Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wymiana tylnych amortyzatorów w BBM bez odkręcania koła.

Featured Replies

Napisano

Czas: ok.1 godziny na obie strony

Koszt: ok.140zł za 2szt. Amortyzatorów Magneti Marelii, ok. 0,5zł na patent smile.gif

Sprawa naprawdę banalna...

1. Do wymiany amortyzatorów z tyłu potrzebujemy kilku rzeczy.

Oczywiście amortyzatorów, nasadki (wąskiej) M15, klucz najlepiej grzechotka, i pewien patent, o którym za chwile.

2. Włazimy pod auto. Najlepiej jest to robić na kanale, ale jak nie ma to trzeba wysoko podnieść auto, aby można było operować kluczem. Tam za pomocą klucza M19 odkręcamy widoczną poniżej śrubę. Przyda się WD40 albo podobny środek. Mi śruby trzymały mocno, ale jak puściły to kręciłem właściwie jedną ręką. Oczywiście okręcamy obie strony.

274396577-morek%20tyl2.jpg

3. Dobrym patentem jest zrobienie dobie odpowiedniej przedłużki. W tym celu udajemy się do garażu, warsztatu, złomowiska, punktu sprzedaży stali. Tam znajdujemy/nabywamy kwadratowy pręt 14mm (taka grubość ma większość grzechotek i nasadek). Bierzemy tego z pół metra, szlifujemy na końcówkach, aby klucz i nasadka weszły bez problemu. Komplet takich narzędzi wygląda tak:

274396573-amorek%20tyl1.jpg

4. Teraz podnosimy auto na lewarku (pamiętając o zabezpieczeniu kół). Ponieważ od dołu odpięliśmy mocowanie, auto podniesie się wysoko a koło zostanie na podłożu. Podnosimy tak wysoko, aby był swobodny dostę do tego otworu:

274396580-amorek%20tyl3.jpg

5. W środku tej plastikowej tulejki jest śruba M15. Można ją wycacać palcem. Na nasz patentowy klucz wkładamy nasadkę, i całość wpychamy do tej dziury. Trzeba kręcić kluczem we wszystkie strony aby nasadka weszła, ale po 30s powinna wejść.

274396581-amorek%20tyl4.jpg

6. Teraz odkręcamy śrubę. Nakręta z tyłu jest przyspawana do mocowania, więc nic nam nie odpadnie. Może się zdarzyć, że po wykręceniu nasadka nam wyjdzie, a śruba nie. Ja ponownie wepchnąłem nasadkę, aż śruba w nią weszła i powoli cofając kręciłem całym kompletem. Zadziałało w obu stronach.

UWAGA! Nie polecam wyciągania tej plastikowej tulejki, bo chroni ona przed wpadnięciem śruby, nasadki w część tylnego zawieszenia. Nie jeden BBMowiec już jeździ z tym w belce smile.gif

7. Teraz znowu pod auto i wyciągamy stare amortyzator a montujemy nowy. I tu przyda się nam pomocnik. Po zdjęciu ukazuje się nam taki widok.

274396584-amorek%20tyl5.jpg

Z lewą stroną poradziłem sobie sam. Włożyłem rękę od góry mocowania, tam jest mała przerwa pomiędzy wzmocnieniem a mocowaniem amortyzatora (strzałka na foto powyżej). Wcześniej włożyłem śrubę w otwór w nadkolu. Lewą ręką wymacałem tę śrubę a prawą trzymałem amortyzator, nawet łatwo poszło i śruba już była na swoim miejscu. Teraz wystarczy ją dokręcić.

Z prawą stroną jest nieco gorzej z powodu baku paliwa. Nie da się włożyć tam ręki. Do tego potrzebny jest pomocnik. Wkłada on amortyzator w mocowanie a my przez otwór w nadkolu patrzymy aby mocowanie amortyzatora zgodziło się z mocowaniem w aucie. Jeśli tak się stanie każemy pomocnikowi znieruchomieć (najlepiej jakby przestał oddychać smile.gif) a my w tym momencie wprowadzamy śrubę i wkręcamy ją.

8. Pozostaje już dokręcić dolne mocowania z powrotem i praktycznie po sprawie.

9. Opuszczamy auto na glebę, chowamy narzędzia i wręczamy pomocnikowi browarka (o ile pozwoliliśmy mu z powrotem oddychać i nie zzieleniał w tym czasie smile.gif ) jeśli tak, wypijamy oba piwka smile.gif ).

Made by Chevy ([email protected])

Oczywiście będzie wersja na kompostownik smile.gif

Napisano

> UWAGA! Nie polecam wyciągania tej plastikowej tulejki, bo chroni ona

> przed wpadnięciem śruby, nasadki w część tylnego zawieszenia.

> Nie jeden BBMowiec już jeździ z tym w belce

ciesze sie, ze moja uwaga sie przydala i zostala rozpowszechniona palacz.gif

PS> bravo za sprawna i szybka robote ok.gif

pozdr. 20.GIF

Napisano

> Nie jeden BBMowiec już jeździ z tym w belce

bylo rowniez i o tym:jak juz nasadka wpadnie to mozna ja wydobyc podnoszac siedzisko fotela tylnego i wyciagajac gumowa zaslepke z podlogi.pod nia konczy sie profil i tam powinna wyladowac nasza nasadka palacz.gif.dzieki kuncikowej poradzie moja nasadka po dwoch latach przestala sie darmowo wozic zlosnik.gif ... zardzewiala byla okropnie but.gif

Napisano
  • Autor

> nasza nasadka .dzieki kuncikowej poradzie moja nasadka po dwoch

> latach przestala sie darmowo wozic ... zardzewiala byla okropnie

to teraz moze wystawic rachynek na 2 letnia jazde zlosnik.gif

Napisano

> to teraz moze wystawic rachynek na 2 letnia jazde

no to ja tez juz po wymianie jestem.

szybko i latwo sie to robi.

nasadka z ednej strony wylądowała w prfilu ale dziki podpowiedzi wylowiłem ja dziura pod kanapa

ok.gif

koszt 100pln za amorki + wolna sobota.

p.s. jakie amorki tylne zakładali na perwszy montarz???

Napisano
  • Autor

> no to ja tez juz po wymianie jestem.

> szybko i latwo sie to robi.

> nasadka z ednej strony wylądowała w prfilu ale dziki podpowiedzi

> wylowiłem ja dziura pod kanapa

> koszt 100pln za amorki + wolna sobota.

no to pieknie waytogo.gif

> p.s. jakie amorki tylne zakładali na perwszy montarz???

wydaje mi sie, ze wlasnie MM hmm.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.