Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Mój rok ze stilo! (długie)

Featured Replies

Napisano

Koniec roku sprzyja różnego rodzaju podsumowaniom, więc i ja dołożę swoje 3gr smile.gif Jako że od kupna mojego stilona upłynał niedawno okrągły roczek, chciałbym się podzielić z Szanownymi Kącikowiczami wrażeniami z użytkowania auta biglaugh.gif

Moje stilo to 3-drzwiowy Dynamic 1.6 z czerwca 2002 roku. Auto zostało zakupione w komisie dealerskim przy ASO Fiata w Krakowie. Jako 2-latek z przebiegiem 36,8kkm stilon został pozostawiony w rozliczeniu przez poprzedniego właściciela. Aż półtora roku sobie tam stał... icon_eek.gif ...dopóki go nie znalazłem i się nad nim ulitowałem przytul.gif Zakupu dokonałem w grudniu 2005. Jestem zatem drugim właścicielem tego auta. Zaraz po sprzedaży auto poszło na duży przegląd po 40kkm, gdzie wymieniono wszystkie płyny, etc.

Stilon ma obecnie 50,1kkm, w ciągu tego roku zrobiłem więc tylko 13,4kkm, z czego niewiele ponad tysiąc na trasie niewiem.gif Na codzień auta używam w 100% w mieście, i to ciągle w korkach, więc na pewno nie ma ono lekko icon_rolleyes.gif Swój styl jazdy oceniam jako umiarkowany, często hamuję silnikiem, nie "żyłuję" zimnego silnika, nie "palę gum" na światłach - no prawie jak kapelusznik wink.gifhehe.gif W mieście spala od 9.5 do 11.5 benzyny na 100km, najczęściej ok. 10,5 (średnie spalanie z kompa na całym baku), przy średniej prędkości ok. 25km/h irked.gif

Dodam jeszcze że stilo to mój pierwszy samochód, nie mam więc za dużego porównania do innych marek. Postaram się jednak obiektywnie opisać moje wrażenia.

Co mi się podoba w stilo 3d:

- sylwetka

- duże drzwi (łatwe wsiadanie)

- kompletne wyposażenie (Dynamic)

- wykończenie wnętrza (jakość plastików i welur)

- obszerne wnętrze (zwłaszcza z przodu)

- bajery w rodzaju chłodzonego schowka, przygasającego oświetlenia, itp.

- podwójny licznik przebiegów w kompie

- poczucie bezpieczeństwa (wielkość, 6 poduch, itd.)

- stabilne zachowanie w trakcie jazdy

- wysoki komfort (amorki seria i opony 15")

- wydajna klima i ogrzewanie palacz.gif

- przyzwoite brzmienie fabrycznego zestawu audio

- elektryczne wspomaganie

- "charakter" zlosnik.gif

- mało ich jeździ więc są niepowtarzalne! serduszka.gif

Co mi się nie podoba:

- niewygodne siedzenia kierowcy i pasażera (po roku nadal nie mogę znaleźć wygodnej pozycji za kierownicą pomimo wielostopniowej regulacji! furious.gif)

- jakość wykonania (skrzypi lewy nawiew na szybę, pokrywa górnego schowka, deska lubi sobie potrzeszczeć oslabiony.gif)

- głośna praca zawieszenia

- spalanie (wiem, wszyscy narzekają na swoje auta, ale są nawet 1.8 które spalają mniej! blush.gif)

- mułowaty silnik (do dynamicznej jazdy trzeba go trzymać powyżej 3000rpm, a wyprzedzanie powyżej 100km/h na trasie nawet po redukcji nie jest przyjemne... drive.gif)

- dość częste awarie typu "pierdoła" (o tym wkrótce wrrr.gif)

- wadliwe rozwiązania konstrukcyjne, np. parujące reflektory, wiecznie zapaprana przepustnica, przymarzające klamki, źle wyprofilowane progi - piaskowanie, etc. passed_out.gif

- za niski prześwit! sciana.gif (dobre na trasy, ale w mieście nie da się podjechać na 90% krawężników bez zahaczania, że o przycieraniu na garbach i koleinach nie wspomnę! sciana.gif)

Uff... klnie.gif Ale ogólnie to lubię to autko i nie zamieniłbym go na żadne inne! love.gif No i oczywiście o sprzedaży nie ma mowy, najwyżej kiedyś zostawię go w spadku rodzicom. Ale do tego czasu będzie jeszcze długo jeździć u mnie! zeby.GIF20.GIFjump.gif

Napisano
  • Autor

Co się zepsuło w moim stilo 1.6 przez rok (przebieg 13,4kkm):

- zero awarii z unieruchomieniem auta (laweta)

- jedna poważna awaria - przepalona cewka zapłonowa (TTTM)

- przy przebiegu 37kkm wymienione klocki hamulcowe z przodu i z tyłu (auto długo stało w komisie)

- przy przebiegu 50kkm do wymiany poszły tuleje belki tylnej czerwona.gif

- wymieniony rozrząd kompletny i paski klinowe (auto ma 4,5 roku)

- wymieniłem reflektory bo już nie mogłem na nie patrzeć sick.gif

Sporo drobnych awarii:

- wkurzające nieszczelności układu klimatyzacji (3 miesiące z tym jeździłem do ASO aż usunęli wszystkie usterki angryfire.gif)

- padł czujnik temperatury zewnętrznej w lusterku

- urwała się osłona kolumny kierowniczej i zaczep lampki w bagażniku

- po 2 tygodniach (!!!) od wymiany do wyrzucenia była gumowa nakładka pedału sprzęgła (dałem sobie spokój)

Auto było na przeglądzie rocznym. Co jest jeszcze do zrobienia:

- przepustnica (pomimo czyszczenia i resetu auto nadal nie pracuje równo na biegu jałowym - jadę z reklamacją)

- zepsuty styk w zamku klapy bagażnika (nie świeci lampka, ASO woła 200 za sam zamek screwy.gif)

- pojawiły się przecieki ze skrzyni biegów, do uszczelnienia (bagatelka, 700zl rant.gif)

- do wymiany tarcze z przodu i tyłu (są wżery i ranty nie do usunięcia wrrr.gif)

- do wymiany prawdopodobnie kompletne sprzęgło (ciężko wchodzi "jedynka", czasem trzeba na siłę - pewnie zrobię razem ze skrzynią)

Ale i tak uwielbiam to auto serduszka.gif Mogło by tylko kieszeń mniej drenować... biglaugh.gif

Napisano

> Co się zepsuło w moim stilo 1.6 przez rok (przebieg 13,4kkm)

Też kiedyś zrobiłem takie podsumowanie po roku ok.gif - KLIK zlosnik.gif

Napisano

> Koniec roku sprzyja różnego rodzaju podsumowaniom, więc i ja dołożę

> swoje 3gr ....

Tak jak podsumowałeś: jesteś zadowolony i nie zamienił byś Stilaka na żadne inne. Myślę, że jak mojemu stuknie roczek (Kwiecień/Maj) będę w stanie podobnie (pozytywnie) wyrazić się o aucie, które po 8 miesiącach wciąż "kocham" serce.gif

Mam tylko nadzieję, że tych kilka negatywnych punktów (które przytoczyłeś), ominie mnie i będę w stanie w (prawie) samych superlatywach pisać o Stilonie.

Na koniec: gratulacje i obyś swojej opini nie zmienił jeszcze przez dłuuugi czas! smile.gif

Napisano

Ja zrobię w Marcu podsumowanie po 3 latach ze stilo rotfl.gif które ma teraz 52kkm rotfl.gif

Napisano

> Ja zrobię w Marcu

Ampi co Ty chcesz ze mna robic yikes.gifhmm.gifbiglaugh.gif

Napisano

> Ampi co Ty chcesz ze mna robic

Napisałem w Marcu !! a nie z MARCO rotfl.gif

Napisano

> Napisałem w Marcu !! a nie z MARCO

cholera, zgubiłem się macie się ku sobie czy jak? hmm.gif

hahaha.gifhahaha.gifhahaha.gif

Napisano

czwarty rok leci, jak jezdze JTD MW

i podsumuje tak:

- nadal nie widze godnego nastepcy wsrod kompaktow

- auto nie znudzilo sie (jak ten czas zlecial) - malo ktore tak ma !

- zmienilbym na cos lepszego, ale nie mam kasy hehe.gif

Napisano

Popieram przedmówcę :

> - zmienilbym na cos lepszego, ale nie mam kasy

A poza tym auto mam 20 miesięcy, zrobiłem 30 kkm, o drobnych bolączkach nie wspominam, sam naprawiam, traktuję auto przedmiotowo, jest to mój 10 pojazd, który służy do przemieszczania się z punktu A do punktu B i nie tylko yay.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.