Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

2.0 DTI przy zimnym starcie dymi 300 metrów

Featured Replies

Napisano

Witam.

Jest jak w temacie postu. Auto nie bierze oleju ani płynu chłodzącego. Po tych około 300 metrach jest już OK, dymu wogóle nie widać.

I zostaje rozruch - po nocy lub po kilku godzinach postoju, kiedy załącza się przekaźnik świec pali od razu (dym też jest) ale jak jest choćby ledwo ciepły - nawet po 0,5 min. palenia, przekaźnik świec się nie załącza i wtedy pali po ok. 3-4 sekundach.

Jakieś propozycje?? Co mogę sprawdzić sam (i jak) w warunkach domowych.

Napisano

> Witam.

> Jest jak w temacie postu. Auto nie bierze oleju ani płynu

> chłodzącego. Po tych około 300 metrach jest już OK, dymu wogóle

> nie widać.

> I zostaje rozruch - po nocy lub po kilku godzinach postoju, kiedy

> załącza się przekaźnik świec pali od razu (dym też jest) ale jak

> jest choćby ledwo ciepły - nawet po 0,5 min. palenia, przekaźnik

> świec się nie załącza i wtedy pali po ok. 3-4 sekundach.

> Jakieś propozycje?? Co mogę sprawdzić sam (i jak) w warunkach

> domowych.

witam!

miałem u siebie coś podobnego, no i nie mam dla kolegi wesołych wieści. U mnie zakończyło się to remontem silnika ale mi brał trochę leju (około 0,2l/1000km) u ciebie nie musi być to samo. Ja musiałem wymienić wtryski + uszczelniacze (w sumie to powiedziałem żeby zrobili całą głowicę bo jak robić to porządnie)- jak odkreciłem korek wlewu oleju przy uruchomionym silniku to było widać spaliny , jak mechanik zdarł głowicę to nie było widać wtrysków spod sadzy.

Ale najpierw trzeba sprawdzić:

1. Podpiąć pod kompa - może jakieś błędy pokaże - umnie nie było żadnych

2. Świece żarowe - czy wszystkie grzeją. (czytałem na inym forum że kolesiowi w renu megance wymiana padniętych świec pomogła - ja miałem ok)

3. Sprawdzić statyczne ustawienia kąta wtrysku - potrzebne tylko przy rozruchu, potem kątem wrysku steruje komputer

4. sprawdzić czy nie ma oleju w intercoolerze - u mnie był zawalony , prawdopodobnie dostawał się tam przez odmę (robiłem głowicę) do turbiny no i do intercoolera. Ale to może być też oznaka że turboleum pada.

5.????????

Najlepiej pojechać do jakiegoś dobrego zakładu specjalizującego się w dieslach i poradzić się (czy opłaca się go reperować czy lepiej gonić auto do ludzi - remont tego silnika to baaaaardzo kosztowna sprawa - częsci drogie jak cholera).

powodzenia w dociekaniu.

Napisano

zapomniałem jeszcze dodać że może być to oznaką lekkiego zapowietrzanai przewodów paliwowych (moga być sparciałe) - dodatkowa oznaka to słabo by zapalał - to chyba najbardziej optymistyczna wersja dla kolegi.

pozdro

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.