Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Potrzebna rada -uszczelka pod głowicą

Featured Replies

Napisano

Witam

i znów zawiodła mnie moja asterka , objawy - nierówna praca silnika tak jakby nie paliła na wszystkich garkach , wymieniłem świece i przewody i nic nie pomogło , znajomy powiedział mi że jeszcze może to byc czujnik położenia przepustnicy , po zakupie i założeniu nic się nie zmieniło wiec do mechanika . mech obejrzał świece (całe w czarnym nalocie ) potem korek od oleju i stwierdził że uszczelka pod głowicą , zmierzył jeszcze ciśnienie i tak 1-14 ,2-10 , 3-14 4-14 i powiedział że jeszcze może być coś z zaworami na 2 garku. proszę może ktoś to robił i wie co trzeba zrobić i ile to kosztowało . tzn według mech

1 uszczelka pod głowicą

2 uszczelka pod klawiaturę

3szlifowanie głowicy

4 wymiana zaworów

5 robocizana jego - 200zł

dzięki z góry za pomoc

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> Witam

> i znów zawiodła mnie moja asterka , objawy - nierówna praca silnika

> tak jakby nie paliła na wszystkich garkach , wymieniłem świece i

> przewody i nic nie pomogło , znajomy powiedział mi że jeszcze

> może to byc czujnik położenia przepustnicy , po zakupie i

> założeniu nic się nie zmieniło wiec do mechanika . mech obejrzał

> świece (całe w czarnym nalocie ) potem korek od oleju i

> stwierdził że uszczelka pod głowicą , zmierzył jeszcze ciśnienie

> i tak 1-14 ,2-10 , 3-14 4-14 i powiedział że jeszcze może być

> coś z zaworami na 2 garku. proszę może ktoś to robił i wie co

> trzeba zrobić i ile to kosztowało . tzn według mech

> 1 uszczelka pod głowicą

> 2 uszczelka pod klawiaturę

> 3szlifowanie głowicy

> 4 wymiana zaworów

> 5 robocizana jego - 200zł

> dzięki z góry za pomoc

> Pozdrawiam

sorki zapomniałem z wrażenia dodać ze to 1,6 8V 1995 r nie pamiętam dokładnie ale coś X16 SZ czy ZS

Napisano

no to 2 cylinder masz do poprawki. jak to poprawisz to bedzie git. koszty hmmm razem z planowanie powinienes zmiescic sie w 150 + robota.

Napisano
  • Autor

> no to 2 cylinder masz do poprawki. jak to poprawisz to bedzie git.

> koszty hmmm razem z planowanie powinienes zmiescic sie w 150 +

> robota.

Dzięki za odpowiedź !

no to wynika z tego ze mech chce troszkę więcej . mnie powiedział ze części będą kosztowały ok 300zl (razem z planowaniem głowicy)

Pozdrawiam

Napisano

> Dzięki za odpowiedź !

> no to wynika z tego ze mech chce troszkę więcej . mnie powiedział ze

> części będą kosztowały ok 300zl (razem z planowaniem głowicy)

> Pozdrawiam

Do listy części musisz dołożyć nowe śruby głowicy ok 50-70zł (wymienia się je za każdym razem - przynajmniej powinno). Do tego jeśli policzył koszty nowych zaworów z przerfrezowaniem gniazd to znowu z 50zł trzeba doliczyć. Kolejna sprawa przy ściągnięciu głowicy i daniu do planowania kolektory muszą być zciągnięte - trzeba doliczyć ok 30zł na uszczeli (chyba, że niedawno były dawane nowe to może się uda na nich ponownie założyć - jeśli nie to stare poprostu się rozlecą).

Skoro kompresja wzorcowa na pozostałych to raczej uszczelka odpada. Podejrzewam, że mogą być również prowadnice do wymiany jeśli to faktycznie coś z zaworami. Gorzej jeśli to problem z pierścieniem od kompresji ale chyba za mały spadek ciśnienia żeby to było to.

Napisano

A jaki styl powożenia preferujesz? Jeśli mocno kapeluszniczy połączony z krótkimi dystansami to jest szansa że jest to spowodowane wieszaniem się zaworów. To tylko domysły ale w 16 zaworowych silnikach Opla coś takiego sie zdarza. Rada na taką usterke to porządnie przegonić auto na wysokich obrotach. Jeśli padła uszczelka to masz dość nietypowe objawy bo nie pisałeś o ubytku płynu chłodniczego ani o twardych przewodach od chłodnicy lub bulgotaniu w zbiorniczku wyrównawczym. Majonez pod korkiem może być spowodowany jazdą na krótkich dystansach. Auto się wtedy nie zdąży nagrzać. W przypadku wypalenia zaworu czeka cię co najmniej jego szlifowanie łącznie z gniazdem, planowanie głowicy i wymiana wszystkich koniecznych uszczelek. Jak już pisał mó poprzednik powinno sie też wymienić śruby głowicy. Jednak jeśli nie były wcześniej odkręcane to można je użyć ponownie. Ja tak zrobiłem za radą mechasa który sie zna na Oplach i jest OK. Być może czeka cię również wymiana prowadnic zaworowych. Najcześciej wymienia sie komlet wydechowych.

Napisano
  • Autor

dzięki za zainteresowanie się tematem , przy mojej wiedzy technicznej mam już niezły mętlik w głowie . co do stylu jazdy to i owszem robię krótkie odcinki 20-30km dziennie ale lubię wcisnąć pedał gazu smile.gif

no zobaczymy co było w czwartek odbiór asterki , dam znać co było i ile w końcu wykartkowałem.

jeszcze raz dzięki i pozdrawiam !

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.