Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Montaz BOV'a w seryjnym silniku??

Featured Replies

Napisano

Przymierzam sie do zakupu BOV,czytalem sporo na ten temat,i glownym argumentem za,jest ochrona turbiny,ale spotkalem sie tez z opiniami iz w seryjnym silniku montaz BOV'a nie ma sensu,to jak to w koncu jest??czy silnik nie zacznie "wariowac"po zamontowaniu BOV'a??gdzie najlepiej zamontowac zawor i czy jest to jakas skomplikowana czynnosc??

Pacjent to Fiat Punto GT(1.4T)

Napisano

jeżeli twoje auto nie ma przepływomierza tylko mapsensor to możesz spokojnie montować w miejsce seryjnego zaworu DV zeby.GIF

Napisano

> jeżeli twoje auto nie ma przepływomierza tylko mapsensor to możesz

> spokojnie montować w miejsce seryjnego zaworu DV

jak mam maf to też można montować tylko musi być dwutłoczkowy albo z możliwośćią regulacji

o tym jak zamontować to możesz zobaczyć na www.unoturbo.pl

jak podobnie jest jak w uno to

BOVa montuje sie na rurze co idzie od IC do przepustnicy, tam gdzie normalnie wychodzi taka długa rura i idzie przed turbo

skracasz tą rurę długą i montujesz bova zaraz na tej pionowej rurze od IC a miejscie w tym przwodzie przed turbo zaślepiasz smile.gif

Napisano
  • Autor

czyli tak,ucinam przewod numer 1 i wstawiam tam zawor a przewod zaslepiam?i to juz finisz??

wezyk numer 2 idzie do silniczka krokowego,nr 3 do przepustnicy

zdjecia kolegi rossssa,mam nadzieje ze nie ma nic przeciwko wykorzystaniu ich w tym watku

post-24522-14352476010842_thumb.jpg

Napisano

> czyli tak,ucinam przewod numer 1 i wstawiam tam zawor a przewod

> zaslepiam?i to juz finisz??

> wezyk numer 2 idzie do silniczka krokowego,nr 3 do przepustnicy

> zdjecia kolegi rossssa,mam nadzieje ze nie ma nic przeciwko

> wykorzystaniu ich w tym watku

tak tam gdzie jest pokazane 1 wstawiasz zawór upustowy

na końcu tego przewodu co utniesz jest seryjny zawór recyrkulacyjny, wyjmujesz go i miejsce po nim zaślepiasz

do tego seryjnego zaworu podłączony jest też cieńki wężyk sterujący i podczepiasz go do bova

Napisano
  • Autor

Dzieki za wszelkie info.

pozostaje jeszcze kwestia wyboru,BOV'a,jedno,czy dwutloczkowy,wyczytalem tez ostatnio o tloczkowo membranowym(nawet na AK chyba ktos ma taki do sprzedania?)?ktory z nich jest najlepszy??

Napisano

> Dzieki za wszelkie info.

> pozostaje jeszcze kwestia wyboru,BOV'a,jedno,czy

> dwutloczkowy,wyczytalem tez ostatnio o tloczkowo

> membranowym(nawet na AK chyba ktos ma taki do sprzedania?)?ktory

> z nich jest najlepszy??

hmm dobry membranowy będzie chyba najlepszy, ale to musi być jakiś firmowy a nie chińszczyzna raczej

potem dwutłoczkowe i na końcu jednotłoczkowe, choć jednotłoczkowe regulowane mają taką zaletę że można sobie ustawić tak by upuszczał mało ciśnienia, taki kompromis pomiędzy tym co (ponoć) daje blow off a tym co daje jego całkowity brak wink.gif

ja mam teraz u siebie dwutłoczkowy, ale chyba wroce do jednotłoczkowego twardo skręconego 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Przymierzam sie do zakupu BOV,czytalem sporo na ten temat,i glownym

> argumentem za,jest ochrona turbiny,ale spotkalem sie tez z

> opiniami iz w seryjnym silniku montaz BOV'a nie ma sensu,to jak

> to w koncu jest??czy silnik nie zacznie "wariowac"po

> zamontowaniu BOV'a??gdzie najlepiej zamontowac zawor i czy jest

> to jakas skomplikowana czynnosc??

> Pacjent to Fiat Punto GT(1.4T)

Hejko smile.gif

Najszybciej i naj mniej inwazyjnie ok.gif Odłączyłem seryjnego Bosha i w to miejsce zasadziłem kawał węza z nowym BOVem a tamtego węża zaślepiłem korkiem od szampana i opaską smile.gif Wiem że najlepiej było by zamontować BOVa jak najbliżej przepustnicy, ale to sie zrobi przy okazji zmiany IC smile.gif

A zaworek to z allegro, properfecta smile.gif Polecam

Nooo i nawet pssssika sobie smile.gif

277862860-55.JPG

277862860-IMG_0476.JPG

post-651-14352476025417_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

nie no to teraz to mam bajke,wszystkie rysuneczki do montazu grinser006.gif,tez chyba kupie taki jak Ty masz KRROL,akurat jest taki na allegro ,dzieki za info

P.S a jakichś problemow z praca silnika nie miales po zamontowaniu BOV'a????

Napisano

> nie no to teraz to mam bajke,wszystkie rysuneczki do montazu ,tez

> chyba kupie taki jak Ty masz KRROL,akurat jest taki na allegro

> ,dzieki za info

> P.S a jakichś problemow z praca silnika nie miales po zamontowaniu

> BOV'a????

smile.gif Wszystko jest OK ale na początku to mi sie chyba sam "stroił" gdyż po mocnej przegazówce i puszczeniu gazu to mi auto gasło, potem przeistoczyło sie to w nurkowanie obrotów na granice zgasniećia, chciałem wstawić mocniejszą sprężyne, ale wreszcie mi sie to uspokoiło.

Miałem mało czasu i chciałem już śmigać to poszedłem własnie w taki sposób na skróty, ale najlepsze rozwiązanie to tak jak ma chemmist od nas.

Ma rozciętą tą dużą gumową rure idącą do przepustnicy tzn..

wycięty pasek gumy a w to wcisnięty pierscień z wyjściem na BOVa i na to nałożony z dwóch stron ten wąż

Tak jest najlepiej gdyż mniej przestrzeni wężowej do wypełnienia przez cisnienie i szybsza reakcja, choć i tak u siebie nie narzekam, a tak jak chemmist to sie zrobi przy kolejnym modzie.

Ja mam u siebie jeszcze tego węza co idzie do przepustnicy obwiązanego strapsami gdyż po poniesieniu ciśnienia strasznie go "nadymuje" tak jak by anakonda zjadła dziką świnie hehe

A własnie, teraz to properfect sprzedaje takie same tyle że już spolerowane food.gif

O i dzwięk u mnie jest taki bardziej PSSSSSSSSSSYYYYT niż tak jak chciałem PSZSZSZSZSZSZSZSZYYYYT hehe Ale i tak brzmi dobrze (głośno )

Aha i jeszcze co do tego booost controla, fajnie że jest gratis bo ja za niego płaciłem normalnie.Jest to fajna sprawa ale jesze dokup sobie boosst controla dzieki któremu możesz zmieniać sobie płynnie w czasie jazdy doładowanie. Bo ten co dostaniesz to jest tak jakby takim magazynem powietrza,cisnienia. Takim prostym językiem nie zawodowca to poprostu nie wypuszcza małego powietrza do zadanego mu progu puszczania czyli psss a do tego czasu magazynuje to i dzieki temu masz od razu laga i nie musisz tak długo jak w seri czekać na zapompowanie turbinki, czyli zmniejsza turbo dziure... tak mi sie wydaje smile.gif

A i polecam jeszcze przy kolejnych modach wzmocnioną super uszczelke pod głowice i tak spokojnie do 180KM w seri możesz kręcić, no chyba że zmienisz jeszcze wtryski,IC to wytrzyma jeszcze większe doładowanie, nie wydmucha smile.gif

pozdrawiam

P.S

A no i najważniejsze, to PSSSSSYYYYT to mi sie baaardzo marzyło i na prawde daje wielką przyjemność, takie przyjemne z pożytecznym hehee

Taka pierwsza w szybko ssących inwestycja to powinno być psssyt smile.gif

Napisano
  • Autor

ja wlasnie chyba bede kombinowal zeby BOV byl jak najblizej przepustnicy,wtedy bedzie dzialal najlepiej,tylko ciezko bedzie dorobic taka przlotke na BOV'a,ale jak bede juz mial zawor z reku to wtedy bede kombinowal,a powinienem go miec na tygodniu yay.gif

masz racje w turbo furach psssssst,powinno byc pierwsza inwestycja,ale moja kolejną inwestycją chyba bedzie turbo timer,bo juz mnie wkoorfia to czekanie na schlodzenie dmuchawki sciana.gif

Napisano
  • Autor

a juz najlepiej to dorwac taka rurke na BOV'afood.gif

277866984-bov.jpg

post-24522-14352476079743_thumb.jpg

Napisano

Ja tam nie wiem jak psika to u KROLLA ale u mnie jest pod filtrem powietrza i działa dość cicho.

Ale to powinno się zmienić.

Jakby co to służe pomocą

pozdro

Napisano
  • Autor

rosssssa Ty nie miales zadnych problemow z silnikiem po montazu BOV'a???masz taki sam model jak KROLL???

Napisano

ja w uniaczu miałem zarówno jedno tłoczkowy jak i dwu tłoczkowy i z żadnym nie było problemów....

każdy ma swoje wady i zalety i także różnią się dźwiękiem, nie wiem którego sprzedać..... spineyes.gif

Napisano

> Ja tam nie wiem jak psika to u KROLLA ale u mnie jest pod filtrem

> powietrza i działa dość cicho.

> Ale to powinno się zmienić.

> Jakby co to służe pomocą

> pozdro

hehehe psika zaje faynie tyle że jest to dosłownie pssssyt, następny to mi sie marzy pszszszszszszyyyt a potem husśśśśśśćććććććććiuuuHusśśśśśśćććććććććiuuu wink.gif

I tak by mieć świstaka co by pompował już od1500rpm w psykawke wink.gif

pozdroffka

Napisano

> ja w uniaczu miałem zarówno jedno tłoczkowy jak i dwu tłoczkowy i z

> żadnym nie było problemów....

> każdy ma swoje wady i zalety i także różnią się dźwiękiem, nie wiem

> którego sprzedać.....

Lui wink.gif Sprzedaj dwa i kup jakiegoś greediego z trąbką wink.gif

pozdroffka

Napisano

> rosssssa Ty nie miales zadnych problemow z silnikiem po montazu

> BOV'a???masz taki sam model jak KROLL???

Żadnych prolemów.

Samochód nie kasłał nie dłąwił się, wsio oki wink.gif

Chyba taki sam 270751858-jezyk.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.