Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dziwne zachowanie.

Featured Replies

Napisano

Witam!

W trakcie codziennych dojazdów do pracy (ok. 22 km), czy podczas krótkich tras po mieście odpalanie jest normalne. Ale ostatnio przejechałem trasę ponad 60 km, wyłączyłem auto i chciałem odrazu odpalić, a tu niespodzianka, rozrusznik ledwie kręci, akumulator prawie bez prądu. Poczekałem 5 min. i odpalił bez problemu.

Mechanik sprawdzał ładowanie przy max obciążeniu w normie, akumulator jest 3 miesięczny, rozrusznik sprawdzony.

Co może być przyczyna że akumulator traci prąd? niewiem.gif

Czasami zdarza się że przy odpalaniu rozrusznik na ułamek sekundy się "zastanowi" czy odpalić, ale za moment kręci normalnie.

Może ktoś miał cos podobnego?

Poratujcie bo zima przy większych mrozach mogę mieć duże problemy.

Napisano

Nie wiem jak u Ciebie ale odkręć od klemy plusowej dwa przewody i wyczyść je porządnie u mnie naprawdę były baaaardzo zaśniedziałe ( z wierzchu tego nie widać).

Druga sprawa to przewody masowe - również czyszczenie miejsc przyłaczenia do "budy" ewentualnie silnika.

Jak sprawdzałeś rozrusznik to pewnie mocowanie kabli do niego jest o.k - jeżeli nie to także czyszczonko.

Pozdrawiam.

Napisano

> Witam!

> W trakcie codziennych dojazdów do pracy (ok. 22 km), czy podczas

> krótkich tras po mieście odpalanie jest normalne. Ale ostatnio

> przejechałem trasę ponad 60 km, wyłączyłem auto i chciałem

> odrazu odpalić, a tu niespodzianka, rozrusznik ledwie kręci,

> akumulator prawie bez prądu. Poczekałem 5 min. i odpalił bez

> problemu.

> Mechanik sprawdzał ładowanie przy max obciążeniu w normie, akumulator

> jest 3 miesięczny, rozrusznik sprawdzony.

> Co może być przyczyna że akumulator traci prąd?

> Czasami zdarza się że przy odpalaniu rozrusznik na ułamek sekundy się

> "zastanowi" czy odpalić, ale za moment kręci normalnie.

> Może ktoś miał cos podobnego?

> Poratujcie bo zima przy większych mrozach mogę mieć duże problemy.

To rozrusznik

Miałem to samo w polonezie, wymiana szczotek, toczenie komutatora, wymiana tulejek nic nie dały. Auto sprzedałem i w końcu padł ale się jeszcze z gościem nie widziałem więc nie wiem co dokładnie padło. Objawiało się to po trasie jak zaraz po zatrzymaniu chciałem odpalić auto. Wydedukowałem że zimne powietrze podczas dłuższej jazdy schładza mocno rozrusznik i wtedy nie domaga. Poradziłem sobie tymczasowo tak że przed wyłączeniem silnika włączałem po zatrzymaniu wentylator chłodnicy, to trochę ocieplało wszysko pod maską i o dziwo jak tak zrobiłem to NIGDY objaw nie występował. Jeździłem tak ponad rok, nawet pojechałem w trasę 700km nad morze i nie miałem niespodzianek. Mam kuzyna elektryka i to on mi robił ten rozrusznik i dziwił się tym objawą i jak go sprawdzał to mówił że nie ma się do czego przyczepić, a naprawdę zna się na elektryce jak mało kto.

Gdyby u Ciebie to akumulator był kiepski to po tych 5 minutach kręcił by jeszcze gorzej,

Napisano

Mam podobnie. Ciężko pali jak się auto zagrzeje. Robiłem już przegląd rozrusznika (wymianę tulejek) i nic to nie dało. Kolega Tumek15 podpowiada mi że u niego te same objawy były, ale padł alternator. Po naprawie wszysko chodzi OK. Sam się zastanawiam czy to nie altek. Teoria o chłodzeniu rozrusznika przytoczona przez jednego z forumowiczów wydaje mi się zupełnie nietrafiona. Uważam że wręcz przeciwnie problem powstaje gdy silnik sie zagrzeje a od niego rozrusznik.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.