Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

odcięcie paliwa może by do FAQ

Featured Replies

Napisano

Wielokrotnie obiłem sie o temat odcinac / nie odcinac pompę paliwa. Ja u mnie miałem nie odciętą i pompka działała tez gdy jeździłem na gazie. Poczatkowo sugerowałem się opinia że paliwo krążące sobie w instalacji wtrysków chłodzi sobie je i takie tam. Jednak to raczej bzdura gdyz w moim nie ma powrotu paliwa do baczku oraz nic tych wtrysków nie chłodzi i nie musi chłodzić. Dlatego też postanowiłem wyłączyc sobie pompke zwłaszcza że głośna jest i popiskuje jak robocop grinser006.gif. Dobrałem się do centralki - oczywiście kabelek odcięty. To juz drugi odcięty kabelek w tej instalce - pierwszy miałem od TPSa. No cóż dosztukowałem się do tego ogryzka i wpiąłem pod przekaźnik pompy. Działa 893goodvibes.gif tzn nie działa gdy jade na gaziku. Tak sie jednak zastanawiam możeby kwestię odcinania/nie odcinania pompy wrzucić do FAQ?

Napisano

ja zrobiłem sobie sterowane...

żeby jak mi przyjdzie ochota z gazu na benzynę w czasie jazdy przerzucić - to móc pstryknąć i ... uzyskawszy właściwe ciśnienie paliwa - przełączyć spokojnie na benzynę...

/Fiat Uno 1.4 - wstawiłem przekaźnik w sygnał od ECU do przekaźnika pompy-normalnie zwarte styki/

Napisano
  • Autor

> ja zrobiłem sobie sterowane...

> żeby jak mi przyjdzie ochota z gazu na benzynę w czasie jazdy

> przerzucić - to móc pstryknąć i ... uzyskawszy właściwe

> ciśnienie paliwa - przełączyć spokojnie na benzynę...

> /Fiat Uno 1.4 - wstawiłem przekaźnik w sygnał od ECU do przekaźnika

> pompy-normalnie zwarte styki/

shocked.gif a to jakoś nie zajarzyłem zaraz po przełączeniu może nie być jeszcze ciśnienia, sprawdzę jak mi sie teraz przełącza w jeździe bo w sumie nie sprawdzałem czy aby nie szarpie za mocno

Napisano

> a to jakoś nie zajarzyłem zaraz po przełączeniu może nie być

> jeszcze ciśnienia, sprawdzę jak mi sie teraz przełącza w jeździe

> bo w sumie nie sprawdzałem czy aby nie szarpie za mocno

U mnie nie ma zadnych negatywnych skutkow odlaczenia pompy paliwa, zadnego szarpniecia. Jak masz sprawna pompke (zaworki szczelne) to w ukladzie paliwowym utrzymywane jest stale cisnienie. Poza tym jak masz instalacje II generacji to po przelaczeniu z gazu na benzyne masz jeszcze w wezyku do miksera troche gazu, ja mam dosc dlugi wezyk ok. 60cm a attuator przy samym reduktorze.

Napisano

U mnie sterowanie wyłączeniem i włączeniem pompy odbywa się bez opóźnienia w jedną i drugą stronę, z tym że w normalnej jeździe wykonuje tylko odcięcie pompy. Po zamontowaniu odcięcia wypróbowałem w czasie jazdy przejście z gazu na noPb i cała operacja przeszła gładko, bez wyczuwalnego szarpnięcia. Więc wydatek pompy jest na tyle duży że błyskawicznie daje potrzebne ilości paliwa i odpowiednim ciśnieniu

Napisano

> Więc

> wydatek pompy jest na tyle duży że błyskawicznie daje potrzebne

> ilości paliwa i odpowiednim ciśnieniu

Poza tym w przewodach paliwowych zostaje paliwko a nie ulatnia się gdzieś, więc załączająca się pompka po przejściu na noPB nie ma aż tak dużej pracy do wykonania.

Napisano

nie byłem tego pewien więc zrobiłem obejście...

/zawsze jak coś wstawiam staram się robić to tak, aby móc to przy użyciu spinacza i gumki zneutralizować na polu nocą wink.gif - żeby nie mieć cienia wątpliwości "a nuż to mój system nie działa".../

ale dobrze wiedzieć, że w praktyce nie ma z tym problemów...

thx

ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.