Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

pytanko

Featured Replies

Napisano

we wtorek jadę na wymianę łącznika stabilizatora oraz na , no własnie,

jak kiedyś pisałam coś mi Stilo po zapaleniu hałasuje, jak byłam na wymianie oleju to mechanik nr1 powiedział ,że to może być sprzęgło, gdy byłam na "zimowym przeglądzie w ASO" to mi powiedzieli ,że rolka napinacza hałasuje, gdy byłam na wymianie zderzaka (po kolizji) mechanik\blacharz nr 2 powiedział, że to też prawdopodobnie jest rolka, polecił mi warsztat mechaniczny z którym współpracują , i pojechałam tam i facet też to samo gada,

i tak mam pytanie co wchodzi w skład wymiany tej rolki? tzn czy jest ich kilka, czy jakieś inne elementy tez się wymienia oprócz tej rolki? Jutro mam zadzwonić i mi powie jaki jest koszt itp,

nie chcę żeby mnie ktoś zrobił w balona tak więc pytam się o te rzeczy, żeby mi później nie wymienił części które do wymiany nie są. a orientujecie się może w kosztach tego wszystkiego, bo za łącznik stabilizatora + wymiana 60zeta gada

Napisano

Jaki masz pzrzebieg? bo jak rolka od paska rozrządu to lepiej juz cały rozrząd zrobić ta sama robota. Za wymiane łącznika i sam łacznik ta cena jest OK . A jaki producent tego łacznika? Ja kupiłem na Allegro polskie po 22 zł szt., ale jeszcze nie wymieniłem.

Napisano
  • Autor

> Jaki masz pzrzebieg? bo jak rolka od paska rozrządu to lepiej juz

> cały rozrząd zrobić ta sama robota. Za wymiane łącznika i sam

> łacznik ta cena jest OK . A jaki producent tego łacznika? Ja

> kupiłem na Allegro polskie po 22 zł szt., ale jeszcze nie

> wymieniłem.

przebieg dopiero 61 tś

nie wiem jaka rolka, mówią .że rolka napinacza a co to jest to nie wiem

frown.gif

Napisano

> przebieg dopiero 61 tś

> nie wiem jaka rolka, mówią .że rolka napinacza a co to jest to nie

> wiem

To moze wymień rozrzad jezeli to rolka bo za 20 kkm znowu ta sama robota i koszty.

5ef08fc0b5420049.jpg

Napisano

mysle ze chodzi o rolke napinacza paska rozrzadu; sklada sie na nia napinacz rozrzadu z rolka wink.gif wymienia sie calosc - tak jak mowi Rado rozwaz wymiane calego rozrzadu (ogolnie to sie nie powinno takiego paska po 60kkm zakladac spowrotem), zadaj pytanie albo popros zeby pozostale rolki prowadzace tez ogladneli

Napisano

> mysle ze chodzi o rolke napinacza paska rozrzadu; sklada sie na nia

> napinacz rozrzadu z rolka wymienia sie calosc - tak jak mowi

> Rado rozwaz wymiane calego rozradu (ogolnie to sie nie powinno

> takiego paska po 60kkm zakladac spowrotem), zadaj pytanie ale

> popros zeby pozostale rolki prowadzace tez obejrzeli

moderater - inspektor powinien się bardziej postarać i nie robić tylu błędów w jednym poście

Napisano

masz racje - sie postaram; jako wytlumaczenie podam ze moj IT zainstalowal mi przez przypadek dodatkowa klawiature z polskimi znakami (z zamianst y itp) i sie wlaczala przez przypadek - usunalem wink.gif

Napisano

> moderater - inspektor powinien się bardziej postarać i nie robić tylu

> błędów w jednym poście

moderator też człowiek, może skończyli byśmy wreszcie te nagonki na mod'ów...

Napisano
  • Autor

> mysle ze chodzi o rolke napinacza paska rozrzadu; sklada sie na nia

> napinacz rozrzadu z rolka wymienia sie calosc - tak jak mowi

> Rado rozwaz wymiane calego rozrzadu (ogolnie to sie nie powinno

> takiego paska po 60kkm zakladac spowrotem), zadaj pytanie albo

> popros zeby pozostale rolki prowadzace tez ogladneli

a może ktoś mi poleci jakiegoś dobrego producenta rozrządu, jak juz mam wymieniać cały rozrząd.

jakie jest min a jakie max kwoty za rozrząd?

Napisano

> a może ktoś mi poleci jakiegoś dobrego producenta rozrządu, jak juz

> mam wymieniać cały rozrząd.

> jakie jest min a jakie max kwoty za rozrząd?

Tego nie wiem, ale najlepiej niech części kupi gość, który bedzie rozrząd wymieniał. Zapłacisz za usługę kompleksowo i w razie awarii będziesz miała winnego, aby dochodzić swoich praw. Masz czas latać po sklepach zlosnik.gif

Napisano

> a może ktoś mi poleci jakiegoś dobrego producenta rozrządu, jak juz

> mam wymieniać cały rozrząd.

> jakie jest min a jakie max kwoty za rozrząd?

Polecam kupić i wymienić w serwisie Fiata ... z jednego powodu.

Gwarancja na rozrząd z tego co się orientuję obowiązuje tylko wtedy jeśli wymiana następuje w autoryzowanym serwisie frown.gif ....

Przerabiałem.

Napisano
  • Autor

ale ze mnie .......baba blush.gif

dzwoniłam do gościa żeby się go spytac czy nie lepiej wymienić cały rozrząd, a on pyta się mnie jaki rozrząd

w końcu się okazało ,że to są rolki napinacza paska mikro klimatyzacji

wszyscy mechanicy mówili ,że to chałasują rolki napinacza

nie wiem jakim cudem myśałam ,że to chodzi o rozrząd

.

tylko dziwne ,że nie mam klimy włączonej a one chałasują

za co odpowiadają te rolki , i co się może stać jak padną?

miał ktoś taki przypadek?

Napisano

Nie znam dokładnie silnika JTD.Ale wydaje mi się,że pasek sprężarki klimy nie posiada napinacza/u mnie w 1,6 napinacza nie ma/.Może hałasować łożysko sprzęgła sprężarki.Możliwe,że jest to łożysko rolkowe.Łożysko to obraca się mimo,że klima nie jest włączona.

Napisano
  • Autor

wymieniłąm dziś łączniik stabilizatora 80zł koszt wymiany z łącznikiem.

zostały też sprawdzone rolki napinacza paska klimatyzacji i się okazało ,że to nie one hałasują, tylko łożysko pompy/sprężarki klimatyzacji,

mechanik powiedział ,że on tego nie robi bo to trzeba gaz spuścić a póżniej napełnić ,a on nie ma takich urządzeń

ale dzwonił do znajomego i koszt wymiany łożyska + gaz to ok 350zł

z ciekawości zadzwoniłam do ASO i

najpierw powiedzieli mi ,że koszt ok 700zł

a póżniej ,że tego łożyska się samego nie wymienia tylko trzeba całą sprężarkę a to koszt ok 2000zł sciana.gifscrewy.gif

już z tego nic nie rozumiem

Napisano

Jeden z kolegów pisał na forum o wymianie łożyska sprzęgła bez wymontowywania sprężąrki.Przed chwilą szukałem tego wątku ale nie znalazłem. Podobno cały dowcip polega na zdjęciu prawego koła,nadkola i osłon silnika.Miejsca jest bardzo mało ale jest do zrobienia bez demontowania sprężarki,spuszczania czynnika itd.. ASO leci w kulki każdy mechanizm jast do rozebrania tylko trzeba umieć i chcieć.Sprężarki rozbierają w każdym zakładzie,który naprawia klimę.

Napisano
  • Autor

dzisiaj skontaktowałam się z znajomym mechanika i u niego wymiana łożyska+łożysko + napełnienie gazem to 350zł ,a gdy nie będzie trzeba wypuszczać gazu to 200zł, bo jest taka możliwość

a w innej firmie koszty są takie wyliczenie kosztów 30zł, łożysko 150zł , gaz 200zł a robocizna 350zł screwy.gif= 700zł screwy.gif

w sobotę lub poniedziałek jadę na wymianę

może przy okazji przeczyścić jakieś elementy klimy czy jakieś filtry wymienić?

Napisano

> w sobotę lub poniedziałek jadę na wymianę

> może przy okazji przeczyścić jakieś elementy klimy czy jakieś filtry

> wymienić?

Jeśli masz taką możliwość, to zawinszuj stilakowi

solidne odgrzybianie parownika i kanałów wentylacji.

Odwdzięczy się świeżym zapachem biglaugh.gif

Napisano

> może przy okazji przeczyścić jakieś elementy klimy czy jakieś filtry wymienić?

Jeśli nie trzeba będzie spuszczać gazu z układu, to nie rób nic więcej. Jeśli trzeba będzie spuścić gaz, to warto rozważyć wymianę filtra osuszającego.

Filtr przeciwpyłkowy (poniżej 50zł) warto wymienić nawet niezależnie od wszelkich innych robót. wink.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

w końcu zrobione

łożysko rolki napinacza w klimie

byłam umówiona tydzień temu na piątek ale ze względu na czwartkową wichurę i zerwany dach warsztatu pana od klimy termin został przeniesiony na ten piatek, auto miałąm odebrać wczoraj ale ze względu na zawieruchę i brak pługu musiałam poczekać i dziś odebrać ( mirek bez łańcuchów by do poracy nie pojechał , żeby wyjechać z naszej ulicy to graniczy z cudem )

koszt

wymiana łozyska + gaz , materiał + robocizna 340zł

w Aso od 600zł zaczynali rozmowę

Napisano

> wymiana łozyska + gaz , materiał + robocizna 340zł

> w Aso od 600zł zaczynali rozmowę

Wpisz to proszę w podwieszony wątku. wink.gif Z danymi zakładu, itp, itd.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.