Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

1,6 16v marea weekend temperatura pracy

Featured Replies

Napisano

Jak to jest z temperaturą tego silnika, kiedyś wskaźnik był w połowie skali a od pewnego czasu potrafi pojechać tak z 0,5cm do góry(czasami mniej jak przywalę pięścią w deskę), wtedy załącza się wentylator, temperatura spada i jest ok. Zastanawiam się czy jest to kwestia do skonfigurowania czegoś? Znajomy twierdzi, że jest to niegroźne i powinienem wymienić taki czujnik koło komputera sterującego wtryskiem. Jaja zaczęły się gdzieś w okolicy wiosny, ostatniej zimy(tej pamiętnej jeśli chodzi o temperatury) wymieniłem płyn na ...koncentrat(nie rozcieńczałem), była teoria, że będę miał pewność, że nawet jak pojedzie temperatura w dół to też będzie ok. Ostatnio uzupełniłem ubytki płynu, dolałem 1litr wody destylowanej(temperatura zamarzania po sprawdzeniu nadal w normie)

Ma ktoś jakąś teorię?

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Jak to jest z temperaturą tego silnika, kiedyś wskaźnik był w połowie

> skali a od pewnego czasu potrafi pojechać tak z 0,5cm do

> góry(czasami mniej jak przywalę pięścią w deskę), wtedy załącza

> się wentylator, temperatura spada i jest ok. Zastanawiam się czy

> jest to kwestia do skonfigurowania czegoś? Znajomy twierdzi, że

> jest to niegroźne i powinienem wymienić taki czujnik koło

> komputera sterującego wtryskiem. Jaja zaczęły się gdzieś w

> okolicy wiosny, ostatniej zimy(tej pamiętnej jeśli chodzi o

> temperatury) wymieniłem płyn na ...koncentrat(nie

> rozcieńczałem), była teoria, że będę miał pewność, że nawet jak

> pojedzie temperatura w dół to też będzie ok. Ostatnio

> uzupełniłem ubytki płynu, dolałem 1litr wody

> destylowanej(temperatura zamarzania po sprawdzeniu nadal w

> normie)

> Ma ktoś jakąś teorię?

> Pozdrawiam BAS

nie wiem, jaki to może mieć wpływ na temp. ale nie powinno sie lać samego koncentratu i tyle

nie wiem, po co to zrobiłeś, trzeba było tylko rozcieńczyć, nie mówiąc już o podwójnych kosztach niewiem.gif

Napisano
  • Autor

> nie wiem, jaki to może mieć wpływ na temp. ale nie powinno sie lać

> samego koncentratu i tyle

Zastanawiam się jak wygląda bezwładność cieplna takiego koncentratu a jak wygląda bezwładność cieplna gotowego płynu. Co do tego czy powinno się go lać czy nie to spotkałem się z dwoma teoriami, jedna mówiła, że nie szkodzi, druga, że ponieważ jest gęstrzy to może się źle oddbić na pompie.

> nie wiem, po co to zrobiłeś, trzeba było tylko rozcieńczyć, nie

> mówiąc już o podwójnych kosztach

Koszta to ca 50zł, więc jeśli ma to mi dać pewność, że nie zamarznie, przez co nie pęknie mi blok to jest to cena, którą można przeboleć(nomen omen takie dmuchanie na zimne).

Pozdrawiam BAS

Napisano

Koszta to ca 50zł, więc jeśli ma to mi dać pewność, że nie zamarznie, przez co nie pęknie mi blok to jest to cena, którą można przeboleć(nomen omen takie dmuchanie na zimne).

rozcieńczony koncentrat w stosunku 1:1 ma temperaturę zamarzania ok. -37 st.C, nierozcieńczony ma ze 70 st.C.

mieszkasz na Syberii, że obawiasz sie takich mrozów ?? smile.gif

a po drugie jakiś tani ten koncentrat - przecież do całego układu wchodzi jakieś 6-7 litrów (chyba), to wychodzi 7-8 zł za litr

jaki to koncentrat??

Napisano
  • Autor

> rozcieńczony koncentrat w stosunku 1:1 ma temperaturę zamarzania ok.

> -37 st.C, nierozcieńczony ma ze 70 st.C.

też mam nadzieję, że tak jest:)

> mieszkasz na Syberii, że obawiasz sie takich mrozów ??

Jak ostatniej zimy dosło do -30kilku stopni to zacząłem się poważnie zastanawiać gdzie mieszkam:) i kiedy wymieniałem ostatnio płyn. Zostawiłem samochód na kilka dni bez odpalania i z olejem po kilkunastu tysiącach(wg producenta wymiana co 20kkm) to nawet z 3 aukumulatorów nie chciał mi zapalić(mam genialny regenerowany rozrusznik-powoli zaczynam myśleć nad zakupem oryginalnego, jak mi padł fabryczny to nie udało mi się dostać oryginału a w ASO to bym zabulił jak za zboże, tych rozruszników było ileś typów i ja mam akurat przejściówkę, z dość nietypowym zestawem głowiczka-bendix), zapalił dopiero po tym jak poleżała pod miską przez godzinę kuchenka elektryczna, natychmiast wymieniłem olej i płyn w chłodnicy.

> a po drugie jakiś tani ten koncentrat - przecież do całego układu

> wchodzi jakieś 6-7 litrów (chyba), to wychodzi 7-8 zł za litr

Weszło w granicach 4 litrów, więcej się nie da bo odpinając wąż nie jesteś w stanie spuścić płynu ze wszystkich zakamarków bloku.

> jaki to koncentrat??

Dobre pytanie, musze poszukać tego baniaka, napewno był granatowy i napewno to nie było paraflu. Znajomy z auto-sam'a mi go polecił powiedział, że jest dobry, i żebym się nie wygłupiał i nie kupował paraflu, którego chyba akurat nie miał na magazynie.

Pozdrawiam BAS

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.