Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Brava-Akumulator-jak podwyższyć napięcie ładowania mam 13.8V

Featured Replies

Napisano

sciana.gifniewiem czy mam problem z słabym akumulatorem w mojej bravie ,jest coś nie tak obiawia się to tym ze akumulator ma dwa lata i jeżdze nim bardzo krótkie odcinki około 6km trwa to 8 minut w mieście do pracy i spowrotem nie robiąc nim dłuższych trasi mam kłopot z zapaleniem akumulator

się rozłodowuje ,sprawdzałem czy niema jakiejś upływności w stanie spoczynku ale alarm i reszta pobiera jakieś 50miniampera ,czy jest możliwośc zwiększenia jakoś prądu ładowania w czasie jazdy gdzie jest ta regulacja ,czy można to zmienić i gdzie , i jakie będą tego skutki? banned.gifdrive.gifbanned.gif

Napisano

Ładowanie akumulatora sprawdza sie na włączonych wszystkich odbiornikach: dmuchawa,światła, radio, tylna szyba,ITP Jeżeli tak sprawdzałeś i uzyskałeś ten wynik ładowania, to ładowanie masz OK ok.gif Maksymalny prad ładowania nie powinien przekraczać 14.5V. Regulacji ładowania z tego co wiem, to niema. Moim zdaniem, myśle że powinieneś podłączyc aku pod prostownik na całą noc, i to powinno wystarczyć. Może być tak że po zimie jest mocno rozładowany, i na krótkich trasach, jakie pokonujesz zostaje niedoładowany. To powinno w zupełności wystarczyć. Jeżeli nie, no to chyba aku do wymiany no.gif pozdrawiam

Napisano

doładuj akumulator - najlepiej niskim amperażem a długo...

u mnie był problem rozładowywania aku... - upływność 0,18A, okazało się że radyjko tyle żarło - jakieś ścieżki się zwarły (działało normalnie). teraz przy zgaszonym silniku i włączonym alarmie pobiera mi tylko 0,016A [16mA].

Napisano
  • Autor

tak mierzyłem , ale dzięki ,tak zrobię mam akumulator

firmu DELPHI całkowicie bezobsługowy ze wskaznikiem naładowania (kontrolka) naładuje go niskim prądem a jak nie

to muszę rozejrzeć się za nowym chociarz bym jeszcze chciał zeby wytrzymał lato.

Napisano

> tak mierzyłem , ale dzięki ,tak zrobię mam akumulator

> firmu DELPHI całkowicie bezobsługowy ze wskaznikiem naładowania

> (kontrolka) naładuje go niskim prądem a jak nie

> to muszę rozejrzeć się za nowym chociarz bym jeszcze chciał zeby

> wytrzymał lato.

zawsze możesz podjechać do aku serwisu na test...

Napisano

> Ładowanie akumulatora sprawdza sie na włączonych wszystkich

> odbiornikach: dmuchawa,światła, radio, tylna szyba,ITP Jeżeli

> tak sprawdzałeś i uzyskałeś ten wynik ładowania, to ładowanie

> masz OK Maksymalny prad ładowania nie powinien przekraczać

> 14.5V. Regulacji ładowania z tego co wiem, to niema. Moim

> zdaniem, myśle że powinieneś podłączyc aku pod prostownik na

> całą noc, i to powinno wystarczyć. Może być tak że po zimie jest

> mocno rozładowany, i na krótkich trasach, jakie pokonujesz

> zostaje niedoładowany. To powinno w zupełności wystarczyć.

> Jeżeli nie, no to chyba aku do wymiany

> pozdrawiam

hmm, prąd jest w Amperach, a napięcie w Voltach.

Więc to jest napięcie ładowania wink.gif

A co do problemu kolegi to mój brat to dopiero co przerabiał, też miał 13,8-13,9V na akumulatorze, na alternatorze niewiele więcej, wymiana akumulatora pomogła. Teraz ma napięcie 14,4V czyli tak jak ma być.

No ale jeśli akumulator ma tylko 2 lata, to bym go tak jak koledzy małym prądem 0,1-0,05 znamionowego podładował, może pomoże.

Pozdrawiam

Napisano

> zawsze możesz podjechać do aku serwisu na test...

jestem za waytogo.gif mi zrobili to za friko, podpinaja taka maszynke i robi wydruk w jakim stanie jest aku...podaje moc rozruchowa, napiecie obciazenia itp.

przynajmniej wiedzielem, ze aku jest dobry, choc wczoraj cala noc go giglaem (max. prad ladowania to 10% anamionowej). aku poszedl bo bawilem sie ostatnio duzo przy autku, tu radyjko, tu kilka razy odpala, tu szybiw wedrowaly bez przerwy w dol i w gore... teraz po naladowaniu jest ok waytogo.gif

Napisano

jak mialem pękniety alternator to mi tęz tak mało prądu dawał tak ok. 13V. a jesli nie masz prostownika to proponuje sie przejechac w jakas dłuższą trase i wtedy sie troche podładuje.

Napisano

> zawsze możesz podjechać do aku serwisu na test...

do nich to mozna jechac co najwyzej zeby koło napompowali,albo nie bo myla pomyla jednostke bar z psi albo elektronovoltem

Napisano

> do nich to mozna jechac co najwyzej zeby koło napompowali,albo nie bo

> myla pomyla jednostke bar z psi albo elektronovoltem

zapraszam w takim razie na śląsk...

Napisano

> zapraszam w takim razie na śląsk...

ciutke mam do was daleko.Jak u was sa tacy dobrzy to jesli bedziesz przy okzji w ASO to jasli by nie stanowiło to zbyt duzego problemu zapytaj sie jakie powinno być cisnienienie na cylindrach w bravo 2.0 HGT

ok?

Napisano

aku serwis to nie ASO tylko facio co akumulatorami handluje...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.