli membrana jest pęknięta to na 100% gaźnik łapie lewe powietrze. Należy usunąć tą usterkę w pierwszej kolejności. Odkręć ten siłownik i przytkaj palcem dziurę na gaźniku - kanał powietrzny który wchodzi do tego siłownika i zobaczysz czy coś się poprawi.

Napisano
  • Autor

> Cześć, u mnie ten pęknięty siłownik też stwarzał podobne problemy.

> Jeśli membrana jest pęknięta to na 100% gaźnik łapie lewe

> powietrze. Należy usunąć tą usterkę w pierwszej kolejności.

> Odkręć ten siłownik i przytkaj palcem dziurę na gaźniku - kanał

> powietrzny który wchodzi do tego siłownika i zobaczysz czy coś

> się poprawi.

tak, wymienilem ten silownik na nowy, ale problem nie znikl. jutro ciag dalszy napraw, jak mi sie uda cos wymodzic to napisze... mam wrazenie ze tutaj chodzi o to, ze sa zatkane jakies dysze w gardzielach, bo przeplyw powietrza nie umie zassac paliwa. Wyjme te rurki emulsyjne, poprzednia odkrecilem te dysze ktore sa nad nimi, ale nie wyjalem tych rurek po twardy siedzialy w srodku, swoja droga jak je wyciagnac najlepiej?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.