Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Reduktor a układ chłodzenia

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich

Poruszalem juz ten problem na innym watku ale tutaj tez chce sie zapytac o opinie. Mam taki problem ze od jakiegos czasu moje punto sporo dymi z wydechu. Spalanie tez wzroslo. Wczesniej mialem problem z cieknacymi trojnikami i cieklo i ubytki plynu byly ale zalozylem metalowe i wyeliminowalem wycieki. Ale teraz zauwazylem ze panuje w ukladzie duze cisnienie i jak nawet rano otworze zbiorniczek wyrownawczy to potrafi wywalic plyn na zewnatrz, nie wspominajac juz o nagrzanym silniku. Termostat sprawdzalem i jest ok, no ale jak mowie duze cisnienie i twarde weze od chlodnicy. Pytanie czy to moze uszczelka pod glowica zaczyna mowic o sobie ? Ale w plynie oczka tluste nie plywaja raczej. Jak odkrece zbiorniczek na zimnym silniku tak sprytnie ze nie wyleci plyn i zapale samochod i odserwuje czy nie ma bombelkow powietrza to tez ich nie ma. Jak sie auto nagrzeje to poziom plynu zaczyna rosnac a jak dodam gazu to plyn sie wzburzy i poziom plynu zaczyna schodzic w dol i tak w kolko jak na wolnych obrotach to podnosi sie itd. Jest jeszcze opcja ze moze reduktor przepuszcza gaz do ukladu chlodzenia ? Dodam ze na zimnym silniku jak odpale na lpg i auto pochodzi z 1 minute moze 2 to po dodaniu gazu gasnie jak zejdzie na jalowe obroty i tak samo sie dzieje jak zapale na nopg i przelacze na lpg po paru minutach. Ogrzewanie dziala poprawnie bo po paru minutach juz czuc z nawiewu coraz cieplejsze powietrze. Nie wiem czy takie cyrki powoduje jednak uszczelka pod glowica czy moze reduktor ? Pomozcie i doradzcie co jeszcze sprawdzic.

Pozdrawiam

Napisano

Stawiam na uszczelkę pod głowicą. Nie przełączaj na gaz i zobaczysz czy na benzynie będzie bąbelkować i wywalać płyn. Jeśli tak to nic innego jak uszczelka. Dym z rury na nagrzanym silniku to też podejrzenie uszczelki.

Napisano
  • Autor

> Stawiam na uszczelkę pod głowicą. Nie przełączaj na gaz i zobaczysz

> czy na benzynie będzie bąbelkować i wywalać płyn. Jeśli tak to

> nic innego jak uszczelka. Dym z rury na nagrzanym silniku to też

> podejrzenie uszczelki.

Ok, pojezdze tylko na benzynie i zobacze czy dalej cisnienie roznie w ukladzie chlodzenia i czy dalej kopci. Pytanie co jezeli sprawa sie unormuje na benzynce ?

Napisano

Potwierdzą się twoje przypuszczenia, że to gaz przedostaje się do układu chłodzenia.

PS.

Wtedy do naprawy reduktor bo to z niego pewnie przecieka.

Napisano
  • Autor

> Potwierdzą się twoje przypuszczenia, że to gaz przedostaje się do

> układu chłodzenia.

> PS.

> Wtedy do naprawy reduktor bo to z niego pewnie przecieka.

Jeszcze na nopb nie jezdzilem bo mam chwilowo cieknacy filtr ale mam pompe odcieta i jak wymienie ten filterek to sprawdze. Ale mam jeszcze jedno pytanie co do tego jakie sa objawy zapowietrzenia ukladu na rozgrzanym silniku. U mnie reduktor odmawia posluszenstwa na zimnym a na cieplym ladnie chodzi w sumie, tylko to spalanie wysokie.

Napisano

> U mnie reduktor odmawia

> posluszenstwa na zimnym a na cieplym ladnie chodzi w sumie,

a ile ma przebiegu bo wygląda jakby mu się już na regeneracje zbierało. No i standardowe pytanie - kondensat spuszczany?

Napisano
  • Autor

> a ile ma przebiegu bo wygląda jakby mu się już na regeneracje

> zbierało. No i standardowe pytanie - kondensat spuszczany?

Reduktor ma jakies 50 tysiakow przejechane moze troszke wiecej, a szlam z reduktora to spuszczam co pol roku a ostatnio to tydzien temu.

Napisano

> Reduktor ma jakies 50 tysiakow przejechane moze troszke wiecej, a

> szlam z reduktora to spuszczam co pol roku a ostatnio to tydzien

> temu.

sory coś mi sie pokićkało i nie na temat napisałem. Ale 50kkm to jeszcze powinien hulać.

Napisano

> Witam wszystkich

> Poruszalem juz ten problem na innym watku ale tutaj tez chce sie

> zapytac o opinie. Mam taki problem ze od jakiegos czasu moje

> punto sporo dymi z wydechu. Spalanie tez wzroslo. Wczesniej

> mialem problem z cieknacymi trojnikami i cieklo i ubytki plynu

> byly ale zalozylem metalowe i wyeliminowalem wycieki. Ale teraz

> zauwazylem ze panuje w ukladzie duze cisnienie i jak nawet rano

> otworze zbiorniczek wyrownawczy to potrafi wywalic plyn na

> zewnatrz, nie wspominajac juz o nagrzanym silniku. Termostat

> sprawdzalem i jest ok, no ale jak mowie duze cisnienie i twarde

> weze od chlodnicy. Pytanie czy to moze uszczelka pod glowica

> zaczyna mowic o sobie ? Ale w plynie oczka tluste nie plywaja

> raczej. Jak odkrece zbiorniczek na zimnym silniku tak sprytnie

> ze nie wyleci plyn i zapale samochod i odserwuje czy nie ma

> bombelkow powietrza to tez ich nie ma. Jak sie auto nagrzeje to

> poziom plynu zaczyna rosnac a jak dodam gazu to plyn sie wzburzy

> i poziom plynu zaczyna schodzic w dol i tak w kolko jak na

> wolnych obrotach to podnosi sie itd. Jest jeszcze opcja ze moze

> reduktor przepuszcza gaz do ukladu chlodzenia ? Dodam ze na

> zimnym silniku jak odpale na lpg i auto pochodzi z 1 minute moze

> 2 to po dodaniu gazu gasnie jak zejdzie na jalowe obroty i tak

> samo sie dzieje jak zapale na nopg i przelacze na lpg po paru

> minutach. Ogrzewanie dziala poprawnie bo po paru minutach juz

> czuc z nawiewu coraz cieplejsze powietrze. Nie wiem czy takie

> cyrki powoduje jednak uszczelka pod glowica czy moze reduktor ?

> Pomozcie i doradzcie co jeszcze sprawdzic.

> Pozdrawiam

Reduktora LpG nie bierz pod uwagę. Gdyby membrana przepuszczała to po odkręceniu spuszczacza kondenstu wyciekłby płyn i czółbyś gaz ze zbiornika płynu.

Zapowietrzenie odpada - bo jak rano odkręcasz i ucieka ciśnienie to znaczyłoby że odpowietrzyło się coś- raz ze dwa razy to max na odpowietrzenie. Jak zapowietrzony układ to raczej nie chce się dać odpowietrzyć - u ciebie niby odpowietrza się tak że bryzga codziennie. Po mojemu niestety100% uszczelka -oby nie pęknięcie. Możesz kompresje pomierzyć wcześniej dla pewnosci.

ps.Oleju nie zobzczysz raczej w płynie. Miałem do czynienia z pękniętą głowicą to twoje objawy pasują jak ulał.

Napisano

Uszczelka umarta, módl się żeby nie głowica, tak czy siak, góra silnika do wydarcia. Zmierz ciśnienie na każdym cylindrze to będzie może wiadomo w którym miejscu szukać. Szwagier miał padniętą uszczelkę w pasku 1.9 tdi to rwało węże chłodnicze i rozdarło nagrzewnice, no ale wiadomo większe ciśnienie sprężania.

Napisano
  • Autor

> Uszczelka umarta, módl się żeby nie głowica, tak czy siak, góra

> silnika do wydarcia. Zmierz ciśnienie na każdym cylindrze to

> będzie może wiadomo w którym miejscu szukać. Szwagier miał

> padniętą uszczelkę w pasku 1.9 tdi to rwało węże chłodnicze i

> rozdarło nagrzewnice, no ale wiadomo większe ciśnienie

> sprężania.

po weekendzie jade do ASO do Fiata na sprawdzenie na magiczne urzadzenie co wsadzaja do zbiorniczka od ukl. chlodzenia i sprawdza na zimnym silniku zaczynajac. Jak cos wykaze to juz pewne na bank ze upg. Dodatkowo pompa chlodzenia mi cieknie i jeszcze to moze ewentualnie jezeli niedomaga powodowac takie cyrki chociaz pewny nie jestem. No bo reduktor wykluczam chociaz nie na 100%. Ceny to maja kosmiczne troche bo za wymiane upg i planowanie jej, dodatkowo pompa nowa i pasek i napinacz rozrzadu i oring walka rozrzadu i robocizna chca 1200zl. Nie wiem czy moze lepiej pojechac gdzies indziej ale czy bede mial pewnosc ze mi dobrze to zrobia i czy orginalne czesci wsadza i czy bedzie duza roznica w cenie. Za samo spradzenie chca 40 zl.

Napisano

> po weekendzie jade do ASO do Fiata na sprawdzenie na magiczne

> urzadzenie co wsadzaja do zbiorniczka od ukl. chlodzenia i

> sprawdza na zimnym silniku zaczynajac. Jak cos wykaze to juz

> pewne na bank ze upg. Dodatkowo pompa chlodzenia mi cieknie i

> jeszcze to moze ewentualnie jezeli niedomaga powodowac takie

> cyrki chociaz pewny nie jestem. No bo reduktor wykluczam chociaz

> nie na 100%. Ceny to maja kosmiczne troche bo za wymiane upg i

> planowanie jej, dodatkowo pompa nowa i pasek i napinacz rozrzadu

> i oring walka rozrzadu i robocizna chca 1200zl. Nie wiem czy

> moze lepiej pojechac gdzies indziej ale czy bede mial pewnosc ze

> mi dobrze to zrobia i czy orginalne czesci wsadza i czy bedzie

> duza roznica w cenie. Za samo spradzenie chca 40 zl.

Jaki to rok tego punta że oryginalne części chesz. Ja bym to na własną rękę wydarł, ściągniesz głowice i widać czy uszczelka wypalona czy nie, jak nie to głowica. Zanosze do gościa co spawa i sprawdzi mi za falszke pod ciśnieniem i ew. pospawa koszt max 50zł do tego nowa uszczelka pod głowice, pod klawiature, uszczelniacz nawałek, ustawić luzy zaworowe i składasz. Jak pompa to też na wierzch i widać co i jak.

Napisano
  • Autor

> Jaki to rok tego punta że oryginalne części chesz. Ja bym to na

> własną rękę wydarł, ściągniesz głowice i widać czy uszczelka

> wypalona czy nie, jak nie to głowica. Zanosze do gościa co spawa

> i sprawdzi mi za falszke pod ciśnieniem i ew. pospawa koszt max

> 50zł do tego nowa uszczelka pod głowice, pod klawiature,

> uszczelniacz nawałek, ustawić luzy zaworowe i składasz. Jak

> pompa to też na wierzch i widać co i jak.

Moje punto to z 1999 roku jest i ma niecale 80 tysiakow przejechane. Wiekszosc spraw zwiazanych z naprawami sam robilem chyba ze warunki garazowe nie pozwalaly mi. Ale teraz to juz powazna robota sie szykuje jezeli to upg a nie moge postawic auta dluzej na cegly gdyz pracuje i nie mam za bardzo czasu. Po drugie nie mam zamiaru poki co sprzedawac go tylko jeszcze pojezdzic dlugo, chyba ze bratu sprzedam i cos nowszego wezme, wiec puntek musi byc dobrze zrobiony zeby jeszcze sluzyl.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.