Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ile kosztuje najtańsza instalka nitro?

Featured Replies

Napisano

Dalej 1000zł z montażem, bo kiedyś taka była.

Powiedzcie co się składa na taką instalke(czyli jak duża butla, ile uzyskujemy mocy itp.). A może ktoś ma jej zdjęcie dodatkowo.

I co o takim czymś mówi polskie prawo, wono czy nie? cool.gif

Ok już conieco znalazłem na ten temat, jest to instalacja INCOGNITO butla 0,7kg i zestaw dysz 14/16/18/20/22/24/26 więc to jak dla mnie stanowczo za mało frown.gif

Więc co by się opłacało kupić do 2.0 16V 116KM(poza większym silnikiem haha) i jeszcze jedna ważna rzecz, instalacja powinna być jak najbardziej uniwersalna czyli powiedzmy że do następnego auta też chciałbym ją zabrać smile.gif Przyrost mocy jaki bym chciał to tak do 75KM jeśli jest to realne?

Napisano

Incognito to jest zdaje się suchy system, nie ma się co w to pakować bo sobie tylko silnik zniszczysz, jak poszukasz to za 1500-2000 znajdziesz jakąś używaną mokrą instalkę i będzie git. Ale 75km na 4 cylindrowym seryjnym silniku to chyba graniczny przyrost a co za tym idzie ryzykowny, ja bym się raczej zastanowił nad +45-60KM i powinno być b.dobrze. cool.gif

Napisano

weź pod uwagę, że przyrost +75KM dużo lepiej znosi silnik przy dołożonej turbinie niż nitro. moc i moment w przypadku turbo narastają dość łagodnie w porównaniu do strzału z nitro. dlatego seryjne graty w 2.0 lepiej zniosą +75KM przy turbo niż nitro. natomiast zbudowanie systemu nitro mokrego z elektroniką do kontrolowania dawki i "rozbudowy" strzału w zadanym czasie będzie kosztowało prawie tyle co uturbienie auta

Napisano

> weź pod uwagę, że przyrost +75KM dużo lepiej znosi silnik przy

> dołożonej turbinie niż nitro. moc i moment w przypadku turbo

> narastają dość łagodnie w porównaniu do strzału z nitro. dlatego

> seryjne graty w 2.0 lepiej zniosą +75KM przy turbo niż nitro.

> natomiast zbudowanie systemu nitro mokrego z elektroniką do

> kontrolowania dawki i "rozbudowy" strzału w zadanym czasie

> będzie kosztowało prawie tyle co uturbienie auta

Generalnie jestem tego samego zdania... Nitro niszczy silnik... koszt zblizony do turbawki... efekt turbawki niby nie ma takiego kopa ale i tak daje spore przyrosty momentu i klaczy smile.gif

Pozdro 20.GIF

Napisano
  • Autor

> Incognito to jest zdaje się suchy system, nie ma się co w to pakować

> bo sobie tylko silnik zniszczysz, jak poszukasz to za 1500-2000

> znajdziesz jakąś używaną mokrą instalkę i będzie git. Ale 75km

> na 4 cylindrowym seryjnym silniku to chyba graniczny przyrost a

> co za tym idzie ryzykowny, ja bym się raczej zastanowił nad

> +45-60KM i powinno być b.dobrze.

Rozumiem czyli sucha fee a mokra cacy zlosnik.gif

Tylko czy pompa paliwa wyrobi żeby zapodać aż tyle paliwa cool.gif

a 45-60 cóż za mało wink.gif

Napisano
  • Autor

no wiadomo ale jakos mozna zrobic rzezbe i zrobic ten przyrost mocy progresywny, najwieksza przeszkoda jest chyba dodatkowy moment obrotowy i wytrzymalosc korbek i reszty na takie przeciazenia, ale z drugiej strony jest praktycznie taki sam silnik jak moj ktory ma fabrynicze 180KM czyli 64 wiecej niz moj ma tylko inna elektronike vrisy i kilka bajerow, wiec mysle ze takie strzaly 75KM znios by dobrze smile.gif

a co do turbo to wiadomo ze fajna sprawa ale przewaga nitro w tym przypadku jest dla mnie to ze latwo go przeloze do innego auta w razie sprzedazy tego a turbo juz nie

Napisano
  • Autor

> Generalnie jestem tego samego zdania... Nitro niszczy silnik... koszt

> zblizony do turbawki... efekt turbawki niby nie ma takiego kopa

> ale i tak daje spore przyrosty momentu i klaczy

> Pozdro

Ale turbo nie zabiore do następnego auta 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Ale turbo nie zabiore do następnego auta

czemu nie??

turbo weźmiesz

jak będzie piggyback to też weźmiesz

intercooler teź weźmiesz

troche będzie z tym roboty ale nie jest powiedziane że nie weźmiesz, oczywiście jak turbo będzie pasować rozmiarowo do innego silnika grinser006.gif

Napisano
  • Autor

Tak ale turbo dużo trudniej zabrać i dużo więcej kosztuje założenie(nitro od biedy można samemu) wink.gif

Napisano

> Tak ale turbo dużo trudniej zabrać i dużo więcej kosztuje

> założenie(nitro od biedy można samemu)

dobre nitro (np. directport) z rozbudowaną elektroniką+chip lub piggyback i kocykiem będzie dawało podobny efekt do turbo i bezpieczeństwo użytkowania, ale koszty są podobne to uturbienia i pozostaje cały czas kwestia tankowań gazu..... wierz mi że jest to dosyć upierdliwe a przy +75KM już dość szybko wciąga gaz.... wink.gif

Napisano

nie zgodzę się do końca z opinią że nitro niszczy silnik bardziej niż turbo!!

Do silnika w obu przypadkach jest dostarczana dodatkowa dawka mieszanki i tyle. Tyle że w przypadku turbo jest jej duużo więcej w związku z ilością powierza jakie podaje turbina aby podać odpowiednią ilość tlenu.W takich przypadkach są większe siły działające na układ korbowo tłokowy .

Poza tym w związku z tym iż możemy nitro włączyć wcześniej wystarczy mniejszy przyrost niż przy turbo a efekt będzie ten sam.Zamiast dodawać 70KM z turbo fajniej działa 35KM z nitro które zaczną działać szybciej niż te 70 w turbinie.

Mało osób zdaje sobie sprawę z tego iż 35KM przy powiedzmy 2500obr to czasami 100%mocy więcej w niektórych silnikach.

Taka instalacja pozwalająca wykorzystać ją później w innych autach kosztuje u nas 3500(butla 2l) lub 3770 pln(butla 5l).

Systemy są przystosowane do dodania mocy od 20 - 150KM.

System HIGHPOWER -najefektywniejszy i najbezpieczniejszy system na rynku.

Jeśli ktoś ma zamontowane SMT6 lub 7 to ma jeszcze opcję sterowania progresywnego strzałem za pomocą tych sterowników...wtedy można płynnie podać większą ilość mocy.

Napisano

> Poza tym w związku z tym iż możemy nitro włączyć wcześniej wystarczy

> mniejszy przyrost niż przy turbo a efekt będzie ten sam.

ta ale turbo dobrane tak by była szybka reakcja a nie dobry "top end" może ładować już od 2500 obr/min i mieć pełny boost przy 3tyś

raczej nie wskazane strzelać nitro poniżej takich obrotów, bo to dopiero obciążenie dla układu korbowego

no i przedewszystkim boost będzie zawsze, gazu może zabraknąć a turbo nie zabraknie

za cene instalki której podałeś można sobie skompletować najważniejsze elementy układu soft turbo

doliczając koszty kilku napełniej uzbiera nam się kwota na fajną instalkę (przy założeniu ze ma się pojęcie i część rzeczy zrobie się samemu) i to wcale nie żaden drut

ale sprawa tyczy się podatnych silników, głównie 4 cyl (rzędowych) i z jakąś nie wymyślną elektroniką

bo do silników v6, v8 itd to już nitro będzie tańszym rozwiązaniem, choć i tak nie najlepszym

Napisano

W wolnossacym pare razy sie postrzela , zapomni sie ktos walnie przy 2500 obr i za ktoryms razem bedzie zbierac elementy skrzyni z drogi . Ja kiedys tez myslalem o nitro , ale nie oplaca sie , napelnienie butli to powiedzmy 250zl , starcza takie cos na jakies 20-30 strzalow , za te same pieniadze ma sie ponad 60L paliwa , przy turbo starczy na 400km zabawy , a znane sa przypadki wystrzelania 250zl w 1 dzien swiety.gif

Napisano
  • Autor

> W wolnossacym pare razy sie postrzela , zapomni sie ktos walnie przy

> 2500 obr i za ktoryms razem bedzie zbierac elementy skrzyni z

> drogi . Ja kiedys tez myslalem o nitro , ale nie oplaca sie ,

> napelnienie butli to powiedzmy 250zl , starcza takie cos na

> jakies 20-30 strzalow , za te same pieniadze ma sie ponad 60L

> paliwa , przy turbo starczy na 400km zabawy , a znane sa

> przypadki wystrzelania 250zl w 1 dzien

Chyba że się ma naprzykład znajomego który zajmuje się n2o w szpitalu zlosnik.gif

Napisano

> Chyba że się ma naprzykład znajomego który zajmuje się n2o w szpitalu

A te n2o nie roznia sie przypadkiem chociazby zanieczyszczeniami i skladem ? BTW i tak lepsze turbo , i nikt mi nie wmowi ,ze jak sie ma duze turbo , i nagle walnie boost kolo 4tys obr wgniatajac w fotel mocno to tego sie nie poczuje grinser006.gif Zeby nie bylo , pisze tak by ustrzec kogos przed wydatkami , bo kupisz instalke , i po paru tyg stwierdzisz ze lipa , o ile wczesniej silnik sie nie rozleci. W turbo ustawiasz sobie narastanie momentu wiec sprzeglo ma sie dobrze , przy nitro masz nagle skok momentu , mozna oczywiscie zrobic sobie kontrole przyrostu ,ale o tym juz bylo (nie oplaca sie)

Napisano

> Chyba że się ma naprzykład znajomego który zajmuje się n2o w szpitalu

i rozumiem że będziesz przelewał N2O z butli przemysłowych do swojej......

Napisano
  • Autor

> Co Ty Kombinujesz

Sam nie wiem, intercooler mi już leży w piwnicy, ale teraz mnie zaczyna ciągnąć w strone nitro oink.gif

Napisano
  • Autor

> i rozumiem że będziesz przelewał N2O z butli przemysłowych do

> swojej......

A czemu by nie?

Napisano
  • Autor

> A te n2o nie roznia sie przypadkiem chociazby zanieczyszczeniami i

> skladem ? BTW i tak lepsze turbo , i nikt mi nie wmowi ,ze jak

> sie ma duze turbo , i nagle walnie boost kolo 4tys obr

> wgniatajac w fotel mocno to tego sie nie poczuje Zeby nie bylo

> , pisze tak by ustrzec kogos przed wydatkami , bo kupisz

> instalke , i po paru tyg stwierdzisz ze lipa , o ile wczesniej

> silnik sie nie rozleci. W turbo ustawiasz sobie narastanie

> momentu wiec sprzeglo ma sie dobrze , przy nitro masz nagle skok

> momentu , mozna oczywiscie zrobic sobie kontrole przyrostu ,ale

> o tym juz bylo (nie oplaca sie)

n2o to chyba n2o poza tym chyba by nie podawali jakiegoś świństwa w szpitalu hmm.gif No ale tutaj jest prawda że koszt gazu niestety można mocno odczuć w kieszeni, bo nie całe życi się będzie kogoś takiego znało frown.gif Ale znajomi się odpręzają przy papierosku a ja będę gazem rozweselającym zlosnik.gif

Napisano

dokładnie...N2O medyczny od technicznego różni się tylko....VATem.

Na medyczny z receptą płaci się VAt ok 7% a techniczny normalnie 22.

Gaz jest ten sam.

Napisano

a tak z glupia frant spytam, jaki byl twoj orientacyjny koszt zalozenie turbawki do twojego autka ? rozumiem ze turbinke nie brales najmniejsza tylko cosik wiekszego, da sie zejsc z tych kosztow ktore ty poniosles?

pozdro

Napisano

jeśli chodzi o sterowanie progresywne to wystarczy dołożyć koszt SMT6 z montażem i już czyli około 1000pln.chyba że ktoś chce mieć inny sterownik wtedy 1680pln i mamy sterownik progresywny HIGHPOWER MINIMAX.

W takim wypadku przy kosztach żędu 5000-6000pln trudno jest zmieścić się z kosztem montażu porządnego turbo a i cała kasa Ci zostaje bo system możesz przekładac do kolejnego auta nie tracąc złotówki!!

Przy turbo niestety już tak nie jest.....a i takie auto trudniej sprzedać ....

> pozdro

Napisano

> Sam nie wiem, intercooler mi już leży w piwnicy, ale teraz mnie

> zaczyna ciągnąć w strone nitro

to moze pierwsze skoncz co zaczynasz hehehe Turbo hmm.gif

Napisano

> a tak z glupia frant spytam, jaki byl twoj orientacyjny koszt

> zalozenie turbawki do twojego autka ? rozumiem ze turbinke nie

> brales najmniejsza tylko cosik wiekszego, da sie zejsc z tych

> kosztow ktore ty poniosles?

> pozdro

uturbienie kosztowało około 5-6kPLN i jeśli ma być porządnie to ciężko zejść z tej kwoty. dolot+wydech+kolektor+wtryski+smt7+IC+turbo+wskaźniki i wychodzi

Napisano

i do tego kuuupa własnej roboty oczywiście.....

Napisano

> i do tego kuuupa własnej roboty oczywiście.....

nie inaczej zeby.GIF

i żeby było jasne. nie jestem przeciwnikiem nitro bo sam mam zamiar u siebie zamontować, ale i tak uważam że strzały +75KM w seryjnym silniku 116KM to dużo

Napisano

> uturbienie kosztowało około 5-6kPLN i jeśli ma być porządnie to

> ciężko zejść z tej kwoty.

> dolot+wydech+kolektor+wtryski+smt7+IC+turbo+wskaźniki i wychodzi

aha, czyli na zrobionym kolektorze, wydechu i wskaznikach mozna urwac ze 2,5tys.

dzienx za info

tak se mysle coby na 2008 nie zainwestowac w dmuchawke hehe.gif

Napisano

> aha, czyli na zrobionym kolektorze, wydechu i wskaznikach mozna urwac

> ze 2,5tys.

> dzienx za info

> tak se mysle coby na 2008 nie zainwestowac w dmuchawke

ale wskazania Boost/EGT zainstaluj obowiązkowo przy turbo......

Napisano

> ale wskazania Boost/EGT zainstaluj obowiązkowo przy turbo......

chodzi mi o to ze te elementy bede juz mial biglaugh.gifok.gif

Napisano

tylko kolektor pod N/A oczywiście jest zupełnie inny niz pod turbo....więc trzeba liczyć robotę jednak....a 2500 za wydech i dwa wskaźniki to chyba za dużo...

Napisano

> dokładnie...N2O medyczny od technicznego różni się tylko....VATem.

> Na medyczny z receptą płaci się VAt ok 7% a techniczny normalnie 22.

> Gaz jest ten sam.

to prawda ALE... tak samo jak w spawalnictwie, techniczny gaz jest wtłaczany ot tak poprostu w butle i wio.... a medyczny najpierw butla jest czyszczona, potem próżnia a potem gaz ładują

Napisano

Jesli juz nitro zakladac to wg mnie na miasto do zabawy wystarcza strzal 35-50km , na zawody 75-150km grinser006.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.