Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Elektroniczny wskaźnik poziomu oleju.

Featured Replies

Napisano

Witam!

Mam do Was małe pytanko. Mianowicie jak to jest z odczytem wskazań poziomu oleju (wyświetlacz).

Dotychczas kiedy po zaparkowaniu i wyłączeniu silnika kiedy to przełączyłem kluczyk w stacyjce ponownie, elektroniczny wskaźnik poziomu oleju wskazywał full. Dziś zaparkowałem ,poszedłem do sklepu i po przekręceniu kluczyka widzę ,że poziom spadł o 2 znaki (pobyt w sklepie ok.2min). Myślałem ,że coś padło. Pojechałem na parking pod dom ,sprawdzam poziom cały czas o 2 znaki za mały. Po odczekaniu sprawdziłem na bagnecie i wszystko ok. Przekręciłem kluczyk i wskaźnik pokazuje full. Zadaje to pytanie ponieważ dotychczas zaraz po wyłączeniu i ponownym zapaleniu silnika wskaźnik pokazywał full. Więc czy ktoś z Was zwrócił uwagę u siebie jak to jest. Pytanie wydaje się banalne ,ponieważ

jak ogólnie wiadomo należy odczekać chwilkę na to by olej zdążył scieknąć i poziom się ustalił. Ale jestem na 100% pewien że wcześniej ,po wyłączeniu silnika i ponownym (natychmiastowym) załączeniu poziom wskazywany był na full. Zwróciłem na to uwagę ponieważ od pewnego czasu zdaża się ,że nawet po 12godz. postoju nieraz po włączeniu stacyjki wyświetla się od razu licznik kilometrów, a wskaźnik poziomu oleju "śpi". Przepraszam za rozwlekanie tekstu. Za wszystkie odpowiedzi z góry dzięki.

Pozdrawiam.

Napisano

> Witam!

> Mam do Was małe pytanko. Mianowicie jak to jest z odczytem wskazań

> poziomu oleju (wyświetlacz).

> Dotychczas kiedy po zaparkowaniu i wyłączeniu silnika kiedy to

> przełączyłem kluczyk w stacyjce ponownie, elektroniczny wskaźnik

> poziomu oleju wskazywał full. Dziś zaparkowałem ,poszedłem do

> sklepu i po przekręceniu kluczyka widzę ,że poziom spadł o 2

> znaki (pobyt w sklepie ok.2min). Myślałem ,że coś padło.

> Pojechałem na parking pod dom ,sprawdzam poziom cały czas o 2

> znaki za mały. Po odczekaniu sprawdziłem na bagnecie i wszystko

> ok. Przekręciłem kluczyk i wskaźnik pokazuje full. Zadaje to

> pytanie ponieważ dotychczas zaraz po wyłączeniu i ponownym

> zapaleniu silnika wskaźnik pokazywał full. Więc czy ktoś z Was

> zwrócił uwagę u siebie jak to jest. Pytanie wydaje się banalne

> ,ponieważ

> jak ogólnie wiadomo należy odczekać chwilkę na to by olej zdążył

> scieknąć i poziom się ustalił. Ale jestem na 100% pewien że

> wcześniej ,po wyłączeniu silnika i ponownym (natychmiastowym)

> załączeniu poziom wskazywany był na full. Zwróciłem na to uwagę

> ponieważ od pewnego czasu zdaża się ,że nawet po 12godz. postoju

> nieraz po włączeniu stacyjki wyświetla się od razu licznik

> kilometrów, a wskaźnik poziomu oleju "śpi". Przepraszam za

> rozwlekanie tekstu. Za wszystkie odpowiedzi z góry dzięki.

> Pozdrawiam.

Elektroniczny wskaźnik działa na zasadzie wskaźnika progowego. Czyli kolejne podziałki zapalają się lub gasną po przekroczeniu kolejnych progów. Być może jest tak że poziom oleju jest na granicy takiego progu i kiedy silnik popracuje to olej rozejdzie się po nim i w misce olejowej bedzie poziom oleju poniżej progu, a kiedy postoi i większość oleju ścieknie to jego poziom będzie powyżej tego progu.

U mnie jest tak samo, gdy rano odpalam auto to wskaźnik pokazuje max, a jak pojeżdzę to pokazuje o jedna działkę mniej.

Myślę, ze ten wskaźnik jest jedynie orientacyjny i raczej nalezy bazować na bagnecie.

W firmowym Berlingo ten wskaźnik zaczą całkiem świrować i pokazywał poniżej min. dopiero gdy dolali oleju na max to się uspokoił i działa w miarę logicznie.

Napisano

Może czas już wymienić oleum ????

U mnie czasami również spadało o dwa "kółka" ale po zmianie oleju mam teraz ciągle na max.

Napisano

nie przejmuj się bardzo, w moim kangoo po 50000 km też się tak zaczęło robić. Rano było full, a po rozgrzaniu wskazywał co chciał (nawet, tak jak u ciebie, 2 kółka mniej)

Napisano

Ten wskaźnik pokazuje poziom tak jak bagnet. Max to wszystkie kółka a jeżeli pokazuje kreski to osiagnął pozim minimum lub poniżej. U mnei po wymianie jest max a po około 5000 tys km ubywają dwa kółka. To co opisujesz pod sklepem to typowy objaw gdy olej jest "roztrzepany" po silniku i nie spłynął jeszcze do miski. Nie miałem natomiast objawu "spiącego" szujnika poziomu. Pomimo znikających kółek i tak najbardziej polegam na bagnecie.

Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.