Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

czy ktos moze juz montowal....

Featured Replies

Napisano

czy ktos moze juz montowal sam łozyska w przednich kolach czy trudno jest samemu wymienic je??i czy trzeba miec do tego jakies specjalne urzadzenia czy mozna zwyklymi wszytsko zrobic tradycyjnymi narzedziami ?

Napisano

> czy ktos moze juz montowal sam łozyska w przednich kolach czy trudno

> jest samemu wymienic je??i czy trzeba miec do tego jakies

> specjalne urzadzenia czy mozna zwyklymi wszytsko zrobic

> tradycyjnymi narzedziami ?

Ja wymieniałem łożyska sam bo byłem do tego zmuszony, za długo zwlekałem i łożysko się rozleciało, na szczęście pod domem.

Nie jest to trudna operacja ale trochę żmudna. Trzeba rozkręcić całe kolo tak że zostaje sama piasta z łożyskiem. Niestety trudno jest łożysko wyjąć z piasty. Ja z samym przełożeniem łożysk pojechałem do serwisu. Dałem wymontowaną piastę, nowe łożysko i poprosiłem o przełożenie, koszt praktycznie zerowy. Jeżeli wcześniej nikt tego nie zrobi to po powrocie z pracy napiszę Ci po kolei co robiłem.

Pozdrawiam.

Napisano
  • Autor

dzieki blagam.gif

Napisano

Trzeba rozkręcić całe

> kolo tak że zostaje sama piasta z łożyskiem. Niestety trudno

> jest łożysko wyjąć z piasty. Ja z samym przełożeniem łożysk

> pojechałem do serwisu. Dałem wymontowaną piastę, nowe łożysko i

> poprosiłem o przełożenie, koszt praktycznie zerowy.

W Uno jeszcze nie wymienialem, ale wymienialem ostatnio w SC900(zdaje sie to jest b.podobne) i do momentu kiedy mi zostala piasta z nalozonym pierscieniem z lozyska szlo gladko i prosto.

Lozysko z obudowy wybijesz latwo za pomoca mlotka i jakiegos pobijaka, natomiast jak Ci zostanie pierscien (bieznia lozyka) na piascie to bez specjalnego sciagacza robi sie to tak:

- kupujesz nowa tarcze do katowki 115 ale ta cienka (2mm zdaje sie).

-nacinasz bieznie przez cala dlugosc, jakby po spirali, gdyz wprost w poprzek sie nie da. uwazaj aby nie naciac piasty. wystarczy naciac na 2/3 jej grubosci.

-przygotowana piaste z nacieta bieznia lozyska dajesz na imadlo, w szczeline wycietej szlifierka wkladasz meselek i jednym dupnieciem rozwalasz ta resztke lozyska.

- zsuwasz ta bieznie i masz juz sama fajniutka piaste gotowa do nalozenia nowego lozyska.

przy nabijaniu nowego lozyska jak sie nie ma prasy nalezy pamietac o tym, aby lozysko bic wylacznie po zewnetrzym pierscieniu a jak sie bedzie juz chcialo zalozyc piaste na lozysko, to po przeciwnej stronie cos podlozyc i uderzac b.delikatnie. przedtem oprawe lozyska jak i piaste posmarowac jakims towotem zeby szlo lzej.

nic na sile, musi wejsc lekko bez nadmiernego oporu.

powodzenia!

Napisano

> czy ktos moze juz montowal sam łozyska w przednich kolach czy trudno

> jest samemu wymienic je??i czy trzeba miec do tego jakies

> specjalne urzadzenia czy mozna zwyklymi wszytsko zrobic

> tradycyjnymi narzedziami ?

Nie jest trudno, ale łożysko przytrzymywane jest pierścieniem wkręcanym w zwrotnicę. Jak nie masz specjalnego klucza to nie wkręcisz tego pierścienia (wyjąć się go da metodą destrukcyjną). Na szczęście klucz można sobie dorobić jak masz gdzieś frezera, albo samemu pilnikiem z rury czy innego wałka.

Prasa też się przydaje do wciśnięcia nowego łożyska (lepiej nie walić młotkiem).

Napisano
  • Autor

dzieki za info wink.gif

Napisano
  • Autor

dzieki za informacje

Napisano

Zastanawiam się jak Ci jak najdokładniej wytłumaczyć co trzeba zrobić. Bez zdjęć to trudno ale spróbuje.

Ja wymontowałem całą piastę ze zwrotnicą.

1. Trzeba odkręcić koło.

2. Odkręcić zaciski hamulca

3. Odkręcić tarczę hamulcową (u mnie było kupę rdzy i nie chciała zejść, długo się męczyłem.

4. Odkręcić nakrętkę koła (ta od półośki)

5. Odkręcić wahacz od zwrotnicy

6. Odkręcić amortyzator od zwrotnicy

7. Jeżeli już zwrotnica jest "wolna" to trzeba ją wyjąć z półośki - uważaj żeby półośka nie wypadłą ze skrzyni.

Od tej pory już działał u mnie serwis, zawiozłem im wymontowaną zwrotnice z piastą. Przełożenie łożysko kosztowało grosze.

8. Rozmontować piastę ze zwrotnicy

9. Wybić stare łożysko - jest od strony koła uszczelniacz wkręcany. Można go wykręcić "specjalnym" kluczem albo śrubokrętem i młotkiem ale jak jest zapieczony to trudna sprawa.

10. Zamontować nowe łożysko i uszczelniacz (jest jednorazowy)

11. Zamontować piastę we zwrotnicy

12. Zamontować zwrotnicę z piastą w samochodzie skręcając wszytko to co się wcześniej rozkręciło. Pamiętaj o drugim uszczelniaczu od strony przegubu, jest wciskany i nie ma z nim problemów.

13. Nakrętkę koła (tą od półośki) należy zakręcić tak żeby nie było luzów ale bez przesady bo jak za bardzo ściśniesz to szybciej zużyje się łożysko. Jest na to jakiś normowy moment ale trza mieć klucz dynamometryczny.

14. Zaklepać nową nakrętkę żeby się nie odkręciła.

I chyba tyle. Nie wiem czy to jest jasno napisane. Szkoda, że nie mam zdjęć bo wtedy by wszystko było jasne.

Napisano
  • Autor

dziekuje ci za bardzo obszerne i wyczerpujace wiadomosci

IThankYou.gif20.GIF

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.