Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Linka sprzęgła?

Featured Replies

Napisano

witam!

po dlugiej nieobecnosci wracam na forum - niestety z problemem confused.gif

od kilku dni w momencie wciskania sprzegla slychac bylo takie dziwne odglosy w okolicach pedalu sprzegla - na pierwszy rzut ucha to bylo cos tak jakbym mial cos pod butem i chrobotalo to o pedal.

no i na mojego pecha wczoraj wieczorem stalo sie to co podejrzewalem - wracalem do domku i w polowie drogi poszla linka (przynajmniej taka jest najswiezsza diagnoza) - sprzeglo sie wcisnelo i koniec jazdy :/

w zwiazku z tym mam pytanie - czy jest realna szansa wymiany tej linki (o ile to w ogole jest linka confused.gif) w "nie warsztatowych warunkach"? jakie sa koszty takiej linki i czy jest zagrozenie ze przy wymianie mozna kilka innych rzeczy uszkodzic.

aha - planowalem od pewnego czasu wymienic sprzeglo - nie orientuje sie ktos jakie sa obecnie koszty wymiany (czesci + robocizna)?

wielkie dzieki za pomoc.

pozdrawiam.

Napisano

Jesli masz klucze i troche chęci to wymiana linki jest prosta. Za zamiennik płaciłem ostatnio 49 zł. Orginał troche ponad 100.

Napisano

jesteś pewien że to tylko linka?

Linka ok 100-120

wymaiana sprzęgła od 150-300 nawet

samo sprzęgło ok 400-500

Napisano
  • Autor

dzisiaj to dokladnie wszystko obadalem - linka jest peknieta na wysokosci pedalu sprzegla - na tym zagieciu.

wlasnie obdzwanialem po sklepach w poszukiwaniu nowej - ale kapiszon, bo trzeba specjalnie sprowadzac :/

u fiata zaspiewali 114.90 zl icon_eek.gif

w "normalnych" sklepach - ok. 90 zeta (chyba to jest normalna cena - chociarz ja i tak uwazam ze to za duzo jak za kawalek drutu wink.gif)

jutro zamowie i pojutrze bede grzebal - tylko mnie taka wizja naszla - czy w momencie montarzu nowej jest jakis sposob zeby ustawic optymalny jej naciag? czy to na wyczucie robic? confused.gif

jeszcze raz wielkie dzieki za pomoc 20.GIF

@onufry: czy moglbys mi polecic jakiegos dobrego (sprawdzonego i niezbyt drogiego) mechanika w katowicach?

dzieki.

aha - wie ktos skad mozna sciagnac eper'a? mi ten rosyjski link nie dziala :/

pozdrawiam.

Napisano

u starego mechanika wymiana linki (dłuższej) z robocizną cos około 100PLN

Napisano

co do linki to u mnie w miecie kosztuje w sklepie 50 zł w fiacie nie wiem bo tam nie chodze grinser006.gif a co do sprzęgła to w ASO około 700 - 800 zł wszych czyli częsci + robota a samemu dużo taniej. ok.gif

Napisano

> u starego mechanika wymiana linki (dłuższej) z robocizną cos około

> 100PLN

A młodszy bierze mniej?

zlosnik.gif

Napisano

mam pewnego mechanika w bytomiu - narazie jestem zadowolony z jego usług tylko że on prowadzi swój mały warsztacik tak "po kryjomu" smile.gif więc ani faktury ani paragonu nie dostaniesz ale jest ok. Jak się zdecydujesz to napisz priva to skontaktuje się z nim czy wogóle by to zrobił i za ile (facet nie chce rozgłosu) ale z Katowic troszkę daleko jak sobie dajesz radę z jazdą - biegi na hama wrzucasz? Zakład jest w Bytomiu Łagiewnikach niedaleko Krzyżowej z centrum Katowic ok 12-13 km więc luknij na mapkę i się decyduj

Pozdrawiam 30.GIF

Napisano
  • Autor

ehh...ale sie nakombinowalem :/

niby prosta rzecz - ale zeby dostac odpowiednia linke do mojego bravo 1.4 97r. to normalnie sie najezdzilem jak gloopi :/

najdziwniejsze jest to, dostalem najpierw linke niby do mojego modelu - tak nawet na opakowaniu pisalo - ale za cholere nie przypominala starej linki (byla po prostu za krotka) - po wymianie (i czekaniu oczywiscie) dostalem identyczna linke, ale pisalo ze ona jest do bravo/brava 1.8 icon_eek.gif dziwne :/

tak czy siak dzisiaj wymienialem i musze powiedziec ze otwor w grodzi jest normalnie w chyba najbardziej niedostepnym miejscu - prawie sobie lape polamalem zeby tam dotrzec wink.gif

ale juz po wszystkim i jak na razie dziala zlosnik.gif

tylko jeszcze cos czuje ze doregulowac bedzie trzeba - zna ktos jakas uniwersalna metode, coby sprzegla nieswiadomie nie palic?

i jeszcze jedna sprawa - rozmawialem z moim znajomym mechanikiem a propo wahaczy (przod) i stwierdzil ze nie ma potrzeby wymiany calych wahaczy tylko same gumki - hmm... co o tym myslicie? (autko ma juz prawie 100k)

@onufry: juz znalazlem - okazalo sie ze znajomego ojciec ma warsztat zlosnik.gif

ale wielkie dzieki za pomoc 20.GIF

pzdr

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.