Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Sygnalizacja na przełączniku od AL-700

Featured Replies

Napisano

Witam Wszystkich,

bedę miał okazje zakupić i wymieniać przycisk do przełączania LPG/PB. I przy okazji chciałbym rozwiązac problem moich domysłów na temat sygnalizacji na tym przycisku.

Przycisk jest jeden i działa jak reset w kompie (nie ma pozycji ON/OFF). Przycisk jest podświetlany na zielono a przynajmniej mój stary uszkodzony (diodowy) i nowy ,który wygląda jak w załączniku jest zielony.

Przycisk jest podłączony do instalacji za pomocą trzech przewodów:czarnago,żółtego i brązowego (w sklepie i serwisach ,które obdzwoniłem powiedzieli ,ze jest to znormalizowane i tym mam sie kierować przy zakupie a nie wyglądem przycisku).

I teraz moje pierwsze pytanie:

Czy prawidłowa sygnalizacja widziana na przycisku (trójprzewodowym) do AL-700 jest taka ???

1- przycisk nie świeci - jazda na benzynie

2- przycisk świeci - jazda na LPG

3- przycisk miga(wolno) - rezerwa LPG

4- przycisk miga(szybko) - przygotowanie do przełączenia z PB na LPG po przekroczeniu ustalonych obrotów.

I pytanie drugie:

Czy przy zakupie przycisku faktycznie wystarczy ze jest przeznaczony do AL-700 i nie wnikac w jego wygląd i rozmiar.

Oczywiście mając na uwadze ze ma wczeniej wspomniene 3 przewody o ustalonych kolorach (czarny.brąz.żółty) i 1 przycisk?

Stary przycisk to migająca dioda a nowy(jeszcze nie kupiony)jest załączony.

(kosztyje to 50,- i nie chciałbym zrobić zbędnego wydatku.

A starego identycznego nigdzie juz nie mozna dostać).

pozdrawiam,

Piotrek.

Zał:

Taki przycisk znalazłem w sklepie czy będzie działał zamiast małego diodowego grinser006.gif ?

278023997-autronic.jpg

post-36289-14352476889119_thumb.jpg

Napisano

A po co kolega chce wymieniać przycisk?

Czy tam jest jakaś elektronika?

Nie rozbierałem tego, ale miejsca tam jest mało więc powinna być tam tylko dioda i mikroprzełącznik, potwierdzeniem tego może być to że "obsługiwane" jest tylko przez 3 przewody.

Jeżeli coś z tych rzeczy nie działa, to trzeba sprawdzić co i wymienić - koszt prawie zerowy ...

Napisano
  • Autor

> A po co kolega chce wymieniać przycisk?

bo na przycisk upadł mi ciężki przedmiot i przycisk jest uszkodzony i nie działa.

> Czy tam jest jakaś elektronika?

nie ma

> Nie rozbierałem tego, ale miejsca tam jest mało więc powinna być tam

jakiego miejsca?

> tylko dioda i mikroprzełącznik, potwierdzeniem tego może być to

> że "obsługiwane" jest tylko przez 3 przewody.

zgadza sie 3 przewody i przłącznik z diodą

> Jeżeli coś z tych rzeczy nie działa, to trzeba sprawdzić co i

właśnie piszę o wymianie przełącznika a sprawdzać nie trzeba bo nie działa

> wymienić - koszt prawie zerowy ...

koszt jest 50 zł i nie jest zerowy.

EDIT: chyba nie dokońca sie zrozumieliśmy.

Napisano

1- przycisk nie świeci => niema jazdy. Silnik nie uruchomiony.

2- przycisk świeci => silnik pracuje na LPG

3- przycisk miga(wolno) => silnik pracuje na benzynie

4- przycisk miga(szybko)=> przygotowanie do przełączenia z PB na LPG po przekroczeniu ustalonych obrotów.

5-przycisk miga(szybko) => sygnalizacja rezerwy gazu (Nie wiem czy częstotliwość migania jest różna dla rezerwy i przełączania, ale jest wyraźnie większa od częstotliwości przy pracy na benzynie)

> Taki przycisk znalazłem w sklepie czy będzie działał zamiast małego

> diodowego ?

Ja właśnie mam taki i myślę że nieważny jest kształt i wielkość, ale ilość wychodzących z niego przewodów i cały elektryczny układ w przełączniku. Przy tak prostym przełączniku nie powinno być kłopotów z zamianą. Jeżeli masz trochę rozeznania w elektryce to możesz zrobić go sam. PRAWDOPODOBNIE układ wewnętrnych połączeń wygląda tak, że do jednej nogi wyłącznika (normalnie otwartego) dolutowana jest dioda świecąca. W takim układzie masz trzy końcówki. Teraz na podstawie napięć jakie dochodzą do wyłącznika, starego wyłącznika lub nowego (musisz uśmiechnąć się, najlepiej do sprzedawczyni nowego przycisku), przyporządkować kolory poszczególnym nózkom. Pozostaje jeszcze ustalić czy w przycisku szeregowo z diodą jest rezystor, czy jest on w centralce i tu jest niepotrzebny.

Napisano

> bo na przycisk upadł mi ciężki przedmiot i przycisk jest uszkodzony i nie działa.

Ale jak to?

Została miazga z przycisku?

> właśnie piszę o wymianie przełącznika a sprawdzać nie trzeba bo nie działa; koszt jest 50 zł i nie jest zerowy.

> EDIT: chyba nie dokońca sie zrozumieliśmy.

Ja Ciebie dobrze zrozumiałem.

Ale mi chodzi o to, że za mikroprzełącznik i diodę wartą ok. 50 gr płacić 50 zł tylko dlatego, że jest w małej plastikowej obudowie z symbolem firmy autronik to dla mnie "trochę" wywalone pieniądze.

Może taniej byłoby kupić cały zestaw za 250zł, a potem sprzedać kompa z wiązką za 180 i krokowca za 70, a przełącznik mieć gratis.

Napisano
  • Autor

> Ale jak to?

> Została miazga z przycisku?

tak

> Ja Ciebie dobrze zrozumiałem.

> Ale mi chodzi o to, że za mikroprzełącznik i diodę wartą ok. 50 gr

> płacić 50 zł tylko dlatego, że jest w małej plastikowej obudowie

> z symbolem firmy autronik to dla mnie "trochę" wywalone

> pieniądze.

dla mnie wywalone byłyby gdy kupiłbym niepasujący.

> Może taniej byłoby kupić cały zestaw za 250zł, a potem sprzedać kompa

> z wiązką za 180 i krokowca za 70, a przełącznik mieć gratis.

Nie doliczyłeś ceny jaką niesie strata czasu na takie manewry.

I do tego wyjazd w świąteczno- sylwestrowy na PB a nie na LPG.

Tak czy inaczej nie ważne znalazłem jeszcze jedno miejsce i po rabacie za inne zakupy wyszlło tez drogo ale juz nie tyle bo 37. Jest to część instalacji gazowej wiec przez zimowy wyjazd św-sylwestrowy zarobi na siebie i jeszcze ponad to.

Przycisk juz zainstalowany i jest ok

Bardzo dziekuje za pomoc i zainteresowanie tematem.

Wszystkim życze WŚ.

Piotrek

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.