Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pływające obroty

Featured Replies

Napisano

Stilo 3dr, 1.6, 2002r - na biegu jałowym obroty skaczą od 500 do 800 obrotów, czasami spadają poniżej 500 i oczywiście autko gaśnie... jakies sugestie, co to może być?

Pozdrawiam

Napisano

> Stilo 3dr, 1.6, 2002r - na biegu jałowym obroty skaczą od 500 do 800

> obrotów, czasami spadają poniżej 500 i oczywiście autko

> gaśnie... jakies sugestie, co to może być?

W kolejności prawdopodobieństwa:

1. Brudna przepustnica

2. Brudny silniczek krokowy

3. Złe świece (powinny być NGK BKR5EZ)

4. Zapchane filtry

5. Zniszczony elastyczny łącznik wydechu

Napisano
  • Autor

Punkt 3 i 4 odpada, podejrzewałem przepustnicę, ale to raczej będzie silniczek krokowy, ponieważ słychać wyraźnie jego buczenie...

Napisano

> Stilo 3dr, 1.6, 2002r - na biegu jałowym obroty skaczą od 500 do 800

> obrotów, czasami spadają poniżej 500 i oczywiście autko

> gaśnie... jakies sugestie, co to może być?

> Pozdrawiam

Właśnie miałem to samo!!.Męczyłem się z tym prawie miesiąc.Nic nie pomagało czyszczenie przepustnicy,pomogła dopiero jej wymiana! - co nie jest niestety tanie.Ale mam nadzieję,że u Ciebie pomoże czyszczenie,albo jest uwalone co innego. niewiem.gif

Napisano

> Punkt 3 i 4 odpada, podejrzewałem przepustnicę, ale to raczej będzie

> silniczek krokowy, ponieważ słychać wyraźnie jego buczenie...

Za co odpowiada silniczek krokowy? Jakie są objawy jego "padania" albo niedomagania no i gdzie się znajduje i czy samemu można się do niego dostać?

Napisano

> Za co odpowiada silniczek krokowy?

to obiegowa nazwa silownika biegu jalowego ktory otwiera i zamyka kanal dolotu silnika. Innymi slowy lement ten reguluje ilosc dostarczanego silnikowi powietrza. Z regoly jest w nim zamontowany potencjomet (lub potencjometry) ktore przekazuja do body komputera dane o aktulanym kacie otwarcia przepustnicy. Zabrudzenie mechanizmu przepustnicy badz uszkodzenie potencjomtra powoduje ze automat regulujacy poziom biegu jalowego rozjezdza sie w swojej logice - przeslona nie reaguje tak szybko albo tak daleko jak powinna. Rozjechanie sie automatyki powoduje zas zjawisko falowania z coraz wieksza amplituda i koncowe gasniecie silnika.

Jakie są objawy jego "padania"

troche faluje, bardziej faluje, obrotu trzymywane sa jako wyzsze nie normalne, gasnie silnik w wyniku falowania lub gasnie jak sie nie przytrzyma obrotow

> albo niedomagania no i gdzie się znajduje i czy samemu można się

> do niego dostać?

dostac sie mozna - jest na przepustnicy, po zdemontowaniu i ponownym monatzu nalezyc przeprowadzic niestety procedure kalibracji wolnych obrotow dostepna jednynie z examinera

Napisano
  • Autor

To może jeszcze kolega pomoże z oszacowaniem kosztów takiej zabawy? Jestem prawie przekonany, że to silniczek krokowy... Jakiś czas temu usłyszałem "buczenie" przypominające pracę silnika wycieraczek, dopiero potem doszło falowanie obrotów.

Napisano

korpus przepustnicy to ok. 1300PLN nowy z ASO, moze lepiej najpierw wyczyscic i zrobic kalibracje examinerem?

Napisano
  • Autor

Sprawa jest nieco skomplikowana - mieszkam w mieście wraz ze 140 tysiącami innych ludzi, wierzcie lub nie - nie ma tu autoryzowanego serwisu Fiata... był, ale splajtował na początku tego roku...

Czy czyszczenie przepustnicy mozna zrobić samemu? Wymieniam lewą H7 w 15 minut, więc może sobie poradzę :-)

Napisano

> korpus przepustnicy to ok. 1300PLN nowy z ASO, moze lepiej najpierw

> wyczyscic i zrobic kalibracje examinerem?

Z mojego doświadczenia wynika, że czyszczenie przepustnicy nie pomaga na długo wrrr.gif Swoją czyściłem jakieś 5kkm temu i wolne obroty znów pływają! angryfire.gif Dodam że korpus był wymieniony na gwarancji przez poprzedniego właściciela (1.6 2002r.) Czy od tego czasu wyszła jakaś pozmianowa wersja? A może ktoś ma skuteczny sposób na wyeliminowanie tej przypadłości? niewiem.gif Czyżby kolejne TTTM?? sciana.gif

Napisano

czyszczenie to jeszcze mozna ale jak odepniesz kabelki to juz moze byc tylko examiner pomocny... trzeba zdjac przewody powietrza i metalowa czesc przepustnicy oczyscic, jakis spray do dolotow moze pomoc... zapewne calosc jest zapaprana olejem z odmy... czysc ile dasz rade

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.