Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Walka z soczewkami DEPO - sukces (nie odstaja od zderzaka)

Featured Replies

Napisano

Witam,

ja znow napisze o soczewkach DEPO, bo dzisiaj je zamontowalem i wyregulowalem - a bylo to tak:

1. dorobilem kable do wtykow swiatel pozycyjnych

2. dolutowalem ww. kable do kabli wtyku 4 pinowego (do kabla czarnego i zoltego). Przy okazji - lutownice 12V sa do dupy - sporo sie nameczylem zanim udalo mi sie to zlutowac. Jak ktos ma mozliwosc lutowania pod domem - to lepsza normalna lutownica 220V.

3. Wlozylem soczewki (i tu troche wyjasnien).

Po wlozeniu okazalo sie, ze prawa lampa odstaje od zderzaka okolo 1-1,5 cm - co jest nie do przyjecia, bo lewa lampa lezy jak ulal.

DIAGNOZA - gorny uchwyt lampy po przykreceniu jej do poprzecznej belki odchyla lampe do gory.

POMYSLY:

1. ZLE - nawiercic otwor w poprzecznej belce nieco nizej niz otwor oryginalny. Glupota - od spodu jest przyspawana nakretka i otwor sie nei przewierci - odrzucamy ten pomysl.

2. DOBRZE - poluzowac poprzeczna belke i zobaczyc czy mozna ja przesunac o kilka milimetrow ku przodowi - aby otwor dla uchwytu lampy przesunal sie troszke ku przodowi - dzieki czemu lampa bedzie mniej odstawala - BINGO - poskutkowalo - jest prawie dobrze, ale jeszcze troszke odstaje

3. DOBRZE - teraz widac, ze pod zderzak mozna cos podlozyc aby nieco go wypchnac do gory (1-7 milimetrow).

Niestety troszke pocialem gumowy dywanik - ale warto bylo - guma byla odpowiednio gruba i pociete pasemka skutecznie uniosly zderzak

4. aby jeszcze troche przysunac lampe do zderzaka - mozna (ja tak zrobilem) zdjac metalowa podkladke z uchwytu - przez to sruba zlapie uchwyt troszke dalej - dzieki czemu lampa sie obnizy i ladnie przylgnie do zderzaka.

Po tych operacjach soczewki leza calkiem niezle i nie odstaja.

To teraz przystepuje do regulacji swiatel - np. ustawiam auto przed sciana i zaczynam krecic imbusem w silniczkach.

I coz widze - w moim przypadku - prawe swiatlo swiecilo duzo gorzej (tzn. nizej) niz lewe - wiec sie nie zastanawialem i skrocilem trzpien silniczka prawej lampy (tak jak to ktos opisal na smietniku - na kropelke) i BINGO - snop swiatla znacznie sie podniosl.

Co dziwne - w lewej lampie nie ruszalem trzpienia a lampy swieca podobnie.

Pozostaje jeszcze chyba regulacja w lewo i prawo - ale nie mialem klucza odpowiedniego a imbus sie "omykal" - wiec zostawilem jak jest.

Ogolnie wydaje sie, ze swieci lepiej - na pewno wyglada lepiej niz ze zwyklymi lampami.

Po swietach podjade na regulacje swiatel, ale juz teraz widac, ze swieca dalej.

Zmarnowalem caly dzien na te zabawe - ale chyba warto bylo. Ze dwie godziny regulowalem zanim zobaczylem, ze zarowki pomylilem i w jednym reflektorze byla PHILIPS Night Guide a w drugim zwykla H1 - na szczescie pozniej zamienilem zarowki, bo juz mnie szlag trafial (tzn. w prawej lampie zamienilem zarowki miejscami - drogowe z mijania).

Nie wiem co by tu jeszcze napisac - moze Wesolych Swiat wiara :-)

pzdr

Rostek

Napisano
  • Autor

> bardzo ładnie...

> fotek nie robiłeś dla potomnych?

> Tobie również Wesołych

No wlasnie nie mialem aparatu - ale jak dorwe aparat to moze cos popstrykam :-)

pzdr

Rostek

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.