Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nie chce przekroczyc 3000 RPM

Featured Replies

Napisano

Witam, wczoraj zatankowalem jak zwykle na statoilu do pelna. Nie odjechalem stamtad bo padl mi akumulator. Tak wiec mam pelny bak gazu ze statoila i zresetowany komputer.

A teraz:

Samochod na LPG nie chce przekroczyc 3tys obr. potrafi sie rozpedzic i do 100km/h (zmiana biegu na wyzszy przy ~2700RPM), ale na luzie pedal na maxa a wskazowka dochodzi ledwo do 3000 i nie idzie dalej... Nie wiem czy moja instalacja ma pamiec - czy mozliwe zeby domyslne ustawienia gazu byly az tak kiepskie?

Nie wiem czy tpo ma zwiazek ale wczesniej (przed resetem)pracowal nierowno pod maxymalnym obciazeniem-wyczuwalne byly minimalne spadki. Trudno to opisac, cos jakby szarpanie (mniejsze i wieksze przyspieszenie). 2-3razy na sekunde czulo sie zmiane na poziomie 10-15KM. I raz zdazylo mi sie ze na 2sekundy przestal ciagnac przy 5000RPM.

Czy wiecie co to moze byc? Prosze o sugestie, z gory dziekuje.

Jezdze na 98statoil/LPGstatoil.

Napisano

> Samochod na LPG nie chce przekroczyc 3tys obr.

A jak jest na benzynie?

Może to kable WN, może jedna z cewek ...

Napisano
  • Autor

Na benzynie rakieta, zadnych objawow. Dziwi mnie tylko ze to tak nagle, wczesniej bylo to co opisywalem ale to bylo wyczuwalne tylko przy katowaniu na maxa. Terasz ruszyc pod gorke nie moge. A moj gazownik pojechal po autka za granice :/

Dam znac co to jak sie problem rozwiaze. Pozdro.

Napisano

> Na benzynie rakieta, zadnych objawow.

Może filterek gazu całkiem zapchany, może elektrozawór przytkany - ten przy reduktorze.

Tylko zagaduję.

Napisano

a jaki to sterownik LPG? W wiekszości(chyba wszystkich) odłączenie zasilania nie powoduje zresetowania ustawień bo trzymane są w pamięci nieulotnej.

Napisano

> Witam, wczoraj zatankowalem jak zwykle na statoilu do pelna. Nie

> odjechalem stamtad bo padl mi akumulator. Tak wiec mam pelny bak

> gazu ze statoila i zresetowany komputer.

> A teraz:

> Samochod na LPG nie chce przekroczyc 3tys obr. potrafi sie rozpedzic

> i do 100km/h (zmiana biegu na wyzszy przy ~2700RPM), ale na

> luzie pedal na maxa a wskazowka dochodzi ledwo do 3000 i nie

> idzie dalej... Nie wiem czy moja instalacja ma pamiec - czy

> mozliwe zeby domyslne ustawienia gazu byly az tak kiepskie?

> Nie wiem czy tpo ma zwiazek ale wczesniej (przed resetem)pracowal

> nierowno pod maxymalnym obciazeniem-wyczuwalne byly minimalne

> spadki. Trudno to opisac, cos jakby szarpanie (mniejsze i

> wieksze przyspieszenie). 2-3razy na sekunde czulo sie zmiane na

> poziomie 10-15KM. I raz zdazylo mi sie ze na 2sekundy przestal

> ciagnac przy 5000RPM.

> Czy wiecie co to moze byc? Prosze o sugestie, z gory dziekuje.

> Jezdze na 98statoil/LPGstatoil.

Miałem to samo. Na benzynie normalnie, a na gazie nie chciał przekroczyć 4000RPM obojętnie czy w czasie jazdy, czy na postoju. W moim przypadku wymiana przewodów WN załatwiła sprawę.

Napisano
  • Autor

To nie ustawienie, pamiec jest niezalezna od zasilania. Jutro stawiam do gazownika, dam znac jak sie rozwiaze problem.

Napisano

> To nie ustawienie, pamiec jest niezalezna od zasilania. Jutro stawiam

> do gazownika, dam znac jak sie rozwiaze problem.

Chodzi o to, że jak są małe przebicia na przewodach to na gazie już nie pojeździsz, a na benzynie możesz niczego nie zauważyć. Tak jak napisałem na gazie już nie chciał jechać a na benzynie było normalnie. Dlatego na gazie częściej wymienia się świece i przewody.

Napisano
  • Autor

Wrocilem, zalatwilem polsrodkami. Ale od poczatku:

Wymienilismy filtr gazu, zabity byl wiec nie zaszkodzilo ale to nie to. Wiec podmienione zostalo to urzadzenie ktore ogranicza przeplyw gazu (nazwijmy je X dla latwiejszej komunikacji) na takie ze sterowaniem recznym. Samochod powrocil do zycia, wniosek-walniete urzadzenie X. Jak sie okazalo nie zupelnie bo na nowym X auto znowu muli: Kolejny wniosek, urzadzenie X dostaje lewy sygnal, wiec glowne podejrzenie padlo na sonde lambda, i na podejrzeniach sie skonczylo bo to koszt 140zl+wymiana a to auto ma lata swietnosci juz za soba. Tak wiec moja instalacja cofnela sie w rozwoju do sterowania recznego, ale subiektywnie wydaje mi sie ze jezdzi lepiej niz ostatnio na elektronice. Podmienie sonde jesli podskoczy mi spalanie (a prawdopodobnie spadnie wiec z glowy).

Pozdro.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.