Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Problem z odpalaniem.

Featured Replies

Napisano

Witam.

Mój problem przedstawia się następująco: samochód generalnie odpala bez problemu na zimnym silniku. Na ciepłym również nie ma problemu. Ale odkąd zaczęło się zimno robić i zacząłęm używać ogrzewania to przy zwykłej jeździe po mieście - a więc kilka kilometrów jazdy, postój, jazda, postój i tak dalej to za którymś razem auto nie chce odpalić. Rozrusznik kręci jak głupi ale silnik nie zaskakuje. Potrafi się to też zrobić podczas np. dłuższego postoju na światłach czy w korku. Pomaga dopiero wyjście i odkręcenie korka zbiornika wyrównawczego płynu chłodniczego. Po tej operacji auto odpala od ręki i dalej mogę hulać. Oczywiście odkręceniu korka towarzyszy odgłos taki sam jak przy otwieraniu puszki z napojem a więc uwalniane jest nagromadzone powietrze. Uszczelka pod głowicą była wymieniana rok temu bo zachodziło podejrzenie, że jest trafiona (ale finalnie była ok). W zeszłym roku wymieniałem też ten korek (20 PLN w ASO) gdyż auto po zakupie przeze mnie zamiast korka miało włożoną do góry nogami jakąś zatyczkę (chyba zatyczkę z puszki z WD40). Ta zatyczka siedziała luźno i raczej miała na celu chyba tylko zabezpieczenie żeby coś nie wpadło do układu. No ale generalnie wszyscy mi mówili żebym to natychmiast wymienił ale nic się nie działo mimo, że jeździłem w upalne dni i bardzo często włączał się wentylator.

Czy miał może ktoś z was podobny problem i jak sobie ewentualnie poradził.

Przychodzi mi do głowy że TEN TYP TAK MA i jednak powinieniem wrócić do korka od WD 40 grinser006.gif , albo w tym korku nowym (który teoretycznie ma zaworek zwalniający nadmiar ciśnienia) nawiercić jakąś minimalną dziurkę, gdyż wydaje mi się, że niestety nie spełnia on (korek) swojego zadania.

Będę wdzięczny za każdą pomoc.

Pozdrawiam

Napisano

Witaj. Co do gasnącego silnika po nagrzaniu to podejrzewał bym zdychający modół zapłonowy (częsta przypadłość). Odkręcenie korka i używanie ogrzewania raczej nie ma z tym nic wspólnego. A poza tym nie wolno korka odkręcać jak jest silnik ciepły bo może woda z tamtąd wytrysnąć. A w korku powinien być zawór upustowy. Przy normalnym nagrzewaniu objętość cieczy rośnie dlatego po odkręceniu ucieknie powietrze. Przy przegrzaniu objętość cieczy sporo sie zwiększy i wtedy powinno sie wylać żeby węży nie rozsadzić.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.