Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jaka to instalacja? I jak regulować?

Featured Replies

Napisano

Witam.

Od niedawna posiadam Lanosa 1,6 16V z gazem:)

Mam problem z gazem, ale na poczatku chciałbym dowiedziec się jaką mam instalację...

Wiem, że jest II generacji, na przełączniku jest napis Elpigaz i A.E.B. W komorze silnika jest skrzyneczka z zapisem A.E.B. VOILA PLUS electronic feedback system cod. AEB 170. Jest jeszcze u mnie taka kostka na której pisze PITAGORA EMULATORE 4CIL. A.E.B.

Czy ta instalacja to Elpigaz Leonardo? Bo niestety nie dostałem papierów od niej przy kupnie auta...

W zasadzie instalacja LPG jest sprawna, autko ładnie przyspiesza, mało pali (ok 10-11l LPG w mieście). Ale jest problem z benzynką... Jak zresetuję ECU - odłącze kleme to autko śmiga ładnie i na gazie i na benzynie, ale po jakimś czasie się kaszani i na gazie jest OK, a na beznzynce zaczyna szarpać, nie wkręca się na obroty. Czyściłęm silniczek krokowy - nic to nie dało... Jak znów odłącze akumulator i skasuje ECU to jest OK, ale po jakimś czasie znów się psuje.

Poczytałem sobie forum i wychodzi mi na to, że to zła emulacja sondy lambda, ale moja instalacja niby ma tą emulacje (to chyba to: PITAGORA EMULATORE 4CIL. A.E.B ? ). Czy da się to wyregulować? Czy należy wymienić emulator?

Jak się da to jaki program muszę sobie ściągnąć (mam taki: Elpigaz Leonardo 148, ale jeszcze nie testowałem bo nie mam kabelka)?

I czy taka przejściówka wystarczy? http://allegro.pl/item158083102_interfejs_diagn_do_gazu_lpg_na_usb_wtyczka.html

Z góry dzięki za info i pozdrawiam.

Jak ktoś ma jakiś sofcik nowszy, albo instrukcję to prosiłbym bardzo na: wieczor1(małpa)interia.pl

Napisano

Pitagoras to jest emulatr wtryskiwaczy. Zla praca na pb to wina emulacji lambdy. Emulacje sondy lambda ustawiasz mikrostykiem albo na kompie.

Napisano

Ten PITAGORA to wygląda na emulator wtrysków.

Sygnał lambdy śmieci ci do komputera benzynowego dlatego przy resecie (odł. akumulatora) ustawia się na fabryczne nastawy.

Jeżeli się nie mylę to centralka elpigaz powinna być podpięta pod sygnał lambda i go emulować podczas pracy na LPG.

Przy ubogich instalacjach LPG II gen. i autach wyposażonych w EOBD (OBD2 - 2 sondy lambda) stosuje się dodatkową centralkę do emulacji EOBD aby wyeliminować autoadaptację ECU benzynowego.

Napisano
  • Autor

A co myślicie o takim pomyśle z elektrody:

http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic507560.html

"jest na to sposob, zamontowac przekaznik pa-400 i po klopocie i nie trzeba sie meczyc z emulacja, po prostu reseruje on komputera gdy sie wylancza auto, rozwiazanie zalecane przez fabryke daewoo"

Testował już to ktoś? Jak coś to proszę o szczegóły jak to podłączyć i czy częste resety ECU mu nie zaszkodzą ?

• 2 tygodnie później...
Napisano

> A co myślicie o takim pomyśle z elektrody:

> http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic507560.html

> "jest na to sposob, zamontowac przekaznik pa-400 i po klopocie i nie

> trzeba sie meczyc z emulacja, po prostu reseruje on komputera

> gdy sie wylancza auto, rozwiazanie zalecane przez fabryke

> daewoo"

> Testował już to ktoś? Jak coś to proszę o szczegóły jak to podłączyć

> i czy częste resety ECU mu nie zaszkodzą ?

generalnie w lanosie z tym silnikiem cięcie pamięci ecu jest zalecane ale sprawdzenie emulacji sondy trzeba zrobić przekażnik zrobi robotę !!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.