Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

No i uszczelka pod głowicą poszła w siną dal.....

Featured Replies

Napisano

Witajcie.

Od okolo tygodnia obserwowalem duze ubytki plynu chlodniczego (pod autem sucho, trojniki LPG suche).

W kabinie przez tydzien szukalem butelki z woda, bo cos uporczywie chlupalo i chlupalo.....

W sobote pod garazem uparlem sie troche aby zdiagnozowac co to jest.... Spaliny przez dlugi czas byly zbyt biale i klebiaste - nie wygladaly jak para wodna. jak na moj nos nieco zajezdzaly smoredem Paraflu. Po dobrym rozgrzaniu silnika (3k obrotow przez 20 minut) dym z rury znikl, ale w zbiorniczku wyrownawczym widac bylo delikatne powietrze na powrocie do zbiorniczka. Olej czysty, zadnej galarety. Plyn chlodzacy po katem koloru OK, chociaz zauwazylem ze jakis miesiac temu w zbiorniczku plynu pojawil sie jakis ciemny osad. Skojarzylem to z kurzem w nowej chlodnicy i jej wymiana chlodnicy....

Myslalem ze moze uklad jest zapowietrzony, szczegolnie chlupiaca w kabinie nagrzewnica. Dwukrotne porzadne odpowietrzenie nie dalo rezultatu.

Sprawa wygladala nieco smierdzaco, wiec dzis pojechalem do ASO. Zapytalem co i jak......Maja sprzet do sprawdzenia przedmuchu. BINGO! sprawdzili. KU%#!

Dopiero wtedy stwierdzilem, ze autko dawalo delikatne znaki ze cos jest nie tak, a ja to pomimo czujnosci zignorowalem je.

Zostawilem dzis Bravcie do roboty.......byc moze jutro wieczorem odbior. Dam znac jakie szkody w silniku z tego wynikly.

Napisano

tylko mogę współczuć. Z drugiej strony, jak to mozliwe, czy miałeś wyciek płynu wcześniej, że skopciło uszczelkę?

A właśnie jak było z obrotami, autko nie wariowało, szczgólnie na zimnym przy zapalaniu?

moja coś ostatnio mam apetyt na Paraflu i to chlupanie przy gazowaniu też jest słyszalne. Aż się boje myśleć shocked.gif

Napisano

Napisz potem ile kosztowała cię ta przyjemność w ASO passed_out.gif

Napisano

> tylko mogę współczuć. Z drugiej strony, jak to mozliwe, czy miałeś

> wyciek płynu wcześniej, że skopciło uszczelkę?

> A właśnie jak było z obrotami, autko nie wariowało, szczgólnie na

> zimnym przy zapalaniu?

> moja coś ostatnio mam apetyt na Paraflu i to chlupanie przy gazowaniu

> też jest słyszalne. Aż się boje myśleć

chlupotanie w nagrzewnicy to podobno normalne w fiatach... tak przynajmniej powiedzial mi Pan w ASO smile.gif

Napisano
  • Autor

> chlupotanie w nagrzewnicy to podobno normalne w fiatach... tak

> przynajmniej powiedzial mi Pan w ASO

Od szesciu lat _nigdy_ nie mialem chlupotania w nagrzewnicy i zaczalem sie tym interesowac. Dwa tygodnie odglosow strumyczka w aucie - WYSTARCZY! wink.gif

Napisano
  • Autor

> tylko mogę współczuć. Z drugiej strony, jak to mozliwe, czy miałeś

> wyciek płynu wcześniej, że skopciło uszczelkę?

> A właśnie jak było z obrotami, autko nie wariowało, szczgólnie na

> zimnym przy zapalaniu?

> moja coś ostatnio mam apetyt na Paraflu i to chlupanie przy gazowaniu

> też jest słyszalne. Aż się boje myśleć

Delikatnie i powoli wcinalo plyn z ukladu. Myslalem, ze uklad jest zapowietrzony (ta chlupoczaca nagrzewnica) wiec dolewalem od dwoch tygodni po szklance na trzy-cztery dni. Dwa razy odpowietrzalem i czekalem az moze sie naprawi wink.gif

Po sprawdzenie jakims cudownym prostackim przyrzadem silnikowiec, ktory nigdy nie przeklinal uszkodzenie opisal w dwoch slowach: "Ja pierd*(^%& !!!" smile.gif)

Panowie z ASO zapytali czy odpalam normalnie, bez problemow. Na moje stwierdzenie ze zupelnie bez problemow stwierdzili, ze przy takim przedmuchu powinienem miec powazne klopoty z zapalaniem i w ogole jazda. Zabronili jezdzic (w ASO sa praktycznie sami "wychowani" znajomi ktorym ufam) i poradzili zobaczyc za kompletem uszczelek.......i tak wlasnie zrobilem.

Napisano
  • Autor

> Napisz potem ile kosztowała cię ta przyjemność w ASO

Az sie boje. Ale nie chce dawac gdzie indziej - tu nie mam skrupulow.

Wiem ze taki jeden ale za to pelny komplet uszczelek pod glowice i nie tylko to przyjemnosc rzedu 280zł.

Napisano

> Dopiero wtedy stwierdzilem, ze autko dawalo delikatne znaki ze cos

> jest nie tak, a ja to pomimo czujnosci zignorowalem je.

Jakie to znaki? Chlupotanie?

Napisano

A wiec musze tez zapytac o ta uszczelke.

MAm pewne objawy , otoz ubywa mi plyn powiedzmy na miesiac z dwie szklanki. Kopci normlnie z umiaram. Jednak slysze zaraz po odpaleniu auta jak dodam gazu jakies przelewnie, ale to tylko jak odpale i to po nocy, no czy tam na zimnym silniku po dluzszym postoju. Czuje tez czasem w srodku dziwny zapach z nawiewu nie jest do grzyb z klimy, tylko wydaje mi sie ze rogrzany plyn.

I teraz moje pytanie oczywiscie do wszystkich.

Co to moze byc, uszczelka , nagrzewnica czy moze cos innego??

Napisano

> A wiec musze tez zapytac o ta uszczelke.

> MAm pewne objawy , otoz ubywa mi plyn powiedzmy na miesiac z dwie

> szklanki. Kopci normlnie z umiaram. Jednak slysze zaraz po

> odpaleniu auta jak dodam gazu jakies przelewnie, ale to tylko

> jak odpale i to po nocy, no czy tam na zimnym silniku po

> dluzszym postoju. Czuje tez czasem w srodku dziwny zapach z

> nawiewu nie jest do grzyb z klimy, tylko wydaje mi sie ze

> rogrzany plyn.

> I teraz moje pytanie oczywiscie do wszystkich.

> Co to moze byc, uszczelka , nagrzewnica czy moze cos innego??

Raczej masz nieszczelną nagrzewnicę , obmacaj okolice pod nią , szczególnie zwróć uwagę czy nie zalewa Ci centralki poduch.

Napisano

> Az sie boje. Ale nie chce dawac gdzie indziej - tu nie mam skrupulow.

ok.gif masz kwit i masz na kogo ryczeć jak się nie uda. na forum palio/siena(na AC) mamy klienta, który też zrobił UPG...teraz auto pije olej litrami, ciekawe czego mechanik zapomniał wsadzić no.gif

IMO tysia popłyniesz

> Wiem ze taki jeden ale za to pelny komplet uszczelek pod glowice i

> nie tylko to przyjemnosc rzedu 280zł.

taki zestaw jaki stosuje aso, pod warunkiem, że nie jest to ricambi a zamiennik, to kosztuje w detalu 85zł. temat ćwiczyłem jak podejżewłem u siebie upg.

w przypadku takich napraw warto mieć zaufanego mechanika, wtedy koszty nie powalają. w moim mieście za dotarcie biorą 8zł/zawór i planowanie od 40zł, robota mechanika to około 150-250zł w zależności od stopnia skomplikowania naprawy. we wrześniu w palio zmieściłem się w nie całych 300zł za upg, ale bez docierania tylko samo planowanie.

Napisano

> masz kwit i masz na kogo ryczeć jak się nie uda. na forum

> palio/siena(na AC) mamy klienta, który też zrobił UPG...teraz

> auto pije olej litrami, ciekawe czego mechanik zapomniał wsadzić

Pewnie zle wsadzil uszczelniacze, albo ktorys mu sie podwinal

Napisano

> Pewnie zle wsadzil uszczelniacze, albo ktorys mu sie podwinal

hgw może taki fachowiec składał, że jakimś cudem olej wali z kanałów na tłoki. anyway, jak ktoś nie ma zaufanego mechsa to niech lepiej robi tam gdzie można reklamować usługę. sporo przypadków kowalskiej roboty trafia na forumy, niestety...

Napisano
  • Autor

Witajcie!

Zle wiesci. Peknieta jest glowica w jednym z kanalow. Zdaniem bardzo dobrej firmy naprawiajacej glowice - mozna zaspawac, ale na pewno peknie obok - kwestia czasu.

Mam do Was wielka prosbe, bo szukam wlasnie glowicy do tego auta (FIAT Brava/Bravo/Marea silnik 1,2 16V z 2000r przedzmianowy). Jezeli gdzies Wam wpdla taka informacja/ogloszenie w oczy dajcie prosze znac.

Jezeli ktos wpadlby na silnik, tez prosze dac znac.

Z gory bardzo dziekuje na wszelkie ewentualne kontakty w tej sprawie.

Glowice od Punto 1,2 16V sie nie nadaja. Panowie mieli taka u siebie i proba zaspawania starych otworow i wywiercenia nowych pod szipli nie jest mozliwa.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.