Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Odpalanie zgrozzza

Featured Replies

Napisano

Witam. Wprawdzie jestem tu na goscinnych wystepach (posiadam Multiple 1,6 16V z 2004r.) ale mam taki sam silnim jak stilo 1,6 16V w zwiazku z czym mam pytanie:

Ale od poczatku: Od ponad miesiaca gdy poranek jest zimny odpalanie wyglada nastepujaco: Silnik wchodzi na 1.5 nastedpnie po 3 s. obroty spadają do 500 wracaja na 1300 potem znów 500 i tak sobie faluja(silnik sie trzęsie), aż sie stabilizuja na 1200 i po 15 s. jest ok. yikes.gif ponadto w czsie tych 15 s. przy wdepnięciu pedału gazu sam. sie dusi i nie ciągnie yikes.gif

Póxniej jest ok. i sam. pieknie jeździ. tak samo jest po 3 ,4 godzinach na dworze jak silnik przestygnie.

Serwis sprawdzał :cisnienie w garach ( yikes.gif), swiece (chociaz były nowe takie jak ksiażka poleca, odłonczylui na tydzień gaz (bez zmian), czyscili przepustnice, kalibrowali silniczek krokowy i rozłozyli ręce.

Ktos ma pomysł bo tych osłów mam dosyć

P.S. czas4em odpala dpbrze i normalnie ale częściej tak jak opisałem wyżej

pPozdrawiam

Napisano

Moja wersja:

> Silnik wchodzi na 1.5

OK

> nastedpnie po 3 s. obroty spadają do 500

Któryś czujnik daje niewłaściwy sygnał

>wracaja na 1300 potem znów 500 i tak sobie

Sonda to widzi i dzięki temu komp może dotrysnąć cokolwiek

> faluja(silnik sie trzęsie),

Tak się ogłupiają tymi sygnałami przez moment

>aż sie stabilizuja na 1200 i po 15

> s. jest ok.

Do czujnika dochodzi jakieś ciepło i zaczyna sygnalizowac prawidłowo, albo komp się po prostu adaptuje

> Ktos ma pomysł bo tych osłów mam dosyć

> P.S. czas4em odpala dpbrze i normalnie ale częściej tak jak

O ile pamiętam tam są dwa czujniki, z których jeden lubi niedomagać znienacka (co oznacza jego awarię). chyba temperatury cieczy chłodzącej i jeszcze jakiś drugi i to ten właśnie jest humorzasty. Jak tylko sobie przypomnę jakiś szczegół, to uzupełnię.

Póki co, możesz spróbować potrzymać bezpośrednio po odpaleniu jak tylko zobaczysz że obroty za niskie nogę na gazie (tak do 1500) i puść jak tylko przestanie telepać.

Napisano
  • Autor

Dodatkowo pragne donieść, że czsem trzeba długo kręcic (kilka sekund) żeby żaba załapała a czasem odpala od dotknięcia

W chwili telepania silnikiem nie można wdepnąć gazu bo wtedy sie dusi.

Napisano

Miałem podobne objawy w Bravie 1.6 tylko jeszcze dodatkowo czasem gasło. Sprawdzane świece, filtry i nic. Zmieniłem stacje ze Statoil na BP i jak ręką odjął, autko dalej jest w rodzinie już 8 lat i zero problemów. Może u ciebie to też wina paliwa.

Napisano

> O ile pamiętam tam są dwa czujniki, z których jeden lubi niedomagać

> znienacka (co oznacza jego awarię). chyba temperatury cieczy

> chłodzącej i jeszcze jakiś drugi i to ten właśnie jest

> humorzasty.

No więc po konsultacji z zarzyjaźnionym serwisantem (który co prawda nigdy sam nie znalazł żadnej usterki bez jasnych wskazówek, ale zawsze) to może być czujnik temperatury cieczy chłodzacej (w okolicach kolektora dolotowego) lub czujnik ciśnienia (MAP-sensor). Chociaż czujnik ciśnienia najprawdopodobniej nie steruje włączeniem "trybu ssania". Ale to właśnie powinien wiedzieć serwis. Może mają jakąś tabelę z którą mogą porównać czy są prawidłowe rezystancje tych czujników na zimnym i ciepłym silniku.

No i jeszcze przyszło mi do głowy, że może być jakieś połączenie między wspomaganiem a kolektorem dolotowym. Jeśli tak, to może warto sprawdzić czy nie ma tam nieszczelności.

Napisano
  • Autor

Dzięki za podpowiedzi. Narazie wczoraj serwis sprawdził rozrząd hehe.gif i cos przebakują o centralce icon_eek.gif (takie rady daje bielsko-biała)

Napisano

> Dzięki za podpowiedzi. Narazie wczoraj serwis sprawdził rozrząd

Przecież to bez sensu. niewiem.gif Jakby coś było z rozrządem, to by źle chodził nawet jak jest ciepły. frown.gif

> i cos przebakują o centralce (takie rady daje bielsko-biała)

Ciekawe kto za to miałby zapłacić. rotfl.gif

Napisano

Silnik 1,6 nie lubi gazu.Rozstrojona instalacja gazowa.

Napisano
  • Autor

> Silnik 1,6 nie lubi gazu.Rozstrojona instalacja gazowa.

Wszystko ok tylko przez tydzień jeździłem z odcięta instalacją (poprostu poprezcinalin kable) 2 dni po odcięciu zaczął odpalać w miere dobrze a 5 dni po podłaczeniu instalacji (zrobiło się zimniej) znów sa kłopoty

Napisano

> Wszystko ok tylko przez tydzień jeździłem z odcięta instalacją

> (poprostu poprezcinalin kable) 2 dni po odcięciu zaczął odpalać

> w miere dobrze a 5 dni po podłaczeniu instalacji (zrobiło się

> zimniej) znów sa kłopoty

Miałem dokładnie to samo.

Przejeździj na benzynie jakieś 500 km tak aby silnik dostroił się do benzyny, potem jedź do gaziarzy na regulacją gazu i wszystko wróci do normy na 100%.

Mam nawet takią samą instalację tylko silnik 1,2.

pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.