Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wymina łożysk kół przód-koszty?

Featured Replies

Napisano

Jak w tytule.Niestety, z uwagi na brak prasy nie mogę tego zrealizować samodzielnie, więc ile kosztuje średnio w tym przypadku robocizna?Mam jeszcze jeden problem.Spotkałem 3 rozmiary łożysk (39x72x37 lub 39x74x37 lub 34x64x37mm ), które nominalnie mogą być przeznaczone do tego wózka ( z ofert na Alledrogo, w katalogu Intercarsu oraz wg katalogu w warsztacie "prywatnym") z tego rocznika.Czy jestem skazany na organoleptyczny ogląd po demontażu i potem na podstawie tego zakup, czy ewentualnie ktoś może mi podać rozmiar "pewniaka".Poza tym różnica w cenach samych łożysk jest wręcz porażająca, tzn. np. łożyska MAR ( dwie sztuki ) na alledrogo za 40 zł komplet do 100 zł za jedno w Intercarsie ( ale firmowe ).Pozdr

Napisano

> Mam jeszcze jeden problem.Spotkałem 3

> rozmiary łożysk (39x72x37 lub 39x74x37 lub 34x64x37mm ), które

Ja w sumie naliczyłem ich chyba z 6 :| No ale może to były błędy w opisach... Generalnie nie udało mi się znaleźć "pewniaka" chociaż jeden ze sprzedawców (chyba Krisb) stwierdził, że "na 99% będzie to..." i trafił smile.gif Ale żeby mieć pewność sprawdziłem to organoleptycznie - wyjąłem i pomierzyłem.

> Poza tym różnica w cenach samych łożysk jest wręcz

> porażająca, tzn. np. łożyska MAR ( dwie sztuki ) na alledrogo za

> 40 zł komplet do 100 zł za jedno w Intercarsie ( ale firmowe

> ).Pozdr

Wiesz, lepiej kupić coś lepszego, w końcu to jeden z elementów od którego zależy bezpieczeństwo... A co do cen - ja trafiłem na allegro na łożysko OPTIMAL za 16 pln + koszty wysyłki. To samo łożysko normalnie kosztuje 35-45pln a w Norauto 99pln

spineyes.gif

Może to Ci pomoże : Klik1 Klik2

Napisano
  • Autor

Faktycznie, gościu w Carmanie nie podjął się w ciemno określenia docelowego rozmiaru łożyska, chociaż uwzględniając fakt, że mówimy o dieslu na kołach 14-stkach stawiał na typoszereg o wym. 74 mm. Koszt robocizny na jedną stronę 80 zł. Wypasione łożysko SKF - 130 zł. No to wsio jasne, premii nie budiet, trzeba toczyć się dalej.Pozdr.

Napisano
  • Autor

Zmogłem się i pojechałem dzisiaj na wymianę.To buczenie niby nie buczenie dawało mi sie już we znaki.Wcześniej była wymiana plecionki od wydechu na dłuższą, wymiana amorków i łożysk mcpershona.Buczało trochę inaczej ale buczało.Były sugestie na tym forum, że może to jednak przegub napędowy, przy skręcie w prawo w czasie jazdy pojawiał się dźwięk, jakbym wjechał na te malowane "grubą" farbą linie na jezdni. Wjazdy do mechaniorów na sprawdzenie łożysk dawały efekt negatywny, tzn. orzekano, że to nie to ( nie było zadnych oznak charakterystycvznych dla uszkodzonego łożyska koła). Mimo to poszedłem na całość, zaordynowałem dzisiaj wymianę dwóch sztuk z przodu.Konsylium mechaników orzekło, że to nie łożyska, bo nic nie puka i nie szumi. Uparłem się, a oni stwierdziwszy, że "klient nasz pan" zabrali sie za robotę.Po 3 godzinach ( trzeba było ściągnąć łożyska, bo nie wiadomo jaki miał być wymiar ) byłem lżejszy o 250 zł i... szczęśliwy yay.gif. Cicho, tylko gang diesla i ja, żadnego buczenia, stuków, zgrzytów, trzasków, itd, itp. Tak więc, po praktycznie wymienieniu z przodu wszystkiego, co można wymienić w zawieszeniu osiągnąłem spokój ducha. Co do łożysk, to podchodźcie do nich nieufnie, tzn. wcale nie muszą dawać podręcznikowych oznak uszkodzenia lub zużycia.Pozdr

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.