Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Powolne pożegnanie

Featured Replies

Napisano

Hej,

Mam niestety smutną wiadomość. Powoli będę rozstawał się ze swoim autkiem. Staruszek ma już prawie 14 latek i prawie 280 tysięcy. Oczywiście z wielkiego sentymentu będę zaglądał i pomagał, jeżeli tylko będę w stanie, ale chyba niedługo przyjdzie czas już sprzedać mojego białego Tipolota. Pozdrowienia dla wszystkich Tipo- i Tempro-maniaków!

Napisano

Witam. No a powiedz, jak się motorek sprawuje przy tym przebiegu, dynamika, olej. Pytam z ciekawości gdyż mam temprę"92 1.6 wtrysk mono , zagazowana od 7 lat, i tyle samo latek u mnie. 250000,i chodzi jak żyleta, fajnie gwiżdze (po fiatowsku), oleju zużywa ok, litra od zmiany do zmiany czyli na 10000km.Dodam tylko że fiatowa norma zużycia oleju to 0.7 litra na 1000km, nawet w nowym aucie...Pytam bo spotkałem różne opinie, jedni mówią że im te motory klękajapo 200000 , z kolei rozmawiałem z taksówkarzami którzy, na tych autach i tych silnikach robią 400-500 tkm. A między 1.4 a 1.6 w zasadzie nie ma szczególnych różnic konstrukcyjnych w silniku.Sam zrobiłem nim 150000, chyba tylko raz regulowałem zawory(paskudna robota z tymi płytkami), samoregulatorów nie ma, ale mimo to tak małe zużycie raczej dobrze świadczy o tym motorku.

Napisano
  • Autor

Moim zdaniem to bardzo udany model. Mój silnik zadowala się dodatkowym litrem półsyntetyka (shell) na 10000 km (też zmieniam po takim okresie). Wymieniłem w nim uszczelniacze zaworów gdzieś "niedawno" (patrząc na przebieg smile.gif ). Dynamika bardzo w porządku, jedynie na bardzo zimnym silniku nie da się ścigać (a że nie powinno się, to inna sprawa). Może zostanę wyśmiany, ale po założeniu magnetyzera "z allegro" znacznie poprawiły się warunki spalania i czystość spalin (na gaźniku bez katalizatora zszedłem grubo poniżej 1% CO) przy zachowaniu niezłej dynamiki. Jedyny problem, jaki mam, to kopułka - trzeba od czasu do czasu wyczyścić albo wymienić (średnio raz w roku w zimie - pewnie przez błoto pośniegowe). I gdyby nie to, że trochę skrzypi i nie ma klimy, to dalej jeździłbym nim. Kto wie, może jak wygram w totka to zrobię z niego suuuper haj end tjuning smile.gif

Napisano

co tu dużo gadać, ten silnik nie jest zużyty!

Napisano

> Hej,

> Mam niestety smutną wiadomość. Powoli będę rozstawał się ze swoim

> autkiem. Staruszek ma już prawie 14 latek i prawie 280 tysięcy.

> Oczywiście z wielkiego sentymentu będę zaglądał i pomagał,

> jeżeli tylko będę w stanie, ale chyba niedługo przyjdzie czas

> już sprzedać mojego białego Tipolota. Pozdrowienia dla

> wszystkich Tipo- i Tempro-maniaków!

Tipek rodziców ma 305000km smile.gif i w tym roku skończył 18 lat smile.gif i niema zamiaru sie wybrać na szrot smile.gif

Napisano

> Tipek rodziców ma 305000km i w tym roku skończył 18 lat i niema

> zamiaru sie wybrać na szrot

Napisano

coś "nie gra"

. nie widać mojej wiadomości.

Napisano

No, powiedz to tym wszystki którzy uważają że to tylko.... fiat. Ja uważam że to aż fiat! Szczególnie jeśli chodzi o motor tego auta.Wiadomo, mercedesem toto nigdy nie będzie, ale jak na makaronów to silnik im wyszedł.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Jak człowiek czyta takie posty, to aż mu lżej na duszy, że nie tylko on jeździ starym trup... znaczy się Tipkiem. Mój ma na razie 220 kkm i myślę, że jeszcze trochę pojeździ, a jest z 90 r. palacz.gif Małe roboty blacharskie - głównie progi za kołami i nadkola tylne zrobione, teraz tylko zawieszenie przód i autko będzie jak nowe.

Napisano
  • Autor

> Hej,

> Mam niestety smutną wiadomość. Powoli będę rozstawał się ze swoim

> autkiem. Staruszek ma już prawie 14 latek i prawie 280 tysięcy.

> Oczywiście z wielkiego sentymentu będę zaglądał i pomagał,

> jeżeli tylko będę w stanie, ale chyba niedługo przyjdzie czas

> już sprzedać mojego białego Tipolota. Pozdrowienia dla

> wszystkich Tipo- i Tempro-maniaków!

Z wielkim żalem i bólem serca zawiadamiam, że białe Tipo zostało dzisiaj sprzedane. Będzie mi go brakować..... Miejmy nadzieję, że nowy właściciel będzie o niego dbał nie gorzej ode mnie i będzie mu ono służyć długo. Trzymaj się Tipolocie ......

P.S. Na kącik będę z przyzwyczajenia zaglądał i jeżeli będę mógł, to pomogę. Pozdrowienia!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.